Trump lemondta a G20-csúcson tervezett találkozóját Putyinnal az orosz–ukrán konfliktus miatt

MTI 2018. november 29., 22:27 utolsó módosítás: 2018. november 29., 22:28

Donald Trump amerikai elnök az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva lemondta a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletén tervezett kétoldalú találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ezúttal elmarad az amerikai és az orosz elnök találkozója Fotó: Kreml

„Mivel az ukrajnai hajókat és a legénységüket Oroszország nem szolgáltatta vissza Ukrajnának, úgy döntöttem, hogy minden érintett fél számára az lesz a legjobb, ha lemondom korábban tervezett találkozómat” – jelentette be csütörtöki Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök. Donald Trump egyúttal közölte: kész „érdemleges találkozóra” az orosz elnökkel az Ukrajnával való konfliktus rendezése után.

A Fehér Ház kertjében az elnök nem sokkal korábban újságíróknak még azt mondta: „nagyon kedvező a pillanat”, hogy megbeszéléseket folytasson az orosz elnökkel.

„Valószínűleg találkozom Putyin elnökkel. Gondoltam rá, hogy lemondom, de végül ezt nem tettük meg” – fogalmazott. Hozzátette azonban: a repülőgépen áttekinti a kercsi incidensről készült teljes jelentést, és – ahogyan fogalmazott – „ez dönti majd el, hogy mit teszünk”. Az elnöki különgépen – útban Argentína felé – a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy lemondják a találkozót, mint ahogy lemondják Donald Trump találkozóját a török elnökkel és a dél-koreai vezetővel is.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders azt közölte az újságírókkal, hogy az elnöki gépen Donald Trump tanácskozott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Kelly kabinetfőnökkel, majd telefonon egyeztetett a már Buenos Airesben tartózkodó John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is. A szóvivő elmondta azt is, hogy amerikai és orosz kormányzati tisztségviselők telefonon felvették a kapcsolatot egymással.

Eközben a Kreml egyelőre nem kapott hivatalos értesítést Donald Trump döntéséről – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője orosz hírügynökségeknek csütörtök este Moszkvában. „Elrepülünk Argentínába. Egyelőre csak a hírekben megjelent Twitter-üzenetet láttuk (a lemondásról). Hivatalos értesítést nem kaptunk” – nyilatkozott a szóvivő. A TASZSZ jelentése szerint hozzátette, hogy Putyinnak több ideje marad a kollégáival tartandó hasznos megbeszélésekre, ha valóban elmarad a Trumppal korábban tervezett eszmecseréje. „Ha valóban így van, akkor az elnöknek két órával több jut majd a programjában hasznos találkozókra a csúcs margóján” – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat