Áder János aláírta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést

MTI 2018. március 02., 12:56 utolsó módosítás: 2018. március 06., 13:35

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita aláírta a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést pénteken Budapesten.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita regisztrál a Minority SafePack honlapján Fotó: MTI

A 2012-ben útjára bocsátott javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak. A kezdeményezéssel akkor foglalkozik érdemben az Európai Bizottság, ha 2018. április 3-ig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerül összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagállamában.

Csáky Csongor, az aláírásgyűjtést Magyarországon felkaroló Rákóczi Szövetség főtitkára az államfővel történt találkozása után közölte: Európában ezidáig mintegy 750 ezren látták el szignójukkal a kezdeményezést; ebből 300 ezerre tehető a magyarországi támogatók száma. Elmondta: a kisebbségek európai szintű jogvédelme annál is inkább fontos, mert minden tizedik uniós polgár, vagyis 50 millió ember kisebbségi sorban él.

A kisebbségek nyelve és kultúrája pedig érték, amelynek védelme összeurópai ügy” – fűzte hozzá Csáky Csongor.

Megfogalmazása szerint miközben az EU védi az őshonos növényeket és állatokat, az őshonos kisebbségek számára nem nyújt európai szintű jogi védelmet. Hozzátette, ebben a helyzetben karolta fel európai polgárok egy csoportjának kezdeményezését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és szervezte meg az európai jog által szabályozott aláírásgyűjtést. A Rákóczi Szövetség főtitkárának tájékoztatása szerint ezidáig Bulgáriában, Horvátországban, Lettországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában gyűlt össze a kvótának megfelelő számú aláírás. Végül arra kért mindenkit, hogy támogassa szignójával a kezdeményezést. „A dokumentumot elektronikusan a jogaink.hu weboldalon, papíralapon pedig a postahivatalokban lehet aláírni” – mondta Csáky Csongor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat