Vizsgálja a kormány a cernavodai atomerőműnél észlelt rendellenességeket

Krónika 2018. március 29., 13:38

Ellenőrzést rendelt el Viorica Dăncilă kormányfő a cernavodai atomerőműnél – közölték az Agerpres hírügynökséggel bukaresti kormányzati források.

Fotó: Agerpres

A miniszterelnök azt követően kérte az ellenőrzést, hogy az elmúlt napokban műszaki rendellenességek miatt két alkalommal is leállt az atomerőmű kettes reaktora.

A Nuclearelectrica társaság csütörtökön közölte, hogy meghibásodás miatt leállt a cernavodai atomerőmű kettes blokkja.

A meghibásodás az elektromos hálózatban következett be, nem a reaktor nukleáris részében, és nem jelent veszélyt sem a személyzetre, sem a lakosságra, sem a környezetre – mutat rá a közlemény.

Közleményében a Nuclearelectrica azt is hangsúlyozza: az incidensnek nincs köze ahhoz, hogy vasárnap 55 százalékra csökkentették a kettes blokk teljesítményét, hogy kicseréljék az egyik kondenzszivattyú csapágyát. Rendszerhiba miatt szintén vasárnap ellenőrzött körülmények között leállították az egyes blokkot is. Utóbbit kedden kapcsolták vissza az országos energetikai hálózatra, a kettes blokk pedig már hétfőn elérte a nominális teljesítményt.

A cernavodai atomerőmű két blokkja egyenként 700 MW teljesítményű, és az ország elektromos energiaszükségletének 20 százalékát biztosítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat