Vasilescu mindenképp korlátozná a gyed összegét

Bálint Eszter 2017. május 29., 17:18 utolsó módosítás: 2017. május 29., 17:19

Mindenképp szükség van a gyermekgondozási díj (gyed) összegének korlátozására Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter szerint: mint vasárnap este bejelentette, amint hatályba lép a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény, elő is rukkol az erről szóló jogszabállyal.

Indoklásként a Barcelona csapatánál játszó világklasszist, Lionel Messit említette, mondván: ha havi 30 millió euróért Romániába igazolna, gyermeke születne, és úgy döntene, hogy abbahagyja a focit, gyermeket nevel és gyedet igényel, akkor a jelenleg hatályos törvény értelmében a román állam köteles lenne neki havi 28 millió eurót fizetni.

Mint ismeretes, a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény hamarosan az alsóház elé kerül megvitatásra – a képviselők arról döntenek, hogy elfogadják azt a jelenlegi formájában, vagy visszaküldik megvitatásra a szenátus elé.

A szakszervezeteknek viszont továbbra sem nyerte el a tetszését a jogszabály: kedden 11 és 15 óra között például

a parlament elé szervez tüntetést az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség.

Az elmúlt hét végén pedig még Tudorel Toader igazságügyi miniszter is a törvényszéki jegyzőkre és az igazságügyben dolgozó IT-sokra vonatkozó bértábla módosítását kérte, mivel az érintettek aggódnak, hogy 2018-tól akár 50 százalékkal is csökkenhet a fizetésük.

Erre válaszolva Lia Olguța Vasilescu vasárnap este leszögezte, hogy a bértörvény nem csökkenti a törvényszéki jegyzők fizetését, az igazságügyben dolgozó IT-sokét ellenben igen, mivel nem méltányos, hogy annyit keressenek, mint az ügyészek vagy bírák. Azt mondja,

az igazságügyben dolgozó IT-sek minimálbére 9000 lej, járulékok nélkül.

A szakszervezetek kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy egyesek közülük a saját érdekeiket tartják szem előtt. „Elmondom, hogy szerintem mi történik. Találkoztam szakszervezeti vezetőkkel, nem értették a törvényt. Azt mondták nekik, hogy járulékok tűntek el, nem igaz, hogy nem vesszük figyelembe a ledolgozott munkaidőt.

Miután tárgyaltak velünk, azt mondták, igen, rendben van. Hazudnak nekik.

Úgy hiszem, hogy személyes érdekek állnak a háttérben. nem akarják, hogy megszűnjenek az étkezési utalványok, mivel érdekeltek ezekben a cégekben” – fogalmazott Vasilescu, aki továbbra is azt szeretné, ha a bértörvény júliustól hatályba lépne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat