HIRDETÉS

Ünnepi adok-kapok: véget nem érő hajsza az ajándékok után

Bálint Eszter , Dósa Ildikó 2016. december 19., 19:16

Leginkább a felbolydult hangyabolyhoz hasonlítanak ezekben a napokban a nagyobb bevásárlóközpontok, mindenki a legmegfelelőbb ajándékot próbálja meg beszerezni szeretteinek az utolsó száz méteren. Ki listával, ki anélkül látott hozzá az ajándékvásárláshoz, abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy újfent megesküsznek arra, jövőre majd időben hozzáfognak a meglepetések beszerzéséhez – hátha akkor sikerül úgy végignézni a roskadozó polcokat, hogy nem kell megvárni, hogy előbb valaki félreálljon, és nem kell kígyózó sorokat kiállni a pénztáraknál ahhoz, hogy jó mélyen a zsebükbe nyúlhassanak.


A netre költözik az ajándékvásárlás

Ugyanakkor a tapasztalat és a felmérések is azt igazolják, hogy egyre többen vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat az interneten. Ők sem jártak azonban sokkal jobban, mint a mínuszokban boltról boltra rohangáló társaik, legfeljebb annyival, hogy otthonuk melegében „várhatnak sorukra\". Ilyenkor ugyanis a hatalmas érdeklődés miatt gyakran lassan működnek a webáruházak honlapjai, hosszú perceket kell várni, hogy megtekinthessük, majd megvásárolhassuk a kívánt árut, és ezzel még nem ért véget a kálvária. A kívánt terméket ugyanis a webáruház raktárából valamely csomagküldő szolgálattal postázzák a megrendelőnek, a futárszolgálatok pedig – már ebből kifolyólag is – rendkívül leterheltek ebben az időszakban, így nem ritka az sem, hogy csak karácsony után érkezik meg a kiválasztott ajándék.

A GKI Digital által készített felmérés szerint egyébként az internetes ajándékvásárlást választók átlagosan 570 lejt fordítanak erre a célra, egy ajándékra pedig 96 lejt szánnak. A közvélemény-kutatás során megkérdezettek 64 százaléka mondta azt, hogy a legközelebbi családtagjait ajándékozza meg, minden két személyből egy pedig a közelebbi rokonoknak is tervez meglepetést vásárolni. Eközben egyharmad mondta azt, hogy barátainak is készít ajándékcsomagot, ám alig 10 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik kollégáikat is meglepnék. Az online vásárlók 73 százaléka már arra is az internetet hívja először segítségül, hogy kiválassza a legmegfelelőbb ajándékokat, 47 százalék mondta azt, hogy a szórólapokból, illetve más promóciós anyagokból tájékozódik.

Hol és mit vásárolunk?

Az interneten otthonosan mozgók körében készített közvélemény-kutatás során megkérdezettek 87 százaléka mondta azt, hogy webáruházakból szerzik be a karácsonyi ajándékokat, 57 százalékuk pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban is tesz egy-két kört. Az úgymond hagyományos boltokba csak a válaszadók 28 százaléka készül betérni. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a webáruházra esik a választásuk, a legtöbben a termékek árát és az illető bolt megbízhatóságát jelölték meg.
Egyébként a felmérés szerint idén is a ruházati cikkek, kozmetikumok, elektronikai cikkek, gyerekeknek pedig a játékok a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok.

Egyre népszerűbb az ajándékutazás

Eközben az utazásszervezők tapasztalatai szerint egyre többen ajándékoznak karácsonyra utazást. Igaz, elsősorban a cégek jutalmazzák meg egy kis kiruccanással dolgozóikat, a legtöbb munkáltató utalvánnyal lepi meg alkalmazottját, akik így maguk választhatják meg, hogy hova kívánnak jövőre elutazni. Többnyire a pénzügyi-banki szektorban és a gyógyszeriparban dolgozók számíthatnak hasonló év végi ajándékokra, egy-egy utalvány értéke pedig akár az 1000 eurót is elérheti.

De felfelé ívelő pályán vannak az ajándékutazások a magánszemélyek körében is, egyre többen fizetik be szeretteiket – gyerekeiket vagy szüleiket – egy nyaralásra. A legnagyobb érdeklődés a külföldön élők/dolgozók körében tapasztalható, főként ők lepik meg utazással a hozzájuk közel állókat. A nyaralást ajándékozó az utazásszervezők által megrajzolt fantomkép szerint 30-35 éves, közepes vagy magas fizetése van, és ő maga is nagyon szeret utazni. Átlagban egy kétszemélyes útra 850 eurót fordítanak.

Bár karácsonyi ajándékról van szó, a legtöbb, ilyenkor lefoglalt turisztikai csomag nyaralást jelent, valamikor a nyári hónapokban indulhatnak útra a megajándékozottak. Egyébként megéri most gondolni a nyárra, hiszen az early booking akcióknak köszönhetően akár 30-35 százalékkal olcsóbban kijöhetünk. A legtöbb ajándéknyaralás egyébként belföldi utazás valamely gyógyüdülőtelepre, a hegyekbe vagy éppen a Fekete-tenger romániai partszakaszára, de egyre többen lepik meg alkalmazottaikat, rokonaikat görögországi, törökországi, bulgáriai vagy spanyolországi kiruccanással is.

Nincs karácsony édesség nélkül

De természetesen nincs karácsony édesség nélkül, a kekszet, nápolyit és más ropogtatnivalókat gyártó lengyel Dr. Gerard felmérése szerint karácsony környékén megháromszorozódnak a romániai édességeladások, a fogyasztás az évnek ebben az időszakában meghaladja a 7,4 millió kilogrammot. A Retail Zoom által nyilvánosságra hozott értékesítési adatok szerint tavaly decemberben a romániai úgymond modern kereskedelemi egységekben több mint 43 millió euró értékben adtak el édességeket. Novemberhez képest a legnagyobb mértékben a pralinék, csokimikulások és más szezonális termékek iránti kereslet nőtt meg tavaly ilyenkor, 158-520 százalék közötti gyarapodásról beszélhetünk egyes termékek esetében.

Kelendő az ékszer

Sokan ajándékoznak ékszert karácsonyra, így ezüstlánctól karóráig, fülbevalótól karkötőig mindenre van kereslet. Nem ritka, hogy lánykérés lesz az angyalvárásból, hiszen elég sok fiatalember a fa alá teszi a foglalógyűrűt – osztotta meg velünk tapasztalatait László Andrea, a székelyudvarhelyi Onix ékszerüzlet eladója. Ilyenkor a nagyobb, cirkóniumköves gyűrűt keresik, melynek ára 250 lej körül van, nagyon ritkán rendelnek hét-nyolcezer lejes gyémánt ékszert.

A Kristály ajándékboltban is fogy az ezüstlánc, illetve az ékszerszettek – ez utóbbiakat leginkább a férfiak ajándékozzák. A fiatalabb vevők bögréket, gyertyákat, mécseseket, plüssállatokat, az idősebbek leginkább abroszt, edényeket, étkészletet vásárolnak. Az ide betérők átlagban száz lej körül költenek ajándéktárgyakra – tudtuk meg az eladótól. Az ékszerek kelendőek a Romarta áruházban is, ugyanakkor az ide betérők előszeretettel választanak parfümöt, illetve kozmetikum-ajándékcsomagot, fehérneműt. Karácsonyra főként az idősebb hozzátartozóknak házi papucsot, cipőt vagy pizsamát, férfiaknak inget, pulóvert, kardigánt keresnek. Itt átlagban 100 és 300 lej közötti összeget hagynak egy bevásárláskor – tudtuk meg az eladóktól.

A tévéreklám meghatározó tényező

Sebők Csilla, a szintén udvarhelyi AWG játékbolt eladója úgy látja, hogy a babák és babakellékek, legó, távirányítású autók minden évben népszerű ajándéktárgyak, ugyanakkor a társasjátékok iránt is nagy a kereslet ilyenkor. Mivel a gyerekek jó része a rajzfilmcsatornák reklámaiból inspirálódva írja leveleit az angyalkának, ez nagymértékben meghatározza a játékválasztást. Ebben a boltban 100 és 500 lej közötti összeget hagynak a vásárlók általában, azonban előfordul, hogy valaki ezer lejt költ gyerekjátékra.

Tavaly figyelt fel először Miklós Levente arra, hogy karácsony körül olyan vásárlók is betérnek az Árnika könyvesboltba, akiket korábban nem látott kliensei között. Véleménye szerint egyre több szülő könyvvel ajándékozza meg gyerekét, miután már a legújabb típusú okostelefont is megvásárolta. Boltjában az utóbbi időben megnőtt a kereslet az aktuális társadalmi problémákkal, politikával foglalkozó, valamint az önfejlesztő kiadvá­nyok iránt. Ugyanakkor előszeretettel keresik azokat a könyveket is, amelyeket már megfilmesítettek, lehetőleg a filmből vett illusztrációt ábrázoló borítóval. Innen a vevők általában egy könyvvel távoznak, hozzávetőleg 50 lejes összeget hagyva az üzletben. A nagy, drága képes lexikonok ideje lejárt, már a kiadók sem fektetnek pénzt a nyomtatásukba, mivel az interneten bárki megtalálhatja azt a fotót, amire kíváncsi – tette hozzá.

Fontos az egyediség

A székelyudvarhelyi Bodó Enikő kérdésünkre elmondta, általában olyan dolgokat ajándékoz, amire szeretteinek szüksége van, így van, aki könyvet, van aki ruhaneműt kap. Azonban fontosnak tartja, hogy a vásároltak mellé mindig kerüljön valami általa készített kézimunka is, melyek fából, bőrből, üvegből, fémből, fényképekből ügyeskedik össze. Ő sosem nézi, mennyit költ karácsonyra, legfeljebb más költségeit csökkenti, ha nagyobb dologról van szó, összepótol a család. András Hajnal eközben már beszerezte az ajándékokat, hétfőn az utolsó plüssállatkát fizette a játékbolt pénztáránál. Bár családjukban az a szokás, hogy csak a legközelebbi hozzátartozóknak ajándékoznak, így is 500 lej körül költött.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS