HIRDETÉS

Újfajta regadót vet ki a Grindeanu-kormány?

Bálint Eszter 2017. január 09., 16:57

Úgy tűnik, nem sokáig marad Románia gépkocsi-regisztrációs díj nélkül – alig hogy Klaus Johannis államfő kihirdette a 102 illetéket, köztük a gépkocsik bejegyzésekor fizetett környezetvédelmi bélyegilletéket is eltörlő jogszabályt, a Grindeanu-kormány máris azon gondolkodik, hogyan előzze meg, hogy az országot elárasszák a külföldről behozott, használt autók.

A köznyelvben egyszerűen csak regadóként emlegetett díjjal – mint ismert – az uniós csatlakozás óta szinte valamennyi kormánynak meggyűlt a baja. Az adóval megakadályoznák, hogy Románia az EU autótemetőjévé váljon, azonban ezt eddig még egyetlen kabinetnek sem sikerült olyan jogszabállyal rendeznie, amelyet Brüsszel ne kaszált volna el. Így pedig a befizetők nagy része vissza is igényelte a befizetett összegeket. A legutóbbi regadót, a 2013-ban kivetett környezetvédelmi bélyegilletéket az európai bíróság meszelte el, így mindenképp hatályon kívül kellett volna helyezni, függetlenül attól, hogy belefoglalják vagy sem a Dragnea-törvénybe.

A jelenlegi regadó nélküli állapot pedig valószínűleg nem tart sokáig, egy hétvégi nyilatkozatban ugyanis Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter – aki egyben a Grindeanu-kabinet kormányfőhelyettese is – elismerte, keresik a megoldásokat arra, hogy a romániai autógyártást serkentsék. Kijelentése azt követően hangzott el, hogy a romániai autógyártók képviselői az elmúlt időszakban arra panaszkodtak, hogy a regadó eltörlése nyomán 30 százalékkal visszaeshet az ország autógyártása, ami 15 ezer munkahely elvesztését eredményezné.

Tavaly minden negyedik, Romániában értékesített autó használt volt. A mostanáig érvényes jogszabály szerint pedig például egy 2005-ös gyártású, Euro 5-ös szabványnak megfelelő autó után akár 1000 eurót is meghaladó környezetvédelmi bélyegilletéket kellett fizetni. Eközben egy új autó regisztrációja 150 euróba került.

Mint ismeretes, a Cioloş-kabinet azt fontolgatta, hogy az üzemanyag árába foglalja a díjat, ám erre végül nem került sor. Daniel Constantin szerint ez nem lenne megalapozott intézkedés, így nem hiszi, hogy ezt a megoldást választanák. Azt azonban, hogy milyen forgatókönyvekben gondolkodik a Grindeanu-kabinet, nem árulta el, mindössze annyit mondott: azt követően hozzák nyilvánosságra terveiket, hogy azokat az autógyártók képviselőivel megvitatták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS