Ragaszkodik a koalíció a minden oldalról bírált adóügyi intézkedésekhez

Krónika 2017. november 03., 12:36 utolsó módosítás: 2017. november 03., 12:44

Semmi sem indokolja, hogy a kormány által bejelentett adóügyi intézkedéseket ne fogadják el – nyilatkozta pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Liviu Dragnea szerint Klaus Johannis államfő nem bírálta ezeket az intézkedéseket, csak egy elemzést próbált meg ismertetni.

Liviu Dragnea szerint nem igaz, hogy csökkenni fognak a bérek Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A nagyobbik koalíciós párt elnöke a parlamentben újságíróknak úgy nyilatkozott: nem bírálatként fogta fel Klaus Johannis előző napi kritikáját, hanem úgy látta, hogy az államfő „egy elemzést próbál ismertetni”, majd – ugyancsak Dragnea szerint – közölte, hogy lényegében ez nem a saját elemzése.

„Véleményem szerint semmi sem indokolja, hogy a szóban forgó adóügyi intézkedéseket ne fogadjuk el, abszolút semmi, mert ezek csak jót hoznak mindenkinek” – válaszolt Dragnea a parlamentben arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az államelnök csütörtökön megfogalmazott bírálatairól. Mint arról beszámoltunk, Johannis csütörtökön felszólította a Mihai Tudose vezette kabinetet, hogy mondjon le a tervezett adó- és járulékmódosítási intézkedésekről, az államfő szerint ugyanis ezek nem reformot, hanem „felfordulást” okoznak adóügyben. 

Dragnea szerint a kormánykoalíció képviselői nagyobb és kisebb vállalatok illetékeseivel is tárgyaltak, és ők nem mondták, hogy „felfordulást" okoznának a bejelentett adóügyi intézkedések.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő PSD vezetőjét arról is megkérdezték, miként vélekedik az államfő azon nyilatkozatáról, miszerint alig fognak nőni a bérek.

„Eddig azt mondták, csökkenni fog a munkavállalók fizetése, most azt mondják, nőni fog. Igen, nőni fog a nettó fizetés, ez az intézkedés csak előnyökkel jár. Többször elmondtuk, hogy a munkáltató nem fog többet fizetni, az alkalmazott nem fog kevesebb pénzt kapni, sőt többet kap majd, ugyanakkor nagyobb lesz a befizetett tb-járulék mértéke, és jelentősen leegyszerűsödik az eljárás az üzleti szférában” – idézte az Agerpres hírügynökség Liviu Dragneát.

Egyébként a Tudose-kormány pénteki rendkívüli ülésének napirendjén szerepel az adópolitikai intézkedések elfogadása. Ezek közül a legvitatottabb elképzelés, hogy a jövő év elejétől a munkavállalókra akarják áthárítani a társadalombiztosítási járulékokat, amelyek egy része jelenleg a munkáltatót terheli. A szakszervezetek szerint a kormány adó- és járulékpolitikája a versenyszférában a bérek csökkenéséhez vezet, vagy munkahelyek megszűnését eredményezi, a szociáldemokraták  választási kampányában beígért – és az új közalkalmazotti bértörvény által azóta előirányzott – béremelésekből pedig semmi sem marad, ha a kormány nagyobb járulékfizetési kötelezettséggel terheli a megemelt bruttó béreket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat