Nyertes cég eladó: a kormány szerint törvényes a start-upok értékesítése

Bálint Eszter 2018. február 07., 15:53

Nem ütközik törvénybe az üzleti szféráért felelős minisztérium szerint az, hogy a Start-up Nation program keretében finanszírozást elnyerő cégeket kínálnak eladásra az egyik ingyenes internetes apróhirdetési oldalon.

Fotó: Start-up.ro

Napok óta foglalkoztatja a közbeszédet, mennyire törvényes, hogy több mint kétszáz, a Start-up Nation program keretében finanszírozást elnyerő céget kínálnak eladásra az OLX ingyenes internetes apróhirdetési oldalon.

Az OLX éppen ezért a program lebonyolításával megbízott, az üzleti szféráért felelős minisztériumhoz fordult, a szaktárca pedig válaszában egyértelműen leszögezte, teljesen legálisan járnak el azok, akik elnyerték az állami támogatást üzleti tervükre, ám a lebonyolítást inkább másra hagynák.

A Start-up Nation program keretében 200 000 lejig terjedő összeggel támogatta az állam a tavalyi év folyamán megalapított vállalkozásokat, ami a benyújtott üzleti tervbe foglaltak akár 100 százalékát is fedezheti. Tavaly mintegy 8600 tervnek ítéltek meg támogatást, az elmúlt hat hónap leforgása alatt eladásra kínált 200 terv tehát ezek 2,3 százalékát jelenti.

A projektek értékesítéséről szóló hirdetések több mint 80 százalékát különben az elmúlt három hónapban töltötték fel az OLX-re, ezek közül jelenleg mintegy száz aktív. A nyertes pályázók – akiknek nagy része azért „dobta piacra” vállalkozását, mert késlekedve utalják a beígért támogatást – 4000 és 5000 euró közötti összegeket kérnek, de az OLX illetékeseinek elmondása szerint vannak ennél drágábban kínált üzleti tervek, ám a legmagasabb összeget nem árulták el. Annyit lehet még tudni, hogy

a legtöbb hirdetésben – mintegy 70 százalék – könnyűipari vagy élelmiszeripari vállalkozást kínálnak eladásra. Az OLX illetékesei azonban a földrajzi eloszlással vagy a hirdetők személyes adataival kapcsolatos információkat nem árulhatnak el.

Az üzleti szféráért felelős minisztérium nem lát semmi kivetnivalót a hirdetésekben, mint közleményükben fogalmaznak, „az üzleti lehetőségek azonosítása a vállalkozószellem egyik jellemzője”.

A szaktárca azonban egyúttal azt is bejelentette, hogy figyelemmel fog követni minden projektet, ami része a programnak. Felhívják ugyanakkor a potenciális vásárlók figyelmét arra, hogy a támogatás elnyeréséért vállalt valamennyi kötelezettség rájuk hárul a tranzakcióval. Példaként említik, hogy

a program keretében létrehozott állásokat legalább két évig meg kell tartaniuk, mint ahogy azokat a felszereléseket, berendezéseket sem értékesíthetik két évig, amelyeket a finanszírozásból szereztek be.

A minisztérium szerint az érdeklődőknek azt sem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy az üzleti tervet más dolgozta ki, így nem biztos, hogy feltétlenül jó számukra is, ellenben már nem szabható át a saját igényeikre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat