Munkaszüneti nappá nyilvánítaná a nagypénteket bukaresti honatyák egy csoportja

Krónika 2017. december 27., 21:38

A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport.

Fotó: Tamás Attila


A munkatörvénykönyvet módosító javaslat értelmében a nagypéntek is munkaszüneti nappá válna.

A kezdeményezők indoklása szerint a nagypéntek az Európai Unió 16 tagállamában munkaszüneti nap. Romániában csak 14 hivatalos ünnepnapot ír elő a munkatörvénykönyv, míg például Belgiumban, Litvániában vagy Cipruson 16-17 munkaszüneti nap van évente.

A nagypéntek az egyik legfontosabb hitéleti esemény, ezért munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani – érvelnek az indítvány megfogalmazói.

Az Agerpres tudósítáa szerint a jelenleg hatályos munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2 (újév), január 24 (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1 (munka ünnepe), június 1 (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15 (Nagyboldogasszony), november 30 (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25 és 26 (karácsony).

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat