Milliárdos profitot jegyeztek tavaly a legnagyobb romániai bankok

Bálint Eszter 2018. április 11., 16:55

Profitot jelentett a tavalyi évre a három legnagyobb romániai bank. A tőzsdén jegyzett és a Tradeville brókercég elemzésében szereplő pénzintézetek közül a jelenlegi formájában csak a 2017-ben létrejött Patria Bank szerepel veszteséggel.

Fotó: Pixabay.com

A pénzpiacot állandó megfigyelés alatt tartó vállalkozás által szerdán nyilvánosságra hozott, a 2017-es esztendő mozgásait górcső alá vevő jelentésből a Mediafax hírügynökség közölt számos részeletet. Mint felhívták a figyelmet, a BRD–Groupe Societé Generale profitja például 85 százalékkal nőtt tavaly az előző évi szinthez mérten, és elérte az 1,414 milliárd lejt. A Transilvania Bank 1,24 milliárd lejes nyeresége ezzel szemben 2,74 százalékos visszaesést jelent az előző évi szinthez képest.

Szárnyal a BRD

„2017-ben a makrogazdasági környezetnek köszönhetően fokozódott a hitelezési tevékenység, a BRD 6,4 százalékkal több kölcsönt adott magánszemélyeknek, a vállalati hitelezés pedig 0,6 százalékkal bővült. Általában véve a hitelállomány 5,3 százalékkal 30,3 milliárd lejre nőtt. Az alacsony kamatok által meghatározott gazdasági környezetben, amelyben a román jegybank megtette az első lépéseket a monetáris politika normalizálása érdekében, de amelyben a kamatlábak még alacsony szinten mozognak, a BRD 4,8 százalékkal növelte a letétállományt, ami így eléri a 44,2 milliárd lejt” – mutat rá a jelentés.

A dokumentum kitér arra is, hogy

2017-ben 41 ezerrel nőtt a BRD ügyfeleinek száma az előző esztendőhöz viszonyítva, nettó kamatbevételei pedig 8,38 százalékkal 1,72 milliárd lejre nőttek,

miközben a különböző illetékekből befolyó összegek 1,2 százalékkal 763 millió lejre csökkentek (a visszaesés az európai uniós és romániai viszonylatban egyaránt foganatosított új szabályozásoknak köszönhető). A bank műveleti bevételei 4,1 százalékkal 2,77 milliárd lejre nőttek.

Enyhe visszaesés a Transilvania Banknál

„A Transilvania Bank csoport 1,24 milliárd lejes nettó profitot jelentett, ami 2,74 százalékkal elmarad az előző évben regisztrált szinttől.

A pénzintézet számára a 2017-es évet két fontos akvizíció határozta meg:

az egyik a Bancpost, aminek köszönhetően a Transilvania Bank növelte romániai piaci részesedését, a másik pedig a moldovai köztársaságbeli Victoria Bank, amivel pedig kiterjesztette tevékenységét az ország határain kívülre. 2017-ben a kamatokból származó bevételei 7,16 százalékkal 1,89 milliárd lejre nőttek, miközben a különböző illetékekből befolyó összegek is 14,74 százalékkal 626,7 millió lejre gyarapodtak” – áll a Tradeville elemzésében.

Nőtt az Erste nyeresége is

Az Erste Group Bank eközben 1,66 milliárd euró nettó profitot jelentett, ami 8,5 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet. „Az Erste csoport hét közép-kelet-európai országban – Csehország, Szlovákia, Románia, Magyarország, Horvátország, Szerbia és Ausztria – fejti ki tevékenységét, amelyekben 2017-ben a makrogazdasági környezet szilárd volt, ami lehetővé tette a pénzintézet számára, hogy a kockázati kiadásai alacsony szinten maradjanak, és olyan monetáris politikák történtek, amelyek a normalizálódás útjára vezettek. Ezek a tényezők együttesen alakították az Erste csoport 2017-es eredményeit” – fogalmaznak a jelentés összeállítói.

Összességében véve az Erste műveleti bevételei 6,67 milliárd eurót tettek ki, ami enyhe, 0,3 százalékos visszaesést jelent az előző évi eredményekhez képest. A műveleti kiadások 3,2 százalékkal 4,16 milliárd euróra nőttek, miután 2,1 százalékkal nőttek a személyzettel járó kiadások, míg a más adminisztratív kiadások kategóriában 6 százalékkal magasabb összeg, 1,3 milliárd eurót könyveltek el. Ez utóbbi kategóriába tartoznak az IT-költségek is, amelyek 25 százalékkal 425,9 millió euróra nőttek – hívja fel a figyelmet az elemzés.

Átalakulás és veszteség a Patria Banknál

A Patria Bank eközben 42,17 millió lejes veszteséget jelentett, ami 10 százalékkal nagyobb, mint az egy évvel korábban regisztrált szint. „A Patria Bank a jelenlegi formájában 2017-ben jött létre a Carpatica Kereskedelmi Bank és a volt Patria Bank fúziója révén, ezen okból kifolyólag a lezárult pénzügyi évben a két pénzintézet 4 hónapig külön, majd 8 hónapig közösen folytatta tevékenységét” – hívja fel ugyanakkor a figyelmet a Tradeville.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat