HIRDETÉS

Milliárdos ígéretek a PSD kormányprogramjában

Bálint Eszter 2016. december 23., 11:06 utolsó módosítás: 2016. december 23., 11:48

Az egyetemistától a nyugdíjasig, a termelőtől az orvosig valamennyi társadalmi kategória számára tartogat ígéreteket a kormányzás küszöbén álló román balliberális koalíció programja.

Bár a kormány tagjait hivatalosan még nem ismertette a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) összeállt koalíció, Liviu Dragnea PSD-elnök bejelentése szerint maximálisan politikai irányítás alatt áll majd az a kormány, amit nagy valószínűség szerint a PSD által javasolt Sevil Shhaideh vezet majd. Amennyiben így történik, az már csaknem biztosra vehető, hogy az alakuló kabinet szigorúan követni fogja a szociáldemokraták kormányprogramját.

Márpedig Liviu Dragnea PSD-elnök a kampányban, majd a december 11-ei parlamenti választásokat követő napokban számos ígéretet tett erre a programra hivatkozva. Minden társadalmi kategóriának ígért az egyetemistától a nyugdíjasig, a termelőktől az orvosokig. A România Liberă napilap pontról pontra vette a Dragnea által bejelentett és felvállalt kormányprogramot, és azt is kiszámította, hogy egy-egy ígéret mekkora összeget von majd el a 2017-es állami költségvetésből – aminek a kidolgozása egyébként az alakuló kormány első nagy kihívása lesz. A lap számításai szerint a PSD által irányított kormány „számlája” négy év alatt meghaladja majd a 16 milliárd eurót, és ebben nincsenek benne azok az ígéretek, amelyeket ma még nehéz lenne számszerűsíteni.

Máris sok elfolyt a büdzséből

Maga Liviu Dragnea nyújtotta be és fogadtatta el sürgősségi eljárással azt a jogszabályt, amely 102 illetéket és díjat – köztük a környezetvédelmi bélyegilletéket, illetve a rádió- és tévédíjat – is eltöröl, és amiről az alkotmánybíróság immár kimondta, hogy nem mond ellent Románia alaptörvényének, így januártól alkalmazni lehet. A technokrata kormány pénzügyminisztériumának számításai szerint ez az intézkedés mintegy 355 millió euróval rövidíti meg az államkasszát.

Szintén a szociáldemokraták javaslatára kerül be a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet szentesítő jogszabályba az a módosítás, ami átlagosan 15 százalékkal emeli meg decembertől az egészségügyben és az oktatásban dogozók fizetését, és amiről a taláros testület szintén megállapította, hogy alkotmányos. Dacian Cioloş kormányfő úgy számol, hogy ez 2 milliárd eurót von el a büdzséből – ám a PSD nem jelölte meg, hogy miből kívánják fedezni a növekvő kiadásokat. Igaz, Rovana Plumb – aki a Ponta-kormány munkaügyi minisztere volt, és az új kabinettel is „hírbe hozták” – túlzásnak nevezte a technokraták számításait, szerinte alig mintegy 4 milliárd lejről, vagyis kevesebb mint 1 milliárd euróról van szó.

Fizetés- és nyugdíjemelés, olcsóbb gyógyszerek

„Amint beiktatják az új kormányt, a jelenlegi 1250 lejről 1450 lejre emeljük a minimálbért. A nyugdíjasoknak nem kell többé egészségbiztosítási hozzájárulást fizetniük, a 2000 lejesnél kisebb fizetések adómentességet élveznek, eltöröljük a gyógyszerek árát szabályozó 2016/800-as kormányhatározatot, és olyan rendeletet fogadunk el, ami átlagosan 35 százalékkal csökkenti azoknak az orvosságoknak az árát, amelyek már nem állnak szabadalmi védelem alatt” – ígérte még a szociáldemokrata pártelnök.

Mint a România Liberă is rámutat, a nyugdíjak esetében igen nehéz pontosan meghatározni, hogy mennyi pénzt vonnak el a költségvetésből az ígéretek, a minimálbér esetében azonban már konkrét számok állnak rendelkezésre: évi 222 millió euróról beszélhetünk. Egyelőre nem lehet meghatározni azt sem, hogy milyen következményekkel jár a Dragnea által meglebegtetett nulla százalékos áfa a lakáseladásoknál, a reklámpiacon, illetve a mezőgazdasági nyersanyagok esetében.

Eközben az egyetemistáknak a jelenlegi 50 százalékos utazási kedvezmény helyett teljes ingyenességet ígérnek, ami éves szinten legalább 90 millió eurós ráfordítást igényel majd az államkasszából. A közalkalmazottaknak ígért 1450 lejes üdülési csekk 1,71 milliárd lejt, vagyis 390 millió eurós pluszkiadást jelent. Szintén könnyen megfuttatható a PSD-elnök egyik-másik ígéretével járó kiadás is: május elsejétől a Start-up Nation elnevezésű program keretében legtöbb 200 ezer lej értékű támogatást ígért azoknak a fiataloknak és nemcsak, akik céget alapítanak. Mivel 10 ezer cég útra indítására vállalkoznak, ha átlagosan 100 ezer lej értékű támogatással számolunk, a program költségvetése akkor is eléri a 222 millió eurót.

Támogatás a gazdáknak

A mezőgazdaságot is masszívan támogatná a Dragnea által koordinált kormány. A PSD-elnök bejelentése szerint egyebek mellett 3 ezer euró támogatást nyújtanának évente – 8 esztendőn keresztül – az 1000 négyzetméter feletti területű melegházban paradicsomot termesztőknek, és évi 10 ezer eurót adnának a legalább 200 állatot tenyésztő farmereknek. A gazdák képviselői szerint csodálatos intézkedésekről van szó, de egyelőre nem élik bele túlságosan magukat. „Kedvezményes programok, de lássuk, gyakorlatba ültetik-e őket, miután előbb Brüsszelnek is rájuk kell bólintania” – nyilatkozta Tudor Dorobanţu, az Agrostar munkáltatói tömörülés alelnöke, aki egyúttal arra a visszásságra is ráirányította a figyelmet, hogy jelen pillanatban a juhok után járó szubvenció kisebb, mint az adója.

Még néhány „apróság”

A PSD attól sem riad vissza, hogy megígérje a teljes öntözőrendszer megújulását, nyolc regionális kórház, illetve 500 bölcsőde és óvoda megépítését. Dragnea 3000 mentőautót is vásárolna, hogy valamennyi vidéki településnek jusson. A Raed Arafat által legutóbb vásárolt mentők darabja 175 ezer euróba került, így 3 000 525 millió euróra rúgna.

Ugyanakkor jövőre elkezdenék a Tarom flottájának a felújítását, szeptember elsején indítanák húsz repülőgép beszerzését. Mint az RL is megjegyzi, a Boeing legnépszerűbb típusa, a B737–800-as darabja 96 millió dollárba kerül.

Fittyet hány az ALDE a hiánycélra?

Călin Popescu-Tăriceanu, a PSD kormánykoalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) társelnöke merész kijelentéseket tett az ország gazdaságára nézve az elmúlt időszakban. Először is egy beruházási megállapodással rukkolt elő, amit szerinte valamennyi pártnak támogatnia kellene, s aminek egyik legfontosabb előírása, hogy Románia mondjon le arról az előírásról, miszerint a költségvetés hiánya nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát. Ez egyébként uniós előírás, megszegése kötelezettségszegési eljárást von maga után.

Tăriceanu szerint azonban ilyen körülmények között nem lehet elég pénzt folyósítani a fejlődés szempontjából elengedhetetlen beruházásokra. A volt miniszterelnök ugyanakkor a multiknak is beszólt, amikor közölte, egyeztetett a PSD-vel arról, hogy Románia mondjon le arról, miszerint csakis a külföldi vállalkozások számára biztosít állami kedvezményeket. „Prioritást kapnak a romániai, a román tőkéjű cégek” – szögezte le Tăriceanu.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS