Közös infrastruktúra-fejlesztésről egyeztek meg Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés országai

MTI 2018. szeptember 18., 17:48 utolsó módosítás: 2018. szeptember 18., 17:50

Közlekedési, energetikai és digitális hálózatok fejlesztéséről és összekapcsolásáról egyeztek meg Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) országai, és elfogadták a közösen megvalósítandó projektek listáját – jelentette be kedden Klaus Johannis román államfő a 3SI bukaresti csúcstalálkozójának eredményeit ismertetve.

Fotó: Presidency.ro

Elsősorban, de nem kizárólag, észak-déli folyosók kiépítéséről van szó – magyarázta az államfő, majd hozzátette: a találkozón elfogadott közös nyilatkozat leszögezi, hogy a kezdeményezésben részt vevő - a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között található – 12 európai uniós tagállam a térség nyugat-európai szinthez történő felzárkóztatását, azaz „valós konvergenciáját” szorgalmazza, ugyanakkor a transzatlanti együttműködés erősítésének is híve.

A bukaresti csúcson a térség kereskedelmi kamaráinak és egy közös fejlesztési alap létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot.

A 3SI a közép-kelet-európai térség gazdasági kohézióját erősítő, első ízben megszervezett üzleti fórumot is rendszeresíteni fogja. A fórumra nyugat-balkáni országokból, illetve a keleti partnerség államaiból is érkeztek üzletemberek, ebből is hagyományt akarnak teremteni – mondta Johannis.

A 3SI bukaresti csúcstalálkozóján Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere és Heiko Maas német külügyminiszter is részt vett.

A találkozón elfogadott nyilatkozat üdvözli a térség iránt tanúsított kiemelt érdeklődést, az EU és az Egyesült Államok részéről megnyilvánuló támogatást és arról is döntés született, hogy – tekintettel a térséghez fűződő gazdasági érdekeltségeire – Németországot partnerévé fogadja a 3SI.

Közép-Kelet-Európa országainak tudniuk kell, hogy számíthatnak az Egyesült Államokra az energiaellátásuk terén. Nem engedhetjük meg, hogy az energiaszektort büntetésként, vagy a nemzetbiztonság veszélyeztetéseként játsszák ki egyes országok ellen”

– mutatott rá Perry a 3SI bukaresti találkozóját záró sajtóértekezleten.
Hozzátette: aggasztó, hogy a Krím félsziget annektálása óta Európa függősége az orosz gáztól az addigi 30-ról 40 százalékra emelkedett, Amerika ezért is támogatja a 3SI-t az energiaforrások változatosabbá tételében.

A Három Tenger Kezdeményezés következő csúcstalálkozóját Szlovénia szervezi meg – jelentette be a román államfő.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat