Három százalék fölé emelkedett a bankközi hitelkamatláb

MTI 2018. június 22., 23:06

Három százalék fölé, 3,09 százalékra emelkedett pénteken Romániában a három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR), ami több mint három és fél éves csúcsot jelent.

Fotó: Pixabay.com

A Román Nemzeti Bank adatai szerint legutóbb 2014 szeptemberében volt magasabb a hitelkamat, akkor 3,10 százalékon állt. Csütörtökhöz képest 0,14 százalékkal emelkedett a kamatláb. A három hónapos bankközi hitelkamat alapján számolják ki a lejalapú változó kamatú hitelek törlesztőrészletét.

A három hónapos bankközi hitelkamatláb tavaly szeptembertől kezdett el gyors ütemben emelkedni, amikor még 1 százalék alatt volt, idén áprilisban lépte át a 2 százalékot.

A jelzáloghitelek törlesztőrészletét befolyásoló hat hónapos bankközi hitelkamatláb is 3,17 százalékra emelkedett az előző napi 3,07 százalékról. Ez több mint négy éves csúcsot jelent, hiszen legutóbb 2014 májusában volt ugyanilyen magas.

A hitelkamatláb emelkedése elemzők szerint összefügg azzal, hogy Romániában öt éves csúcsra emelkedett az infláció, amely májusban elérte az 5,41 százalékot. A fogyasztói árindex-növekedés gyorsabb ütemű, mint a régió többi országában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat