Új gazdára talált a Piraeus Bank – jelentős mozgások történtek idén a romániai pénzintézetek piacán

Bálint Eszter 2017. december 26., 16:38

Újabb nagyszabású tranzakció készül a romániai bankpiacon: a JC Flowers befektetési alap kezébe kerül a Piraeus Bank itteni kirendeltsége.

Fotó: Facebook/Piraeus Bank Romania

Hosszas tárgyalási időszakot követően a JC Flowers befektetési alap átvette a Piraeus Bank romániai kirendeltségét. A tranzakció azonban még a Román Nemzeti Bank (BNR), valamint a görögországi pénzügyi stabilitási alap jóváhagyására vár.

Mint ismeretes, versenyben volt a magyar OTP Bank is. Ugyanakkor a JC Flowers befektetési alapnak sem ez az első próbálkozása, hogy betörjön a romániai bankipiacra, azonban korábban nem sikerült nyélbe ütni a tranzakciót a Carpatica Kereskedelmi Bank átvételéről. A befektetési alap azért szerette volna megvenni mindkét pénzintézetet, hogy egy olyan csoportot hozzon tető alá, ami láthatóbb a helyi piacon. A Piraeus közepes pénzintézetnek számít: a tavalyi évet a 13. helyen zárta 1,67 százalékos piaci részesedéssel.

Az OTP is előre tör

Az OTP-nek is siker övezte azonban a romániai piachódítási törekvéseit, hiszen – amint arról korábban beszámoltunk – a magyar pénzintézet megvásárolhatja a görögöktől a Banca Româneascát. A tranzakció eredményeként pedig az OTP Bank Románia a 8. legnagyobb szereplővé válik, piaci részesedése a jelenlegi 2,1 százalékról közel 4 százalékra emelkedik. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a tranzakció pénzügyi zárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően várhatóan 2018 elejéig kerül sor, a 99,28 százalékos részvénypakett megvásárlásának pénzügyi részleteit azonban a felek nem kívánták nyilvánosságra hozni. Az OTP-nek – mint ismeretes – nem ez lesz az első nagyobb akvizíciója a romániai bankpiacon, a portugáloktól 2015-ben megvásárolták a Millenium Bank itteni hálózatát, amit azóta be is olvasztottak saját portfoliójukba.

Koncentrálódik a piac

Mint láthatjuk, fontos mozgások jellemzik jelen pillanatban a romániai bankpiacot, és úgy tűnik, hogy a trend a piac koncentrálódása. Hiszen

miközben a tavalyi év végén még 37 bank üzemelt a romániai piacon, számuk jövő év elején már 34-re csökken, és piaci források szerint nem tűnik túl távoli jövőnek az sem, hogy amikor már csak 33 pénzintézetről beszélhetünk.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt adatsorok szerint 2016 végén 37 bank alkotta a romániai bankpiacot, aktíváik pedig együttesen megközelítették 393,648 milliárd lejt, ami 6,65 százalékos növekedést jelentett az előző év véghez képest. Igaz, közös, 4,3 milliárd lejes profitjuk enyhe csökkenést mutatott. Érdekességnek számított ugyanakkor, hogy csaknem húsz év után jelentős változás állt be 2016 decemberének végén a romániai bankpiacon,

a BCR-nek ugyanis hosszas visszaesést követően sikerült erőre kapnia, és megerősítenie pozícióját az első helyen, a BRD két évtized után visszacsúszott a harmadik helyre, a képzeletbeli pódium második helyét a Transilvania Banknak adva át.

A következő helyeken a Raiffeisen Bankot (8,49 százalékos piaci részesedés a 2015-ös 8,4 százalék után), az Unicreditet (8,3 százalék a 2015-ös 8,1 százalék után), a CEC Banket (7,16 százalék, 7,3 százalék után), az ING Bankot (7,08 százalék, 6,3 százalék után), az Alpha Bankot (3,74 százalék, 4 százalék után), a Bancpostot (2,96 százalék, 3 százalék után), a Garanti Bankot (2,28 százalék, 2,5 százalék után), az OTP Bankot (2,09 százalék, 2,3 százalék után), a Citibankot (1,73 százalék, 2,3 százalék után), valamint a Piraeus Bankot (1,67 százalék, 1,9 százalék után) találjuk a 2016-os eredményeket górcső alá vevő toplistán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat