Felülnézet: a hatóságok és a bürokrácia miatt nem haladnak a Gyéres–Vásárhely-sztráda építésével

MTI 2017. augusztus 14., 17:30

A Pro Infrastructura egyesület a román állami hatóságokat okolja az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti szakasza építésének lassúsága miatt.

Fotó: Boda L. Gergely

Az infrastruktúrafejlesztések monitorozásával foglalkozó egyesület hétfőn tett közzé egy múlt héten készült 16 perces légi felvételt, amelyet a 47 kilométeres útszakasz fölött végigrepülő helikopterről filmeztek.

Amint a képekhez mellékelt közleményben az egyesület megállapítja:

nem az útépítő cégeken múlik, hogy a távból csupán 21 kilométeren folynak munkálatok.

A hatóságok ugyanis nem szerezték meg a környezetvédelmi engedélyt, amely hiányában nem lehet kiállítani a munkálatok elkezdéséhez szükséges építési engedélyt. Így az útépítő cégek hiába kaptak utasítást már tavaly májusban a munkálatok elkezdésére, az állami intézmények késlekedése miatt nem láthatnak a munkához.

A felvételek tanúsága szerint

az Aranyosgyéres és Maroskece közötti 15,7 kilométeres szakaszon az útépítő el sem kezdte a munkálatokat.

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtér és Marosugra közötti szakaszon állnak a legjobban az építők, de ezen a 13,7 kilométeres szakaszon sem indulhat meg korábban a forgalom. A Pro Infrastructura egyesület szerint ugyanis erre a pályaszakaszra a radnóti csomópontról lehetne felkanyarodni, amelyik építéséhez az állami hatóságok még nem bocsátották ki az építési engedélyt.

A Pro Infrastructura egyesület

a szállításügyi minisztérium és a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) hozzá nem értését és a kivitelezőket visszafogó állami bürokráciát hibáztatja a kialakult helyzet miatt.

Az egyesület szerint Răzvan Cuc szállításügyi miniszternek azon kellene munkálkodnia, hogy az érintett intézményekkel együttműködve elhárítsa az építőket megbénító bürokratikus akadályokat.

Fotó: Boda L. Gergely

Az Aranyosgyéres–Marosvásárhely-autópályát az állam öt szakaszra osztotta, és mindegyik szakasz megépítésére más-más építőt keresett. A versenytárgyalások eredményeit 2015 januárjában hirdették ki, a kivitelezési szerződéseket 2015 márciusában írták alá, a munkálatok megkezdésére vonatkozó utasítást pedig 2016 januárjában, illetve májusában bocsátották ki.

A Marosvásárhelyhez legközelebb eső szakasz kiválasztott építője már 2016-ban megelégelte a várakozást, és felbontotta a szerződést.

Jelenleg a Marosvásárhelyhez közelebb eső szakaszokon folynak munkálatok.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést.

A román hatóságok újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra, de

egyelőre sehol sem sikerült újabb sztrádaszakaszokat megnyitni a forgalom előtt.

Az Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti építkezést az EU forrásaiból finanszírozza a román állam.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat