HIRDETÉS

Februártól 1450 lejre nő a bruttó minimálbér

Krónika 2017. január 02., 15:56 utolsó módosítás: 2017. január 02., 17:05

Február elsejétől 1450 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Liviu Dragnea, a kormányozni készülő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Ez mintegy 16 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi 1250 lejes szinthez képest. 

Amint arról beszámoltunk, a vonatkozó jogszabály értelmében a mindenkori kormány az év utolsó ülésén dönti el, hogy miylen szinten lesz a minimálbér a következő évben. A Cioloș-kabinet azonban a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal folytatott konzultáció eredménytelensége nyomán úgy határozott, hogy a következő kormányra bízza a döntést, így januárra a tavalyi 1250 lejes szinten fagyasztotta a garantált legkisebb fizetés értékét. Dacian Cioloș miniszterelnök a december közepén megtartott találkozó után elmondta, ha most, az utolsó száz méteren döntenének ebben a kérdésben, akkor azzal lehetne őket vádolni, hogy visszaélnek hatalmukkal, ugyanakkor ha most kormányrendeletben szabnák meg a minimálbér szintjét, akkor úgy vállalnák fel az új értéket, hogy amögött nem állna a helyzet részletes elemzése.

A szakszervezetek egyébként a legutóbbi nyilatkozatukban éppen a PSD által a kampányban bejelentett 1450 lejes szintet követelték, de a munkáltatók hevesen ellenezték, hogy megfelelő hatástanulmány elvégzése nélkül 200 lejjel nőjön a minimálbér, és arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés főként a kis- és közepes vállalkozásokra sújtana le. A számítások szerint a munkáltatónak a jelenlegi 1538 lej helyett 1783 lejébe kerülne egy minimálbéren foglalkoztatott alkalmazott, aki egyébként a jelenlegi 925 lej helyett 1065 lejt vihetne haza. A munkaügyi minisztérium felkérésére készült elemzés ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálbér emelése rontaná a hazai alapítású magáncégek versenyképességét.

Ellenben az állam az Economica.net gazdasági hírportál által idézett felmérés szerint az államkassza nem vesztese, hanem nyertese lehetne az emelésnek – a legtöbb minimálbéren foglalkoztatott ugyanis a magánszférában tevékenykedik, így több folyna be a jövedelemadóból és a társadalombiztosítási hozzájárulásból egyaránt. A hivatalos statisztikák szerint 2015-ben a magánszférában 1,1 millióan dolgoztak minimálbérért, miközben a közalkalmazottak körül alig 40 ezren kapták a legkisebb garantált fizetést. Ez lenne egyébként immár a második minimálbér-emelés fél év leforgása alatt. Tavaly két szakaszban 1050 lejről 1250 lejre nőtt az összeg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS