HIRDETÉS

Elkészült a 600-as űrlap benyújtásának halasztásáról szóló rendelettervezet

Krónika 2018. január 24., 16:37 utolsó módosítás: 2018. január 24., 16:41
HIRDETÉS

Már megtekinthető a pénzügyminisztérium honlapján az a kormányhatározat-tervezet, amely márciusig kitolja a 600-as formanyomtatvány benyújtásának határidejét.

Fotó: ANAF

Visszakapják a pénzüket azok a személyek, akik a becsült jövedelemnél kevesebbet valósítottak meg – jelentette ki Ionuţ Mişa pénzügyminiszter kedden a szenátus gazdasági bizottságában, a sokat vitatott 600-as formanyomtatvány kapcsán tartott meghallgatáson. Bejelentette továbbá, bekerülne a szabályozásba az is, hogy ha valakinek év közben megszűnik az a tevékenysége, amelyből a fizetésen kívüli jövedelme származott, és erről értesíti az Országos Adóhatóságot (ANAF), ezt követően, a hátralévő határidők alkalmával nem kell fizetnie. Az összeget amúgy négy részletben kell befizetni.

Amint arról korábban beszámoltunk, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük ettől az évtől azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt. A hivatalos statisztikák szerint mintegy 210 ezer adófizetőnek kell kitöltenie és benyújtani ezt az űrlapot, ami az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapján is elérhető, és elektronikus formában is benyújtható.

HIRDETÉS

Mint Radu Derscariu, a Deloitte Románia tanácsadócég igazgatója elmondta: az összeg kiszámításánál nem veszik figyelembe a fizetéseket, újdonság viszont, hogy az osztalékok beleszámítanak a jövedelembe, az eddigi gyakorlat szerint ugyanis ha valaki alkalmazott volt, a felvett osztalék után nem kellett egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Amennyiben a fizetésen kívül 2017-ben szerzett jövedelem minden forrás összesítése után meghaladja a 22 800 lejt, a magánszemélyeknek kötelező módon be kell nyújtaniuk a 600-as űrlapot, és 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük az 1900 lejes minimálbér után.

Ha a szerzett jövedelem nem éri el ezt az értéket, nem kell benyújtani a 600-as űrlapot, és nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni 2018-ban. 

Ami a 25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulás befizetését illeti, a független tevékenységet folytatók ezt is a 600-as űrlappal tehetik meg. „Az adófizető megválaszthatja, hogy milyen összeg után szeretne tb-t fizetni, ám ez nem lehet kisebb, mint a bruttó havi minimálbér 12-szerese. Gyakorlatilag választhat, hogy a miniamálbér vagy egy nagyobb összeg után akar tb-t fizetni, felső határ nincs. Kivételek nem lesznek, a járulékot az egy évvel korábban megvalósított jövedelem után kell fizetni” – magyarázta Descariu.

Bár korábban január vége volt a 600-as űrlap benyújtásának határideje, a felmerülő kérdések miatt azt március 1-jéig kiterjesztették. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett sürgősségi kormányrendelet-tervezetben a halasztást azzal indokolják, hogy új kategóriák vannak, amelyeknek most be kell nyújtaniuk az űrlapot, és ezeknek gondot jelenthet e határidő betartása.

Amint arról beszámoltunk, néhány órával a sürgősségi kormányrendelet-tervezet megjelenése előtt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy az új kormány január 31-ai, első ülésén elfogad egy rendeletet a 600-as űrlap benyújtási határidejének meghosszabbításáról. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS