Egyeztetve emelték a tarifákat a romániai biztosító társaságok, ötvenmillió eurós bírságot szabott ki a versenytanács

Krónika 2018. december 04., 14:09 utolsó módosítás: 2018. december 04., 14:15

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjszabását érintő érzékeny információk megosztásáért 247 millió lejes (53 millió euró) bírságot szabott ki kedden a bukaresti versenyhivatal kilenc biztosítótársaságra és a romániai biztosítók országos szövetségére (UNSAR).

A hatóság szerint a 160 ezer lejre bírságolt UNSAR 2012 és 2016 között – a jogos szakmai megbeszéléseken kívül – olyan üzleti titkok megosztásában is közvetített, amelyek megosztása torzítja a piaci versenyt.

A versenytanács a legnagyobb, 43 millió lejes bírsággal az Allianz-Țiriac Rt.-t sújtotta, ugyanakkor a hivatal megjegyzi, hogy az Euroins Rt azért kapott mindössze 6,3 millió lejes bírságot, mert elismerte a konkurenciaellenes magatartást és ezt igazoló dokumentumokkal segítette a nyomozást.

Az Allianz-Țiriacon és az Euroinsen kívül megbírságolták az Asirom Vienna Insurance Group Rt-t (36,9 millió lej), továbbá az Astra (22 millió lej), a Carpatica Asig (26 millió), Generali (21 millió), Groupama Asigurări (35 millió), Omniasig Vienna Insurance Group Rt. (40 millió) és Uniqa Asigurări Rt. társaságokat (13 millió).

Az MTI emlékeztet: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások rohamos drágulása miatt 2016-ban több ízben rendeztek nagyszabású tüntetéseket a romániai fuvarozók, akik járműveikkel vonultak a bukaresti kormány székháza elé, több nagyváros körgyűrűjén pedig forgalomlassítással demonstráltak. A válságot látszólag a kgfb-piac két legnagyobb szereplőjének, az Astrának és a Carpaticának a csődje robbantotta ki, de a fuvarozók már akkor azzal vádolták a biztosítókat, hogy összebeszéltek, és az indokoltnál jóval nagyobb – átlagosan a korábbi másfélszeresére rúgó – áremeléssel nyereségüket növelték, hiszen a tönkrement biztosítók károsultjait egyébként az állami garanciaalapból kárpótolták.

Romániában 2016-ban sürgősségi kormányrendelettel ideiglenesen befagyasztották a kgfb-k árát, majd új törvényben szabályozták a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat. A tavaly kihirdetett jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utolsó öt év javítási költségei és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki. A díjtételeket a biztosítók egyedileg megszabott kedvezményekkel, illetve pótdíjakkal igazíthatják ki az összevont pénzügyi felügyelet által meghatározott bonus-malus szabályok szerint, annak függvényében, hogy okozott-e balesetet a gépjárművezető. A törvény megszabja, hogy a biztosító nem számíthat fel 25 százaléknál nagyobb kezelési költségeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat