Dăncilă: Románia 800 millió eurót veszíthet az uniós strukturális alapokból

MTI 2018. február 22., 15:26

Románia 800 millió eurót veszíthet az európai uniós strukturális alapokból, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban jelentős késéseket halmozott fel – figyelmeztette csütörtökön Viorica Dăncilă román miniszterelnök az önkormányzati vezetőket.

Fotó: Pixabay

A kormányfő részt vett a megyei önkormányzatok egyesületének közgyűlésén, ahol arra biztatta az önkormányzati vezetőket, idejében jelezzék a kormánynak, ha gondok merülnek fel az uniós pénzből finanszírozott beruházási tervekkel, ugyanis „nem kielégítő” a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban a Romániának szánt pénzkeret felhasználási aránya.

A késés egyik oka, hogy csak 2017-ben sikerült akkreditálni valamennyi román irányító hatóságot. A miniszterelnök megemlítette, hogy

a tavaly elfogadott bértörvénybe belefoglaltak egy olyan előírást, hogy 20 százalékos pótlékot kapnak azok a polgármesterek vagy megyei tanácselnökök, akik által vezetett önkormányzatok európai uniós projekteket bonyolítanak le sikeresen.

Az önkormányzati vezetők arra panaszkodtak, hogy a túl bonyolult és nem egységesen alkalmazott törvények sokszor megnehezítik az uniós pályázatok hatékony lebonyolítását.

A román európai pénzek kezeléséért felelős minisztérium adatai szerint

február 2-áig Románia a rendelkezésére bocsátott 30 milliárd eurónak alig valamivel több mint 10 százalékát sikerült lehívnia. A regionális operatív programoknál 4,91 százalék az abszorpciós ráta.

Bukarest összesen 22,5 milliárd eurót használhat fel a regionális operatív programok keretében.
Románia a számára első, 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban sem teljesített jól, kétéves haladékot kapott, hogy ne veszítse el az uniós pénzeket. A haladék következtében sikerült 80 százalék fölé tornázni az abszorpciós rátát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat