HIRDETÉS

Cioloș: bűvésztrükk Dragnea tízmilliárdos „lyuka”

Bálint Eszter 2017. január 09., 17:20

Politikai vagdalkozás előzi meg a 2017-es évi állami költségvetést, Liviu Dragnea PSD-elnök az előző kormányra fogná, hogy nem mindenre jut pénz. Adóemelések sem kizártak.

Jövedelemfüggővé tenné 2018-tól az adózást a Grindeanu-kormány – erről Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes beszélt vasárnap. „Szó van arról, hogy 2018-tól a polgárok jövedelme határozza meg az adó mértékét. Az egységes adókulcs marad, de vannak más képletek, más típusú jövedelmek esetén, amit számításba veszünk\" – fogalmazta meg a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke. Leszögezte ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormány nem akar pluszadókat kivetni, és megszüntetett adókat vagy illetékeket sem kívánnak visszavezetni.

„Nem vetünk ki pluszadókat, a polgárok vitték a nehezét. És talán ők a legkorrektebb adófizetők\" – mondta Constantin. Utalva arra, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a választások megnyerése után azzal a kéréssel fordult Dacian Cioloșhoz, a technokrata kormány miniszterelnökéhez, hogy halasszák el az adótörvénykönyv január elsejétől tervezett módosításait, az ALDE társelnöke most elmondta, a különleges építményekre kivetett, úgynevezett oszlopadó eltörlése kapcsán voltak kételyeik, illetve azt szerették volna, az általános forgalmi adó (áfa/TVA) idéntől nem csökkent volna 20 százalékról 19 százalékra, hanem 2018-ban egyszerre két százalékkal, 18 százalékra zsugorodott volna.

„Történt, ahogy történt, nem támogatjuk az adók és illetékek újbóli bevezetését\" – szögezte le a miniszterelnök-helyettes. Bejelentette egyúttal, hogy az adóalapot szeretnék növelni. „Ha csökkented a lakosság által befizetett adók mértékét, akkor növeled a vásárlóerejüket, nő a fogyasztás, ami beruházásokat generál, azok pedig új munkahelyek létesítésével plusz költségvetési bevételeket hoznak, amik pedig kompenzálni tudják az adócsökkentéseket\" – magyarázta Daniel Constantin.

Constantin: 3 százalék alatt marad a deficit

A kormányfőhelyettes egyúttal kizárta, hogy idén tárgyalnának Brüsszellel arról, hogy a költésvetési hiány meghaladhassa a bruttó haza termék (GDP) 3 százalékát. „Meglátjuk, jövőre szükség lesz-e rá. A 3 százalékos deficit túllépése túlzottdeficit-eljárást vonhat maga után. A tervezett intézkedések beleférnek a 3 százalékos plafonértékbe\" – jelentette ki Constantin.

Mint ismert, Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE másik társelnöke a választások után merész kijelentéseket tett az ország gazdaságára nézve. Egyebek mellett egy beruházási megállapodással rukkolt elő, amit szerinte valamennyi pártnak támogatnia kellene, s aminek egyik legfontosabb előírása, hogy Románia mondjon le arról az előírásról, miszerint a költségvetés hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Ez egyébként uniós előírás, megszegése kötelezettségszegési eljárást von maga után. Tăriceanu szerint azonban ilyen körülmények között nem lehet elég pénzt folyósítani a fejlődés szempontjából elengedhetetlen beruházásokra.

Ionuț Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke eközben a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kormány által pénteken bejelentett intézkedések miatt a költségvetési hiány meg fogja haladni a bruttó hazai termék 4 százalékát.

Cioloșékra mutogatnak

Daniel Constantin vasárnap arról is beszélt, hogy még dolgoznak a 2017-es évi állami költségvetésen. „Még dolgozunk, mivel a mi büdzsétervezetünk ellenzékből készült, nem állt a rendelkezésünkre minden adat. Most finomhangolások zajlanak, a hónap végén pedig elfogadhatjuk a büdzsét\" – fogalmazta meg a kormányfőhelyettes. Liviu Dragnea szerint azonban nem csak finomhangolásokra van szükség: a PSD elnöke vasárnap este úgy nyilatkozott, számításba veszik egy parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását, amely a pénzügyminisztériumnak az utolsó büdzsékiigazításkor meghozott döntéseit ellenőrizné.

„Kezdeményezzük egy vizsgálóbizottság megalakítását, derüljön fény arra, hogy ami a pénzügyminisztériumban történt, az illegális. Papíron azt becsülték meg – valószínűleg döntéshozók írott vállalásaira támaszkodva –, hogy 2016 végére Románia bevételei csaknem 3 milliárddal nőnek. Ezért pozitív kiigazítást hajtottak végre, ez valamikor november 23-án történt. A december 31-ei adatok azt mutatják, hogy a bevételek 10 vagy 14 milliárddal kisebbek. Ez teljesen illegális. Aki hazudott az adatokkal kapcsolatban – ami még Romániában soha nem fordult elő –, annak fizetnie kell” – szögezte le vasárnap este Liviu Dragnea a România Tv műsorában.

Öt személyt nevezett meg, akik szerinte magyarázattal tartoznak: a kormányfő, a pénzügyminiszter, az európai uniós alapokért felelős tárca minisztere, illetve az Országos Adóhatóság (ANAF) és a Pénzügyi Tanács vezetője. „Az a helyzet, hogy Románia 2017-es költségvetésében 10 milliárd lejes lyuk tátong, amit be fogunk tömni, de azokkal a dolgokkal más jó dolgokat tudtunk volna tenni\" – mondja a PSD elnöke.

Nem maradtak el a reakciók

Nem hagyta reakció nélkül a PSD-elnök kijelentéseit a technokrata kormány több tagja sem. Dacian Cioloș volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben szögezte le, hogy a PSD diverzióval és propagandával akarja fedezni megvalósulatlan és hazug ígéreteit. „Miután valószínűleg meglátták a számokat és a román gazdaság realitásait, ami én hónapok óta mondok, rájöttek, hogy nem tudják fedezni a választási kampányban tett ígéreteket, s így Liviu Dragnea úr bűvésztrükkhöz folyamodik, és bejelenti, talált »egy tízmilliárdos lyukat a büdzsében«. Ha valaki legalább minimálisan ismeri a közgazdaságtant, tudja, egy ilyen »lyuk« a vártnál kevesebb bevételt vagy nagyobb kiadást feltételez, és amúgy is meg kellett volna jelennie a költségvetési hiányban – ami nem történt meg. Ez a »lyuk« nem létezik\" – írta a volt kormányfő. Azt mondja, a 2016-os bevételek meghaladták a 2015-ös szintet, a deficit pedig a vártnál és a parlament által a büdzsével együtt elfogadottnál alacsonyabb lett.

„Különben is, 2017-ben másik költségvetés lesz. Amennyiben idén nem tudja betartani a kampányban tett ígérteteket, Liviu Dragnea úr nem foghatja az előző évi költségvetésre. De Dragnea urat nem zavarják a részletek. A PSD-től már megszokott módszer: diverzió és propaganda. Az ország költségvetése nem egy feneketlen zsák, és nem is lehet betyár módjára bánni vele, Liviu Dragnea úr. Az ön populista ígéreteit azoknak a kárára fogják gyakorlatba ültetni, akik tisztességesen dolgoznak és adót fizetnek. Különben is, miért nem mondták meg a kampányban, hogy az alkalmazottak egy részének emelni fogják az adóját, ahogyan ezt megtették a második kormányülésen?\" – tette fel a kérdést a leköszönt technokrata kormány miniszterelnöke.

Cristian Ghinea, a szakértői kormány európai uniós alapokért felelős minisztere – aki jelenleg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben képviselő – Facebook-bejegyzésben reagált a vádaskodásokra, leszögezve, „Dorel kormányra került\". Mint ismeretes, Dorel a romániai közbeszédben a munkásokat ironizáló városi legendák főszereplője, a tessék-lássék módra elvégzett munka megtestesítője. „Dorel kiszámítja, mennyibe kerül mindaz, amit a kampányban ígért. Nem fér bele, bármit is tenne. Dorel felmérgelődik, kirohanásában mond valamit a technokratákról, vizsgálóbiztosságokról, rendkívüli ülésszakról. Jaj, reszketünk\" – reagált a honatya. Traian Băsescu volt államfő szintén a közösségi portálon kommentálta Dragnea kijelentéseit: szerinte azok tükrében „búcsút vehetünk az egységes adókulcstól”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS