Bukarest 50 millió euró hitelt kapott az EU bankjától gázvezeték-építésre

MTI 2017. október 27., 17:22

A román gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz 50 millió euró hitelt kapott a Juncker-terv keretében az Európai Beruházási Banktól a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő úgynevezett BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére – közölte pénteken az Európai Bizottság.

Fotó: Mediafax

A hitelért a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) vállalt garanciát. A vezeték 478 kilométer hosszú és a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig terjed. A hitelből a vezetéket és három kompresszorállomást építenek meg Podișornál, Bibești-nél és Zsuppánál.

A BRUA megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.

Andrew McDowell, az Európai Beruházási Bank alelnöke kijelentette: ez a stratégiai fontosságú projekt összeköti a dél-keleti és a közép-európai országok gázhálózatát, és megszünteti a dél-kelet-európai államok függőségét a jelenleg létező egyetlen gázvezetéktől, növelve az országok energiabiztonságát. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy az országok olcsóbban vásárolhassanak gázt.

Az uniós végrehajtó bizottság becslése szerint a gázvezeték különböző szakaszainak építése idején 4-5 ezer állás létesül, a BRUA működtetése pedig 300-400 munkahely létesítését biztosítja. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat