Brüsszel államháztartási hiánya lefaragására szólította Magyarországot és Romániát

Krónika 2018. november 21., 17:49 utolsó módosítás: 2018. november 21., 17:51

Romániának és Magyarországnak legalább a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát kitevő éves strukturális kiigazítást kellene végrehajtania 2019-ben az Európai Bizottság (EB) szerint.

Fotó: Facebook/European Commission

Az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, szerdán közzétett európai szemeszter őszi csomagja Románia esetében emlékeztet, az uniós tanács júniusban a jelentős eltérés korrekcióját célzó eljárás keretében azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy a GDP 0,8 százalékának megfelelő mértékű éves strukturális kiigazítást hajtson végre 2018-ban és 2019-ben egyaránt.

Mint megállapították, az ajánlások nyomán nem történtek hatékony intézkedések a bukaresti hatóságok részéről.

Az MTI tudósítása szerint a bizottság ezért egy Romániának szóló felülvizsgált ajánlás elfogadását javasolta a középtávú költségvetési célhoz vehető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója érdekében. Az országnak legalább a GDP 1 százalékát kitevő éves strukturális kiigazítást kellene végrehajtania 2019-ben. Romániában az államháztartási hiány a 2015-ös 0,5 százalékról 2016-ban 2,9 százalékra nőtt, és az előrejelzések szerint 2018-ban 3,3 százalékot, 2019-ben 3,4 százalékot, 2020-ban pedig 4,7 százalékot ér el, ami a legmagasabb hiányt jelenti az EU-ban.

Az EB Magyarország vonatkozásában megállapította, hogy az államháztartási hiány a 2016-os 1,6 százalékról 2018-ban 2,4 százalékra nőtt, és az előrejelzések szerint a következő két évben valamivel 2 százalék alatt marad. Az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy az uniós tanács júniusban a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekcióját célzó eljárás keretében azt az ajánlást fogalmazta meg Magyarország számára, hogy 2018-ban a GDP 1 százalékának megfelelő mértékű éves strukturális kiigazítást hajtson végre.

A tájékoztatás szerint Brüsszel Budapest esetében is azt állapította meg, hogy Magyarországon nem történtek hatékony intézkedések, és javasolja a Tanácsnak egy Magyarországnak szóló felülvizsgált ajánlás elfogadását a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója érdekében, amelynek értelmében 2019-ben is legalább a GDP 1 százalékát kitevő strukturális kiigazítást kellene végrehajtania az országnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat