Az egyetemisták dobták meg a CFR utaslétszámát tavaly

MTI 2018. február 09., 18:38 utolsó módosítás: 2018. február 09., 18:39

Tavaly csaknem másfél millióval emelkedett az utaslétszám az állami vasúttársaság személyszállító vállalatánál (CFR), az utasok több mint tíz százaléka azonban egyetemi hallgató volt, ők tavaly óta ingyen válthatnak jegyet a CFR járataira – derült ki a Hotnews.ro hírportál által pénteken közölt adatokból.

Fotó: Gecse Noémi

Míg a román állami vasúttársaságnak 2016-ban 52,9 millió utasa volt, tavaly már 54,3 millió utast, köztük 6,4 millió egyetemistát szállított. Az egyetemisták – állami szubvencióból fedezett – szabadjegyeinek ellenértéke megközelítette a 200 millió lejt.

Mivel egyes járatok a hazautazó diákok miatt hétvégenként túlzsúfolttá váltak, a CFR a kevésbé kihasznált járatainak beszüntetésével, a vagonok átcsoportosításával próbál megoldást találni a helyzetre. A Feroviarul.ro szakportál múlt heti közlése szerint a személyszállítási részleg csaknem száz vonatjáratot töröl március elsejétől, vagy csak munkanapokon üzemeltet.

A cég azzal indokolta az intézkedést, hogy a törölt járatokra általában tíznél kevesebb utas vált jegyet, így működtetésük nem kifizetődő. Ezzel szemben vannak olyan – a főváros és Erdély között alig 3-4 kocsival közlekedő – járatok, amelyeken állva utaznak az utasok.

Tavaly a CFR mintegy 700 ezer utasának nem jutott ülőhely – közölte a szakportál.

A CFR személyszállítási részlege 2011 óta nem tudott új vasúti kocsikat beszerezni, a járműpark elöregedett. A cég több mint 4000 vagonja közül alig 800-at tud használni, idén pedig további kétszázat lesz kénytelen kiszuperálni, mivel a karbantartásra fordítható költségvetése 450 millió lejjel csökkent. A társaságnak most, hogy növekedni kezdett az utaslétszám, további 300-350 vasúti kocsira lenne szüksége – írta a Feroviarul. A CFR tavaly napi 1200 járatot indított. A romániai vasútvonalakon a piacon jelen lévő öt magántársaság további 300, többnyire regionális személyszállító járatot közlekedtet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat