Általános sztrájkra készülnek, leváltanák a munkaügyi minisztert a háborgó szakszervezetek

Hírösszefoglaló 2017. november 01., 23:06

Elindította az általános sztrájkot előkészítő eljárást a Frăţia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségének (CNSLR) operatív tanácsa – derül ki az érdekvédelem szerdai közleményéből.

Lia Olguţa Vasilescu lemondását követelik Fotó: Psd.ro

A szakszervezet elégedetlenségének legfőbb oka, hogy a kormány a munkavállalóra tervezi hárítani a társadalombiztosítási járulékok terhét – számolt be az Agerpres. A CNSLR Frăţia szerint a tervezett intézkedés gyakorlatba ültetése nyomán csökkenni fognak a fizetések – főleg a versenyszférában –, és munkahelyek szűnnek meg.

Az érdekvédelmi szövetség közleményében rámutat, az általános sztrájk kirobbantásához szükséges aláírások összegyűjtése után az országos tanács dönt majd a munkabeszüntetés időpontjáról.

A szakszervezeti szövetségnek több mint 500 ezer tagja van, többek között az egészségügy, tanügy, szociális ellátórendszer, közigazgatás, energiaipar, vegyipar, szállítás, bútorgyártás, mezőgazdaság terén tevékenykedő munkavállalókat tömörít.

Eközben Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter leváltását követeli az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség, ugyanakkor kéri az államfőt, vállalja fel a közvetítő szerepet a kormány és a társadalmi partnerek között.

„Van egy cinikus munkaügyi miniszterünk, akit nem érdekel a munkapiac, nem látja át a törvényeket, és nincs tudatában az általa betöltött tisztség szerepének és jelentőségének. Ilyen munkaügyi miniszterrel nem lehet visszaállítani a dolgozó állampolgárok iránti tiszteletet.

Az általa szorgalmazott intézkedések, az, hogy félretájékoztat, az, hogy hazudik, ahányszor csak adatokat közöl és feudális gondolkodása mind a dolgozó állampolgárok ellen irányul, és ennek súlyos következményei lesznek mind társadalmi, mind gazdasági téren”

– áll az Alfa Kartell közleményében.

{K1}

Az érdekvédelem képviselői szerint a munkaügyi miniszter által kidolgozott egységes bértörvény a „valaha volt egyik leggyengébb” ilyen jogszabály, amely ahelyett, hogy felszámolná a közalkalmazottak bérezési rendszerén belüli aránytalanságokat, inkább fokozza ezeket. A szakszervezeti szövetség úgy véli, a kormány annak ellenére is kitart tervezett intézkedései mellett, hogy a társadalom egyetlen szegmense sem támogatja ezeket.

A kormány által szorgalmazott új adótörvénykönyv, amelynek értelmében a munkáltatóról a munkavállalóra hárul a társadalombiztosítási járulékok terhe, csak erősíti a romániai rabszolgatartó rendszert”

– fogalmaz a közlemény.

Mindezekre hivatkozva az Alfa Kartell követeli a munkaügyi miniszter menesztését, illetve kéri, hogy a kialakult konfliktushelyzetben az államfő vállalja fel az – alkotmány által is előírt – közvetítői szerepet a kormány és a társadalmi partnerek (munkáltatói szövetségek és szakszervezetek) között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat