HIRDETÉS

Alig marad megtakarításra a háztartások átlagos bevételéből

Bálint Eszter 2017. január 11., 14:03 utolsó módosítás: 2017. január 11., 14:18

Ami befolyik, az rögtön kifolyik – a romániai háztartások átlagos bevételeinek 85,6 százaléka elmegy a folyó kiadásokra. A lakóhely ugyanakkor nagyban befolyásolja a bevételeket.

Fotó: Boda L. Gergely

Továbbra is az jellemző a lakosság költségvetésére, hogy ami befolyik, az rögtön kifolyik: az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a háztartások bevételének 85,6 százaléka még abban a hónapban el is megy a folyó kiadásokra, beruházásokra, megtakarításokra alig van esély. A 2016-os év harmadik negyedét górcső alá véve kiderül, hogy a háztartások átlagos bevételei 2972 lejt tettek ki, ami egy főre 1125 lejt jelent. A kiadások 2543 lejre, fejenként 962 lejre rúgtak.

Egy háztartás pénzbeni bevételei átlagosan havi 2708 lejt (1025 lej/fő) tettek ki, természetben pedig további 264 lejjel (100 lej/fő) gyarapodott a család vagyona. A fizetések és más hasonló jövedelmek jelentették a legfőbb bevételi forrást, összesen 60 százalékot tettek ki. Eközben szociális juttatásból 21,8 százalék, mezőgazdaságból 3,8 százalék, nem mezőgazdasági jellegű egyéni tevékenységből 2,8 százalék, vagyontárgyak eladásából pedig 0,9 százalék származott. A bevételekben fontos, 8,9 százalékos tételt jelentenek a természetbeni bevételek is, itt elsősorban (7,6 százalék) a saját termelésű mezőgazdasági termékek ellenértékéről beszélünk. A lakóhely ugyanakkor nagyban befolyásolja a bevételek szintjét, mint ahogy azok összetételét is – jegyzi meg közleményében a statisztikai intézet.

A kiadások nagy része élelmiszerre, nem élelmiszer-jellegű termékekre, szolgáltatásokra, helyi adókra, illetékekre, költségvetési hozzájárulásokra, illetve a haszonállatokkal kapcsolatos kiadásokra megy el. A romániai háztartások 2016 harmadik negyedévében kiadásaik 34,9 százalékát élelmiszerekre és nem alkoholos italokra költötték. Befektetésekre, lakás vásárlására vagy építésére, telkek vásárlására, a termeléshez szükségek gépek és eszközök beszerzésére, részvények vásárlására stb. a háztartások kiadásainak alig 0,5 százaléka ment.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS