HIRDETÉS

Alig érezni az üzemanyagár-csökkenést

Bálint Eszter 2017. január 02., 16:20 utolsó módosítás: 2017. január 02., 16:59

Átlagosan 50 banival csökkent január elsejétől a benzin és a gázolaj literenkénti ára, miután 20 százalékról 19 százalékra zsugorodott az általános forgalmi adó (áfa/TVA), illetve eltörölték az üzemanyagokra kivetett hétcentes plusz jövedéki adót. Csakhogy, mint a gépkocsivezetők megtapasztalhatták, jelentős árcsökkenésről nem beszélhetünk, mivel a kőolajipari társaságok az elmúlt időszakban kétszer is – karácsony és szilveszter előtt – emelték az árakat, így végül 5,35–5,45 lejes literenkénti árról csökkentettek 4,95 lej körüli értékre.

Fotó: Thomas Campean

A lépést valamelyest indokolta a kőolaj világpiaci árának alakulása, a hordónkénti ár ugyanis az év utolsó munkanapjára elérte az 56,13 amerikai dollárt, miután az év elején még sok éve nem látott mélységekben volt: január 20-án 27,10 dollárt adtak érte. Ehhez képest 2014 augusztusában még 110 dollár volt egy hordó kőolaj ára a Brent-árfolyamon.

A legtöbb romániai töltőállomáslánc, ahogy elpukkantak az éjféli tűzijátékok, csökkentette üzemanyagárait, a Digi 24 hírtelevízió helyzetjelentése szerint a Rompetrol volt az egyetlen, amelyik január elsején délig várt ezzel a lépéssel. Összességében mérve a tavalyi év folyamán a benzin csaknem 6 százalékkal, a gázolaj pedig 10 százalékkal drágult.

Mint ismert, a kormányalakításra készülő szociáldemokraták (PSD) nem féltétlenül örülnek annak, hogy január elsejétől nincs többé a hétcentes adó, illetve csökkent az általános áfakulcs. Liviu Dragnea PSD-elnök, röviddel a választási győzelmük után azzal a kéréssel fordult Dacian Cioloş kormányfőhöz, hogy sürgősségi kormányrendelettel halasszák el az adótörvénykönyv korábban betervezett módosításait. A technokrata kabinet azonban megtagadta ezt.

Pénteken, amikor Klaus Johannis államfő elfogadta a PSD javaslatát, és Sorin Grindeanut bízta meg kormányalakítással, Dragnea arra kérte az alakuló kabinetet, hogy vizsgálja meg figyelmesen a hétcentes adó eltörlésének következményeit. „Nem ellenezzük az adó eltörlését, de komolyan el kell beszélgetni ezekkel a vállalatokkal, amelyek során be kell bizonyítaniuk: 1. alaptalan a kartellgyanú az árak megállapításában és 2. a töltőállomásoknál gyakorolt ár, vagyis az, amit a lakosság fizet, követi a kőolaj világpiaci árát” – fogalmazott Liviu Dragnea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS