HIRDETÉS

A plénum előtt a nyugdíjasoknak járó kedvezmények

Bálint Eszter 2017. január 04., 17:17 utolsó módosítás: 2017. január 04., 17:49

Kedvezően véleményezte szerdán a képviselőház költségvetési bizottsága az adótörvénykönyvet módosító törvénytervezetet, amely adómentessé teszi a 2 ezer lej alatti nyugdíjakat, és mentesíti a nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás kifizetése alól. A szakbizottság tagjai tizenhét támogató és hét ellenszavazattal fogadták el a módosító javaslatokkal kiegészített tervezetet. 

Fotó: Veres Nándor

A jogszabályjavaslat eredeti, a szenátus által még az előző törvényhozási ciklusban elfogadott változata minden nyugdíj esetében adómentességet írt elő. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Viorel Ştefan szakbizottsági elnök javaslatára viszont úgy módosították a tervezetet, hogy az adómentesség csak a 2 ezer lej alatti nyugdíjakra vonatkozzon. A módosító javaslatot tizennégy támogató és nyolc ellenszavazattal elfogadta a testület. 

A költségvetési bizottság nemzeti liberális párti (PNL) tagjai a jogszabálytervezet eredeti változata mellett szálltak síkra, az RMDSZ-es tagok pedig azt javasolták, hogy csak a 2 ezer lej feletti különnyugdíjak legyenek adómentesek, a többi nyugdíj nem, függetlenül attól, hogy mekkora összegű. A PNL és az RMDSZ javaslatát egyaránt elvetette a testület. 

A nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól mentesítő előírással kapcsolatban a szakbizottság elnöke hangsúlyozta, eddig 600–650 millió eurót utaltak az egészségbiztosítási alapba az állami költségvetésből, a törvény életbe lépését követően „ezen felül még vagy 300 millió euróra lesz szükség”. „Ez csak becslés, és nem túl pontos, mert nem a patikában vagyunk” – fogalmazott Viorel Ştefan, aki azóta a Grindeanu-kabinet pénzügyminisztere. 

A képviselőház plénuma – döntő tetsületként – csütörtökre összehívott rendkívüli ülésén tárgyalja az adótörvénykönyvet módosító tervezetet, és a végszavazásra is sor kerülhet. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után, a következő hónap első napjától lép érvénybe. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS