Magyarul az olimpiáért – csütörtökön kezdődik a 26. férfi kézilabda-világbajnokság

2019. január 09., 08:29

A tokiói olimpiai selejtezőre való kijutás céljával utazott el a magyar válogatott a dán–német rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságra. A január 10–27. között zajló tornán a Csoknyai–Matic edzőpáros által vezetett csapat az első hét közé szeretne jutni.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovénia legyőzésével harcolta ki a vb-részvételt Fotó: Kéziszövetség.hu

Milyen jó, hogy immár nem idegen nyelven, hanem magyarul beszélünk az időkérések alkalmával, és természetesen az edzések is magyar nyelven zajlanak – nyilatkozta több játékos is tavaly ősszel, miután a magyar kézilabda-válogatott élére Csoknyai Istvánt és Vladan Maticot nevezte ki a szakszövetség.

Nem csoda, hiszen a csapat élén 2014 óta külföldi szakember dolgozott.

Mocsai Lajos után ugyanis a rossz emlékű Talant Dujsebajev ült le a kispadra, őt a spanyol Xavi Sabate követte, majd a szerb származású Ljubomir Vranjes következett, aki Dujsebajevhez hasonlóan nem tudott maradandót alkotni. Kérdés azonban, a magyar nyelv elég lesz-e ahhoz, hogy Lékai Máté és társai sikeres vb-t tudjanak maguk mögött. A néhány hónapja kinevezett Csoknyai István – Vladan Maticcsal párban – ugyanis a 2009–2010-es idényben már bizonyíthatott volna a magyar válogatottnál, akkor azonban nem sikerült. Őszi kinevezését követően Csoknyai így nyilatkozott:

Volt már részem a válogatott irányításában, azonban most már sokkal tapasztaltabb, rutinosabb edző vagyok. De nem lesz egyszerű, az biztos.”
A magyar nyelv nem feltétlenül előny

Hogy a magyar nyelv mennyire jelenthet előnyt a férfi kézilabda-válogatott teljesítményének előmenetelében, nehéz megmondani. Ha azt nézzük, hogy a nők Karl Erik Böhnnel néhány éve milyen jó eredményt értek el, vagy hogy a decemberi Eb-n Kim Rasmussen tanítványai egy emberként küzdöttek angol nyelvű utasítások mellett s vívták ki a szakma és a szurkolók elismerését, akkor azt kell mondanunk, nincs különösebb jelentősége. Ha pedig a néhány napja lejátszott dániai felkészülési mérkőzést tekintjük alapnak, ahol a magyar válogatott minden területen teljes mértékben alulmúlta önmagát és méretes zakót kapott az olimpiai bajnok dánoktól, akkor viccesen még az is kijelenthető, hogy a magyar nyelv kissé összezavarta a fiúkat. Igaz, vasárnap már visszavágtak a piros-fehér-zöldek: 28-25-re legyőzték a skandinávokat az Odensében rendezett felkészülési mérkőzésen.

Természetesen egy-két barátságos mérkőzésből nem kell messzemenő következtetést levonni. Emlékezhetünk a decemberi Eb előtt megrendezett Möbelring Kupára, ahol a nők háromszor is vereséget szenvedtek, ám a tétmeccseken Franciaországban mégis kiválóan játszottak. A Csoknyai–Matic párosnak talán mégsem az „Ivkovic-recept” volt az elképzelése. Ismert ugyanis, hogy a férfi kosárlabda-válogatott horvát trénere, Stojan Ivkovic felkészülési mérkőzéseken már többször bemutatta a „semmihez sem értünk, gyengén teljesítünk” játékot, hogy aztán tétmeccseken épp az ellenkezőjéről győzze meg az ellenfeleket.

Mindezektől függetlenül a magyar–szerb vezetőpáros előtt csupán egy cél lebeg, amely egyben a szövetség elvárása is: bekerülni a legjobb hét csapat közé. Ez az eredmény ugyanis lehetővé tenné, hogy a válogatott részt vegyen az olimpiai selejtezőn.

Szerencsés sorsolás

A lehetőség adott, ugyanis a sorsolás ezúttal a magyar csapat számára rendkívül szerencsésen alakult.

Bánhidiék a négy csoport közül talán a legkönnyebb hatosba kerültek: az Eb-ezüstérmes svédeken kívül, akik a csoport nagy favoritjai, nincs más európai együttes.

A válogatott Egyiptommal, Katarral, Argentínával és Angolával együtt a koppenhágai D csoportban szerepel.

Férfi kézilabda-világbajnokság (január 10–27., Németország és Dánia), csoportbeosztás

A csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Dél-Korea.
B csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán.
C csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia.
D csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola.

A D-vel ellentétben viszont az A jelű hatost akár a „halálcsoport” jelzővel is lehet illetni: a franciák mellett nehéz megjósolni, mely csapatok jutnak tovább.

A hatos csoportokból a legjobb három jut tovább, és a középdöntős csoportok első két-két helyezettje alkotja majd a legjobb négy mezőnyét. Továbbjutás esetén a középdöntőben a magyar válogatott a dániai Herningben játssza mérkőzéseit. Ha a papírformát nézzük, a magyarok a svédeken kívül a többi együttest legyőzhetik, a középdöntőben pedig a C csoport továbbjutóival kerülnek össze, ahol valószínűleg a norvégokon és a dánokon kívül a harmadikat szintén megverhetik. Így lehetőség volna a 7. helyért játszani.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovénia legyőzésével harcolta ki a vb-részvételt Fotó: Kéziszövetség.hu

Persze a képlet nem ilyen egyszerű. Már az első meccsen jó teljesítményt kell nyújtani a dél-amerikai bajnok ellen. Valószínűleg az egyiptomiak elleni küzdelem sem lefutott, ugyanis az észak-afrikai gárda kispadján az a David Davis ül, aki a magyar bajnokságban a Veszprémet irányítja. És ne feledkezzünk meg Katarról sem, amely négy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vb-n: csupán az olimpiai és Európa-bajnok franciák tudták megállítani a döntőben.

Optimizmus felsőfokon: kilenc vagy tíz mérkőzés

Csoknyai István optimizmusára mindenesetre nem lehet panasz. „Legfőbb célunk, hogy minden ellenfelünkkel szemben reális esélyünk legyen a győzelemre. Ami az egész tornát illeti, az is fontos, hogy az összes mérkőzésünkön jól használjuk ki az erősségeinket. Reméljük, kilenc vagy tíz meccset játszhatunk” – nyilatkozta a kapitány a nemzetközi szövetség (IHF) honlapján.

A kilenc mérkőzés azt jelentené, hogy az öt csoportmeccs és a három középdöntős összecsapás mellett a válogatott a 7. helyért játszana, a tíz pedig az elődöntőbe kerülést.

Vladan Matic, a Tatabánya edzője, a válogatott szövetségi kapitánya: 

„Már az is megtisztelő volt, hogy a szövetség elnöksége gondolt rám. Főleg azután, hogy kiderült, a vezetők magyar edzőt vagy edzőket szeretnének látni a válogatott élén. Én nem itt születtem, de már magyarnak is vallom magam, és így is érzem. Persze sokat beszélgettünk róla, hogy milyen lenne közösen vezetni a szerintem igen sokra hivatott magyar csapatot, de a konkrét tervekről csak azután esett szó, hogy megkaptuk és elfogadtuk a felkérést. Tatabányán nem volt nehéz megállapodnom a vezetőséggel, hiszen az elnökünk, Marosi László barátom egyben a szövetség alelnöke is. Vagyis egybeestek az elképzelések, ráadásul a Tatabánya játékosai közül többen a keret tagjai.”

A keretben szereplő játékosok egyébként képesek volnának a kiugró eredményre. Emlékezhetünk a szlovénok elleni párharcra, amikor – Vranjes vezetésével ugyan, de – Mikler Roliék a sokkal jobb játékerőt képviselő Szlovéniát ütötték el a vb-szerepléstől. A fiatal játékosok – Bóka, Hornyák, Juhász, Bánhidi, Bodó, Ligetvári – mellett a tapasztalat és rutin is jelen van a csapatban Schuch, Császár, valamint a válogatottba nemrég visszatért Ilyés vagy éppen Nagy László által. A kérdés csak az, hogy a szlovénok elleni kiváló játékot meg tudják-e ismételni a január 10-én kezdődő vb-n.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Január 11., 19 óra: Argentína–Magyarország.
Január 13., 19: Magyarország–Angola.
Január 14., 16.30: Magyarország–Katar.
Január 16., 19: Magyarország–Egyiptom.
Január 17., 21.30: Svédország–Magyarország.

Középdöntő (Köln, Herning): január 19–23.
Elődöntők (Hamburg): január 25.
Helyosztók (Herning): január 26–27.

A csoportmérkőzéseket január 10–17., a középdöntőt 19–23. között rendezik. Az elődöntőket január 25-én játsszák Hamburgban, a helyosztókat pedig január 26-án és 27-én Herningben. A győztes kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.
A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég–svéd–osztrák rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – ott lehet a selejtezőn.

Somogyi Botond

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat