Továbbra is árvízi készültség van Háromszéken, a térségbe látogat a román miniszterelnök

Krónika , Bíró Blanka 2018. július 02., 14:44 utolsó módosítás: 2018. július 02., 14:48

Kovászna megyében továbbra is készültségi állapot van, ezúttal ugyanis Erdővidéket veszélyezteti az áradás. Közben Viorica Dăncilă kormányfő ellátogat az árvíz sújtotta megyékbe, közöttük Háromszékre.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Kovászna megyében összesen 24 települést érintett az árvíz, de a hatóságok szerint a veszély nem múlt el, ugyanis a következő 24 órában az Olt alsó szakaszán vonul le az ár. Az elmúlt hétvégén Háromszéken a Feketeügy és a Tatrang áradása miatt alakult ki árvíz Bácsteleken, Márkosréten és Uzonfüzesen, a megáradt Kászon patak Kézdiszentlélek községet és Oroszfalut öntötte el, ugyancsak a Feketeügy Szentkatolnán és Imecsfalván, valamint Petőfalván okozott nagyobb gondokat.

Ezzel egy időben az Olt alsó szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint, Köpec és környéke még mindig veszélyben van, az árhullám várhatóan kedd kora délután vonul le.

Kovács Ödön megyemenedzser hétfőn közölte, az Olt a Barót és Kormos patakok hozamát már nem tudja elnyelni, a vízszint jelenleg alig tíz centiméterrel alacsonyabb, mint 2010-ben, amikor hatalmas árvíz volt Erdővidéken. „Az elmúlt nyolc évben mederszabályozási munkálatok zajlottak a Kormos, a Barót, a Tatrang, a Kászon, a Dobolló patakokon, illetve a Feketeügyön, ezek nélkül sokkal súlyosabb lett volna a mostani helyzet, ugyanis az elmúlt napokban Kovászna megyében annyi eső esett, ami többszörösen meghaladja a sokévi havi átlagot” – idézte a vízügyi szakemberként is dolgozó megyemenedzsert a megyei önkormányzat közleménye.

Ezzel egy időben a román kormány hétfőn bejelentette, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök a nap folyamán kabinetje több tagjával együtt ellátogat az árvíz sújtotta térségekbe. A kormányfő Buzău, Bákó, Kovászna és Brassó megyét keresi fel, hogy felmérjék a víz által okozott károkat és minél hamarabb találjanak megoldást a károk rendezésére. A kormány közölte, Carmen Dan belügyminiszter, Lucian Şova szállításügyi miniszter és Petre Daea mezőgazdasági miniszter is a miniszterelnökkel tart.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke közölte, következő ülésén a testület anyagi támogatást fog nyújtani a köztulajdonban keletkezett károk helyreállítására. Ugyanakkor az önkormányzat egyik fontos feladata a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) felszereltségének biztosítása. Az elmúlt hétvégén a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségen kívül részt vett a mentésben a Maros megyei regionális vízügy készenléti csapata, a Râmnicu Vâlcea-i központú Olt Vízügyi Igazgatóságtól szakemberek és munkagépek érkeztek, a prefektúra és a megyei tanács saját eszközökkel és erőforrással volt jelen, de a rendőrség, csendőrség és katonaság is segített a bajba került településeken.

Az ISU összesítése szerint Kovászna megyében 24 települést érintett az árvíz, 263 személyt kellett kimenekíteni otthonukból, továbbá 49 háziállatot és a bajba jutottak ingóságait költöztették biztonságosabb helyre. Jelenleg zajlik a kárfelmérés, és amikor az összesítés elkészül, a megyei tanács és a prefektúra kormányhatározattervezetet készít elő, hogy a kormány sürgősségi alapjából biztosíthasson kártérítést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat