Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Tőkés: hosszú ideje tart az erdélyi magyarság útkeresése

MTI | 2016.12.17. [11:42] | Utolsó módosítás: 2016.12.17. [11:53]

A bibliai pusztai vándorláshoz hasonlította Tőkés László a romániai forradalom kirobbanásának 27. évfordulóján tartott temesvári pódiumbeszélgetésen az erdélyi magyarság útkeresését.

15304419_1236743956364118_6989128879092439287_o_bTőkés László (archív felvétel)

„Elindultunk az ígéret földje felé. 27 év telt el a 40 évi vándorlásból. Most az eltévelyedés állapotában vagyunk” – fogalmazott az egykori temesvári lelkész, akinek a kommunista rendszerrel szembeni ellenállása vezetett el 1989 decemberében a romániai Ceaușescu-diktatúra bukásához.

Tőkés László sajnálatosnak nevezte, hogy 27 évvel ezelőtt nem sikerült gyors és egyenes úton elindulni a közösség céljai felé. „Kár, hogy nem tudtuk kamatoztatni Románia szempontjából is, magyar szempontból is azt az óriási politikai tőkét, amit Temesvár jelentett. (...) Ezzel a politikai tőkével az autonómia ügyét is elő lehetett volna mozdítani” – állapította meg Tőkés László a temesvári Új Ezredév Református Központban tartott péntek esti pódiumbeszélgetésen.

Hozzátette, felemás érzésekkel jön Temesvárra a forradalmi évfordulóra, mert azt tapasztalja, hogy a Securitate túlélte a rendszerváltozást. A forradalomban betöltött szerepéért kapott Románia Csillaga érdemrend megvonása mögött is az egykori kommunista politikai rendőrség erőit sejtette.
„Magyarországon a kádári ellenforradalom a forradalmat kiáltotta ki ellenforradalomnak. Átpozicionálták magukat. Nagyjából itt is ugyanez ment végbe az átrendeződéskor, csak itt nem fojtották vérbe a forradalmat, hanem az élére álltak, és kikiáltották magukat forradalmároknak" – fogalmazta meg 1989-es látleletét Tőkés László.

Egykori harcostársa, Borbély Imre volt parlamenti képviselő, a beszélgetés másik meghívottja úgy vélte, Romániában mintegy 15 éve a történelem átírása zajlik, melynek az a célja, hogy feledtessék az 1989-es temesvári események magyar komponensét és Tőkés László szerepét. Arra emlékeztetett, hogy a kommunista diktatúra idején „nem lehetett csak úgy besétálni" Romániába. „Ha idegen ágensek jöttek, ahogy ma sokan állítják, valakinek parancsot kellett adnia a beengedésükre" - vélte Tőkés László egykori stratégája.

Borbély Imre szerint a Tőkés László ellenállásából kibontakozott temesvári népfelkelés és az ezzel szembeni fegyveres fellépés érlelte meg a Temesvárra rendet teremteni küldött Victor Athanasie Stanculescu tábornokban azt a meggyőződést, hogy innen már nincs visszaút. Ezért Stanculescu begipszelt lábbal visszatért Bukarestbe, és megszervezte azt az államcsínyt, amely "Moszkva kiválasztottját: Ion Iliescut emelte pajzsra".

Úgy vélte, hogy a puccsisták a televízióban közvetített, terroristákra vonatkozó álhírekkel teremtették meg a forradalmi hangulatot, és sulykolták a köztudatba Iliescu forradalmi szerepét. Borbély Imre szerint az államcsíny kitervelőinek szükségük volt Tőkés Lászlóra a puccs külföldi legitimációjához. A volt képviselő úgy látta, hogy 1989-ben esély lett volna a magyar autonómia elfogadtatására, de a magyarság önszerveződésében az autonómiától rettegő Domokos Géza nézetei érvényesültek. Borbély Imre szerint a vasárnap tartott romániai választásokon kirajzolódott erőviszonyok beláthatatlan időre tartják továbbra is „tetszhalott állapotban" a magyar autonómiatörekvéseket.
A beszélgetést moderáló Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke kijelentette: 27 évvel a forradalom után "a rágalmazás és a történelemhamisítás szabadsága" valósult meg Romániában, a szabad szólásért pedig továbbra is büntetés jár. A politikus a Tőkés Lászlótól megvont román állami kitüntetésre utalt.

Temesváron – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – bekiabálásoktól volt hangos a városi önkormányzatnak az évforduló alkalmából tartott pénteki ünnepi ülése. Egykori forradalmárok egy csoportja azt kifogásolta, hogy a forradalomban való részvételük okán olyan személyek is temesvári díszpolgári címet kaptak, akik 1989 előtt együttműködtek a Securitatéval.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
71.
backspace
2016.12.20., kedd [04:19]
Kérjek elnézést mert belegázoltam rajongói önérzetedbe ? Ez tetszik az internetes kommentszekciókban. A gyáva ostoba öntelt egyenlõ erõvel bír egy ........ szemben , ostoba diák hülyézheti le tanárait , bunkó pártimidzsfelelõs nyomhatja a maszlagot munkanélkülieknek a biztonságos jövõrõl. Kényelmetlen kérdésekre nem válaszolni , inkább a kérdezõt támadni olcsó személyeskedéssel , ilyet csak formából szakállas de alapjában véve bunkó pártimidzsfelelõs fehérnépek csinálnak . Ez jellemzõ egyébként az egész romániai politikai osztályra , kicsitõl nagyig. Talán ideje lenne többé nem másolni õket. Hitelesebb lennél . O de ahhoz kell a sajátod , amit sajna de jelképesen már levágtál és a főnököd fiókjába tetted , megadva neki a lehetõséget , hogy bármikor szorongatni kezdje , ha úgy van kedve. Miért? Maflás ? Ejj. Oviban érzed magad?
70.
whitespace
2016.12.20., kedd [03:24]
Próbálj buzitémázni mással, jó?
Mert tőlem aztán kapsz egy nagy maflást. Jelképesen és igaziból is!
Bleáhh!
69.
backspace
2016.12.20., kedd [03:02]
Ha pszihomókus lennél , talán megfontolnám , hogy mégis mi lehet az agyammal. de nem vagy az , tehát szakállas fehérnép üres locsogására nem ülhetek fel. Volt szerencsém megfigyelni egy jelenséget. A szakállas fehérnép médiakvák futnak el mindig elõször , a pozitivizmusuk csak addig tart , amíg felvehetik fizetésüket az automatából , amíg a mobilon van jel , amíg hasonló beállítottságú rajongókkal vehetik körül magukat , felelõsséget nem vállalnak semmiért , ezek az örök tulajdonképpen akarattalan rajongók , képmutatásból és rajongásból kioktatók. Dicsõségét hirdetik a valóságtagadó demenciának egymást vállonveregetve akkor is ha a valóság nyilvánvalóan orrbaveri a narratíváikat. No de vissza az FNC-re libsik hülyeségein röhögni.
68.
erdélyi2016
2016.12.20., kedd [02:34]
67. véleménybeíró::KocSonya bicskás
- Házam nem ég, nincs ahogy.
- Inget nem hordok! Azaz ha ellenben mégsem ingem, nincs amit kimossak.
- Ma a sánta ebet lasszóval keresik az önkormányzati sintérek és E-betűs parizerrel csalogatják az embergyűlölő állatvédők, úgyhogy nem kell kergetni sánta kutyát, mert ilyen szinte nincs is.
- Nemcsak a jegenyék, hanem más fák sem nőnek az égig, csak a kászoni bicskás mesékben, ott igen, ott a faszulyka inda is égig ér.
- Korsó? Na ne viccelj má'! Ma mindenki flakonnyal jár borvízért.
- Isten nem ver se' bottal, se' kaláccsal, se' selyemszállal, mert Isten a szeretet. Ez az istenverés csak az ördöglelkületűekben létezik.
- Az Isten malmai lassan őrölnek, de a molnárjaik legalább dolgoznak, nem siránkoznak, és nem japánbicskás álneveken írogatnak az interneten.
67.
K-Sony bicskás
2016.12.20., kedd [01:58]
64. véleménybeíró::erdélyi2016
- Az kiabál akinek a háza ég!
- Akinek nem inge ne vegye magára,! Akinek ellenben
mégis inge, az mossa ki, de alaposan!
- A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta ebet!
-Jegenyefák nem nőnek az égig!
- Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik!
- Az isten nem ver bottal!
- Az Isten malmai lassan őrölnek, de biztosan őrölnek!
Ugyan ezek a közmondások megtalálhatóak a kenyéradó
kegyurak anyanyelvében is egytől egyig! Figyelmükbe lehet ajánlani, - különös tekintettel az eljövendőkre!
66.
whitespace
2016.12.20., kedd [01:10]
Gyakorlatilag menthetetlen vagy. Mondhatnám azt is, gyógyíthatatlan. De ez legyen a te bajod.
Áldott szép karácsonyt, ha van neked olyan. Agyad nem ezt jelzi.
65.
backspace
2016.12.20., kedd [00:54]
O ejgen ez a mindenféle kellemetlent tagadó elutasító konstruáltan túlfeszített pozitív életszemlélet . Sokfelé tanítják , sokféle módon. Egy rakás ostoba zajos szakállas fehérnép lesz mindig a végtermék.. Most már azt is kapisgálom hogy miért kellett a végsõ megoldás egy valamikori problémára.
64.
erdélyi2016
2016.12.19., hétfő [22:39]
Szia, gügyemügye!
Az előbb még jogos önvédelem voltál, majd kászoni bicskás, aztán megint az, csak japán gügye névváltozatban. K-Sony, hallj te oda! Ennyire futotta az elvakult fejed szürke állományából. Nem sok.
Írjál le és nevezz bárminek, árulózz, szekusozz addig, amíg az ujjbegyeid csuklóig elkopnak, csak kérem a jó Istent, olyan ne legyek mint te, soha, soha. A többi valahogy eltelik.
63.
K-Sony bicskás
2016.12.19., hétfő [22:20]
Mindenki láthatja az undorító, gyalázkodó, balkáni stílusú, román divat szerinti fröcsögést és trágyaböfögést, amit a sajátjai ellen a felbérelt megnyomorított lelkületű, állítólagos erdélyi2016 művel. A román megszállóink által a saját kötényük mögé bújtatatott hitvány janicsár végrehajtó csak a magyar érdek ellenében hörög. Gazdáiról mélyen hallgat. Neki mindenki hibás csak ő és a neki kegyelemkenyeret adó oláh cselédtartói nem! Mindennél beszédesebb a saját
beképzelt önleleplezése, amit észre sem vesz. Szégyenfolt.
62.
whitespace
2016.12.19., hétfő [22:13]
1. Nem vagyok fehérnép.
2, Pszihomókus sem.
3. Nem rinyálok, nem sopánkodok, nem keresem nagyítóval minden nap, minden órában, minden percben azt, hogy mibe köthetek bele, mivel lehetek elégedetlen, mitől nyafoghatok állandóan, mint TE.
4. Naponta ledolgozom a kellő óraszámot, és gyakran kiemelkedő minőségben.
5. Pozitív az életszemléletem, és ezt minden nap megkeresem, megtalálom valamiben, nem úgy, mint TE.
6. Nem rinyálok, nem sopánkodok ..., na ezt már írtam a 3-asban:))))
61.
backspace
2016.12.19., hétfő [21:14]
Nocsak , nem is tudtam , hogy önjelölt pszihomókus fehérnéppel van dolgom. A társadalmi jelenségért természetesen soha senki nem vonható felelõsségre. Az agyamban pedig épp most a balánbányai lyukakból csordogáló piros vizek vannak és egy rakás bunkó köményesen nevelkedett tulipánszavazó paraszt , akik fel sem fogják , hogy mit isznak meg , milyen következményekkel. Megértem én azt is , hogy erdélyi2016-os módra ki kell állni az elnéptelenítõ programok mellett , de bmeg(!) , 2040 -ben a migránsoktól várod a köszönetet ? Shariát kapsz , botot , követ . Méltó jutalma lesz a tulipános hisztis fehérnépeknek.
60.
erdélyi2016
2016.12.19., hétfő [17:08]
Szánalmas alak, azért azzal remélem tisztában vagy, hogy amit írsz, az csupán a te agyad szüleménye, semmi köze a valósághoz és így nulla! Dehogy nulla! Mínusz...:)
59.
szánalmas alak
2016.12.19., hétfő [16:55]
A magasröptű eszme futtatásaid azt bizonyÍtják,hogy nem csak erkölcsileg, hanem szellemileg és minden formában hozod azt a lényt ,akit bottal forgattak az inkubátorban.Keresd meg a helyed ahová tartozol.!
58.
erdélyi2016
2016.12.19., hétfő [15:28]
Ne átkozódj, hatvankilences. Milyen árulókról képzelődsz megint?
Miben ismernék magamra? Soha sem írtam alá olyan vállalást, ahol a Románia Szocialista Köztársaságnak és a szerveinek fogadtam volna hűséget. Soha! Úgyhogy van erkölcsi alapom irkálni este, reggel, délben, éjjel, amikor csak akarok. Miért, megszabnád az órát, esetleg teljesen megtiltanád? Hát hol élsz? Hol rekedt meg az agyad?
Ne átkozódj, hatvankilences.
57.
negyvennyolcas
2016.12.19., hétfő [15:17]
"Na mi van" programozott agyú, felébredtél? Éjjel-nappal dolgoznod kell? Kezded a "papondekli" hősködést? "Amikor az ember egy-két ilyen hivatalos papírt aláír a szerveknek, akkor kicsivel bátrabb, s vele egy kicsit elnézőbbek?" Azért vagy ilyen pimasz, pökhendi ? Magadra ismersz? Azt tudod-e, hogy a székelyek az ilyen árulókat, mint te, hogyan büntették? S azokat is, akik ezeket védték, pártolták? Adja Isten, hogy megtudjad!
56.
whitespace
2016.12.19., hétfő [15:05]
Társadalmi jelenséget próbálsz rákenni valamire, valakikre. Nem megy. De csak ez van az agyadban, mert rögeszmésen vádolni kell valakit. Ismerek semmi embereket, akik állandóan másokban keresik a hibát, másokat vádolnak.
55.
backspace
2016.12.19., hétfő [15:01]
A kiegyensúlyozott lelkivilággal rendelkezõk áldásos építõmunkájának következményeként hagyta el 2016-ban naponta 400 ember Romániát. A magyarság százalékarányon felül teljesített . Torzak , szerencsétlenek , nemzetrombolók mert nem akartak tehetségükhöz méltatlanul nyomorban kölcsönbõl kölcsönbe napról napra vergõdni életük hátralevõ idejében az ""építõk ""kiegyensúlyozott értékes útmutatásai szerint .
54.
erdélyi2016
2016.12.19., hétfő [11:54]
Na mi van, most megint "Jogos önvédelem" vagy? Aztán megint "Kászoni bicskás"?
Fröcsöghetsz itt reggeltől estig, azért a soraid, szavaid, mondataid sokat elárulnak arról a torzult szellemiségről, ami a TL-követőknél gyakran előfordul. Nálad aztán jó dúsan jelen van. Mondanám, légy boldog abban a torz vakbuzgó lelkivilágodban, de tudom, hogy az nem könnyű. Ha te így bálványozol, istenítesz egy olyan embert, aki belecsöppent a román államcsínybe, egy ideig püspök volt, aztán két évtizede csak rombolni tud, csak gyalázkodni, csak másokat vádolni, csak a széthúzást gerjeszteni, s szinte már ki sem ejti nyilvánosan Isten nevét ..., hát nagy baj lehet a szerkezetedben.
53.
jogos önvédelem
2016.12.19., hétfő [02:21]
A secu számárea semmi sem megoldhatatlan. Egy kis zaklatás, nők bevonása magánéletbe és máris szétrobbanthatja bárki házasságát. Cél as lejáratás, hiteltelenítés. Tőkés Lászlót nem lehetett kivégezni. Hosszú távú masgánéleti tervvet alkamaztak a lejáratására, hazudozással agymosással, rágalmazással. hozájárul a szellemi terroriztálás és lelki megfélemlítés, a lekenyerezés megkísérlése. minden módszert, a behízelgéstől a megfélemlítésig bevetnek, amely módszereket nagy és kiemelt hangsúllyal oktatnak a biztonsági szolgálatok intézményeiben. A pszihológiai hadviselés alaklmazása megfigyelhető kisebb halak ellenében is, mint a csíkszeredai polgármester, Ráduly Róbert Kálmán, vagy a kézdivásárhelyi hazafias magyar ifjak, avagy a semmit sem vétősepsiszentgyörgyi polgármester! Mindenkire rábízom, hogy 27 évi tortúra után folytatná e még az 1989 december 16-án megkezdett töretlen harcot ezzel a teherrel a hátán, mint azt a senkiháziaktól folyamatosan, méltatlanul megalázott Tőkés László. Tőkés László nem tört meg. Nem kellett megváltoztatni a véleményét 1989 karácsonya óta!. Egyedül ő mer kiállni az oláhok húsosfazekához zsíros falatokért kapaszkodó, áruló köpönyegforgatók ellenében (tokay, verestói, markobela, kelemen) ! Gondolkozzanak el ezen mindazon agymosott érdekeltek, akik a sárdobálók segítésében élenjárnak, kivált magyar eredetük esetén!
Isten segítse a magát megtörni nem engedő Tőkés Lászlót népéért folytatott eltökélt, megalkuvást nem ismerő küzdelmében! Ma csak kevesen köszönik meg neki, de a történelem igazolni fogja Temesvár hősét! A köpködőknek nyoma sem marad, de nélkülük is létrejön az autonómia!
52.
elismerés
2016.12.19., hétfő [01:47]
Mint ahogy nem létezik tökéletes ember ,tökéletes házasság ,szülő és gyermek ,csak tökéletes jó és rossz szándék és ez nem mindegy ! A válással kapcsolatban azt jegyzem meg ,az már az házassági esküvel kezdődik ,csak attól függ meddig tolódik el.Mindenki értékelje a saját életvitelét és akkor talán nem véleményez.Érjél meg sok mindent ,hogy értsél meg.Egy állÍtható,hogy egyedüli ember ,aki mindig,mindenhol következetesen kiállt a magyarság érdekéért és nem sértette más nemzet identitását.
51.
Yes comment
2016.12.18., vasárnap [16:16]
Kifelejtette a tisztségek, önös érdekek hajszolását, hiúságból s egyebekből adódó állandó, szinte szüntelen bosszúhadjáratát, áskálódását, rágalmait, amiben "szintén" előttünk jár, sokunk előtt fényévnyire.
50.
No comment
2016.12.18., vasárnap [16:08]
Már egy ideje szembetűnő, hogy az erdélyi magyar polgárok életminőségét érintő, illetve az erdélyi magyar közösség elleni valós vagy vélt sérelmeket feltáró cikkekhez nincs vagy alig pár hozzászólás van. De egy témakör, úgy tűnik örökzölddé vált a kommentelők között. A vélemény és a gondolat szabadságának kinyilvánítása mögé bújva - feltehetően a szolgálatok erre kijelölt magyar nyelvű ügynöke(i) útmutatásának megfelelően - karaktergyilkosságba kezdenek azon erdélyi polgártársunk ellen, aki méltó folytatója Kós Károly, Márton Áron, és Sütő András nemzedékének, akik a letargiába hullott erdélyi magyarságnak a "kiáltó szót", a megtörhetetlenséget és a összetartozás szimbólumát jelentették. Nem állíthatom, hogy Tőkés László hibátlan lenne, avagy kiváló modorú úriember hirében állna, esetleg hűséges férj, vagy hogy az összeférhetetlenség nála ismeretlen. Nem, nem állíthatom! Mert ő is ember, és esendő, mint mi itt mindannyian. De azt igen, hogy a nemzetét szerető, a magyarság identitásáért és jogaiért töretlenül küzdő, és ebben előttünk járó erdélyi magyar polgártársunk.
49.
még egy!!!
2016.12.18., vasárnap [16:07]
Aham. Tehát 48-as, te írtad a 46-ost is. A 47-es beírásom továbbra is érvényes. Mert ha nem vagy néppártos, akkor is azt a szintet hozod.
Amúgy ahhoz képest, hogy utálod, ha hülyének néznek, a szöveged eléggé liberális, libertinus, vulgáris, pornós, perverz. Úgy látszik sok más egyebet nem utálsz azon kívül, hogy utálod, ha hülyének néznek.
48.
csak azért
2016.12.18., vasárnap [16:02]
semmilyen pártnak nem vagyok tagja s még szimpatizánsa se, csak utálom, ha hülyének néznek
47.
még egy!!!
2016.12.18., vasárnap [15:34]
46-os, azért a Tőkés imádók néppártos parlagi szintjét te is megjeleníted itt.
46.
udmr taie tot suge tot
2016.12.18., vasárnap [15:05]
nekem Tőkés a példakép, olyan falvakba eljárt ahova sittes udemerés soha nem is gondolta volna, mindig igazat beszél 89 óta nem mint a jellemtelen korrupt rmdsz, akkor volt ember mikor senki nem mert az lenni, TISZTELET
45.
politika
2016.12.18., vasárnap [11:57]
Azt egy szóval se említettem,hogy az általad felsoroltak gerincesebbek.Sajnos azok se,éppen ezért kellene megújítani minden magyar pártot,hogy akik eddig csak becsapták a népet,azok tűnjenek el ,a kislépéses politikusok,de velük együtt az általad nagyra becsült expüspök is.
44.
erdélyi2016
2016.12.18., vasárnap [11:38]
@38
Bicskázó, még valami:
Erdély nagy E betű, de erdélyi (i-vel a végén) kis e betű, tehát erdélyi, azaz Erdélyből való. Mint a kászoni.
Láthatja, már bálványa is "államcsínyről" beszél, "puccsistákról" beszél, ez új, ő is frissítette az ismereteit. Csakhogy próbálja Temesvárt s Bukarestet teljesen szétválasztani, holott ugyanabban a filmben kaptak szerepet.
43.
puci pardalian
2016.12.18., vasárnap [11:17]
KGB, FBI, MOSZAD hármasszövetség oláhországi, egyik, jól fizetett szereplője , aki mára szerencsétlen, pénzlenyúló bohóccá degradálódott!
42.
galileo
2016.12.18., vasárnap [10:54]
Szembeszállt a maga módján, igen, mint a mai református püspökkel, valahogy úgy. De amikor sarokba szorították, megírta a vállalását a Szekunak Ladislau Tőkés néven, mint Elsabeta s Stefan fia. Amiután már volt nem egy ilyen vállalása, a Szeku elnézőbb lett vele. A diktátornak meg azt mondták 1989 decemberében, nem kell bántani Tőkést, mert általa a magyarságra lehet kenni a temesvári zavargásokat, ezért nem bántották. Mit gondol miért nem lőttek a református parókia közelében, miért csak az Opera téren? A szomszédom Temesváron volt egyetemista, már készülődtek haza, ők is elmentek kíváncsiskodni a paplakhoz, azt mondja, több állambiztonsági és milicista volt, mint tüntető, de nem avatkoztak be. Ez volt a szövegkönyvben.
41.
galeo
2016.12.18., vasárnap [09:58]
Tőkés olyankor szegült szembe a diktatúrával amikor mindenki más meghunyászkodott és lehetőség szerint a diktátorok szoknyája alá bújt, ezt gondolom minden épelméjű ember elismeri, én nem vettem észre, hogy azóta kiírtotta volna a székelyföldi erdőket, vagy más hasonló ténykedései lettek volna mint azoknak akikre most is szavaztatok
40.
Ki az
2016.12.18., vasárnap [09:32]
Kiváncsian várom, hogy ki vállalkozik arra, hogy a 25-ös jogos önvédelem véleményét megcáfolja.
39.
csakúgy
2016.12.18., vasárnap [08:00]
Nagy az Isten irást is elsajátitott állatkertje.
38.
kászoni bicskás
2016.12.18., vasárnap [02:38]
Nem kérte, hogy vegyék be a Salvare tanácsukba, ki is állt a hamis próféták közül, mint amilyen az Erdélyt kis betűvel író
erdély2016 maga is.. Jellemző a secus módszerék alaklmazására, hogy érvek helyett csak kérdez, mert nincs értelmes érve semmire. Kiképzésen fejükbe vert és elsajátított módszerük, amit könnyű leleplezni, annyira kilóg a lóláb! Fele sem igaz állításával semmit nem mond, . ellenben amit ír, csupa hazudozás. Nem méltó semmilyen további figyelembevételre. Az általa dobált szennyes(trágyás) kesztyűt méltatlanság fölvenni, sőt még lábbal odébb rúgni sem érdemes a továbbiakban. Folytassa a secus megfigyelését és júdásbérért folytatott kommentelését egymagában, önmagával viaskodva. Mire rájön mi az igazság, már késő lesz!Szegény lelki nyomorék, erkölcsi toprongy! Ne lehessen soha nyugodt az álma!
37.
erdélyi2016
2016.12.18., vasárnap [01:20]
Azért meg kell hagyni, gyorsan jár a kezed. Jogos önvédelemből milyen hamar kászoni bicskás lett belőled:))
36.
erdélyi2016
2016.12.18., vasárnap [01:10]
Fele sem igaz, amit leírtál. De sokat mondtam, mert jóindulatú vagyok.
Én csak arra vagyok kíváncsi, milyen szellemi és egészségi szinten vannak, akik ezt a tévelygő embert élő bálványként imádják. Ennyi. Mi ebben a bonyolult? Nem kell minden sarokban szekut látni, s ügynököt, mint a Tévelygő Bálvány. Ő is szekusokat kerget még ma is. Kergette volna 1989. december 23-án, 24-én, 25-én, 1990. január 12én, 21.én és így tovább. Amég az Iliescu Nemzeti Megmentési Frontja Központi Bizottságának a tagja volt. Addig.
35.
kászoni bicskás
2016.12.18., vasárnap [00:34]
Amikor a secus erdély016 jeligés firkász torkán megakad a falat és nem talál érveket, nincs értelmes válasza, csak a semmitmondó gagyi jogos kórteremmel tud válaszolni. Egyből elkezdi támáról való elterelést. Ebben segítségül hívja a maga által jópofának tartott banántot kifejezést. Torz lélek lenyomata. Ezzel leplezi a valódi érvei hiányát. Ezzel leplezi le önmagát, hogy egy kis belügyes parancsokat teljesítő csicska, megzsarolt secus besúgó szekértoló! A magyar bennszülött őslakosság nyelvét bitorló kis janicsár senki! Hol lesz ez az erdély2016 jelige, amikor Tőkés Lászlónak sorban emelkednek a szobrai? Ugyanaz fog történni Tőkés László történelmi személyiséggel, mint ami Áron püspökkel! Halálra ítélték, gyilkosokkal tartották egy zárkában, sötét eldugott helyre temettették. Most az elnyomás ellenére is mindenütt szobrok dicsőítik hős alakját! A mai korban Márton Áron püspök megalkuvás nélküli méltó követője Tőkés László püspök úr! Élő történelmi személyiség! Kimondatlanul is a magyar nemzet élő hőse! Ez egy kézzelfogható tény.Hol van hozzá a nyíltan mocskolódó, defektes lelkű erdély2016 és az őt uszító megbízói? Az ő igazának ideje is elkerülhetetlenül el fog érkezni! .A légypiszoknál is jelentéktelenebb erdély2016-os secus ügynökök nélkül és az ő megnyomorodott magyar gyűlölő janicsár lelkületük ellenére is Az oláh elnyomásban a magyarságért, a magyar megmaradásért folytatott megalkuvás nélküli harcáért az Isten fizessen neki dicsőséggel és segítse sikerre! Ezt ajánlatos figyelembe venni a bérköpködőknek. Ennyi!
34.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [23:42]
Hát igen. Banántot. Ezt írtam én is. Látom, hogy érted.
33.
negyvennyolcas
2016.12.17., szombat [23:24]
A banán - az nem banánt, te nem-es ember, nem-es magyar!
32.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [23:02]
Te is kérsz egy banántot?
31.
backspace
2016.12.17., szombat [22:58]
Szakértõtõl kérdezem mint laikus , hogyan kerültek amerikai-izraeli kézre frissék , kovalakték stb . Ezt meséld el nekünk , a döntéshozók neveivel , címeivel , elérhetõségeivel együtt , valamint szerepük pontos leírásával . Ha ez megtörtént , akkor feltehetjük a kérdést arról , hogy kinek milyen gerince van.
30.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [22:57]
A jéghegyek olvadását kifejeltetted: Ejnye!
29.
backspace
2016.12.17., szombat [22:29]
Kérdezzek én is , miért ne? Tõkés parancsára lopták szét a gyárainkat? Tõkés parancsára hordták az ócskavasba? Tõkés parancsára drágult a gigakalória ? Tõkés parancsára drágul a tüzifa? Tõkés parancsára hallgattak az ötcentis politikai aszfalt terítése alatt? Tõkés parancsára szedjük le a feliratokat? Tõkés tartott pisztolyt az agrártámogatások jogtalan haszonélvezõinek fejéhez? Tõkés parancsolt kétszázezer eurós lakásfelújításokat ? Szintén õ parancsolta meg a szentegyházi hivatalosságoknak a birtokbahelyezések ellehetetlenítését , õ vágatta le az erdõket Tölgyesen? Az õ parancsára halmozódott fel százhatvanezer köbméter illegálisan levágott fa a svájghoffer udvarán? Az õ parancsára indultak a szakik biztonságot és megélhetést keresni nyugatnak? Az õ parancsára adtak Hargita megyei cégek is fiktív számlákat a fekete fa kifehérítésére az osztráknak? Tõkés támogatta a törvénytelen birtokbahelyezéseket ? Tõkés parancsára hoztak kiskapukkal szándékosan ellátott törvényeket ami az erdõgazdálkodást illeti? Hol voltak az uraid , hallottuk egyszer is a hangjukat ? El voltak foglalva lopással és dörzsölték a tenyerüket , hogy milyen csudajó törvényt hoztunk , magunknak? Tõkés parancsára alázza minden harmadik negyedik céges állat az alkalmazottait? Tõkés parancsára loptak a lakószövetségeknél a szolgáltatókkal együttmüködve ? Mi lenne ha a fõnököd hátsóluka helyett valamelyik hegyetõn lélegeznél mélyet egyszer a kva életben szabadlevegõn?
28.
negyvennyolcas
2016.12.17., szombat [22:27]
Látszik, hogy most szálltál le a fáról, te "banántos" majom!
27.
hulyek egyutt
2016.12.17., szombat [22:25]
Persze, hogy keressuk! Politikusaink annyira osszevissza terelgetnek, hogy teljesen eltevedtunk, mikor ez tudatosult bennuk, azonnal minden erdot megritkitottak, csak hogy kitalaljunk az altaluk krealt fertobol......
26.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [22:17]
Melyik jogos kórteremben vagy?
Mert viszek egy jogos banántot neked:)
25.
jogos önvédelem
2016.12.17., szombat [21:22]
Tőkés László a változást idézte elő s azóta egyfolytában követeli az autonómiát, amelyért kiáll és senkitől nem fogad el lekenyerezést . Akik a tőkés köpködésében élen járnak silány janicsárok, megélhetési politikusok és bértollnokaik, a kommentelők, apró napi morzsányi előnyökért!Porszemek ahhoz képest, ami Tőkés László! Tőkés László már ma is történelemkönyvekben szereplő magyar nemzeti hős Ez történelmi tény, amelyet semmilyen köpködő, silány lelki nyomorban szenvedő, uszító bértollnok és a román érdek szekértolójaként magát UDMR-s politikusnak álcázó janicsár, megélhetési politikus sem lesz képes soha megmásítani. Temesvárról fogalmuk sincs, mert még az apjuk tokjában sem voltak akkor, de osztják az észt a secus módszer szerint kapott utasítások alapján köpködnek gyalázkodnak. Nem veszik észre, hogy ezt a történelmi személyiség nem teszi és ezzel csak erősítok őt!. Hamis próféták, akik most tort ülnek. Főkolomposaik az erdély 2016-os jelszó és a Q7 jeligét használó és egymással versenyben lihegő janicsárok. Isten éltesse Tőkés Lászlót, aki 27 éve mondja az igazat, s még soha nem változtatta és árulta el azt, amiért Temesváron és azt követően az árulók miatt folytonosan el kellett szenvednie. Még Orbán Viktornak is megmondja az igazat, amikor taktikai okok miatt mostanság jobb híján az áruló UDMR mellé állt. Nem értett vele egyet, de nem is akadályozta a jelenlegi sebtében összetákolt és színlelt magyar egységet, mert ez is több a semminél és egy kényszerűségből megtett hátrafelé lépés, semmi más. Most Orán Viktor számára is ki fog derülni, harcol-e az összetákolt magyar egységből valaki az autonómiáért? Már egy szó sem esik róla, pedig a nagy egység győzelme csak egy hete történt. Ez a nyílt árulás. Élőben tapasztalhatja mindenki. Sajnos Tőkés Lászlónak lesz megint igaza és ez egy keserű, kijózanító tapasztalat, ha nem méregpohár lehet Orbán Viktor számára is. A kutyából nem lesz szalonna, Az UDMR-secus tisztekből álló főkolompos díszpintyei nem válhatnak hősökké, mert hitvány csúszó-mászó talpnyaló janicsárok voltak és maradnak. Nem képesek és nem is akarnak a magyarság pártfogói lenni. Porhintésből lesz bőven továbbra is! Tőkés László püspök úr nem lesz közöttük, ha az életét ezután uis igyekszik tönkre tenni a secu, mint eddig is tette, több kevesebb sikerrel! Isten éltesse és segítse Tőkés Lászlót Nincs megalkuvás! Minden igaz magyar nemzettársamat köszöntöm és megtisztelő köszönöm figyelmüket! Egy semleges szemlélő, aki magyar szemmel nézi a világot!
24.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [21:03]
Azt javasolom, ne fokozzuk. Mert ha Tőkés egy példakép, egy igazi példakép lenne, akkor 1989. december 23-án, 24-én kellett volna előálljon a nagy bátorságával, és azt mondja, álljanak le az ártatlan emberek lelövöldözősével. És ne a Ceausescu-rezsim másod-harmadvonala vegye át a hatalmat.
Hol volt TL 1989. december 23-24-25-én? Adta az interjúkat, és a biztonságos falusi lakhelye felé vezető utakat karszalagosok vigyázták, furkósbotokkal felszerelkezve.
23.
csakis
2016.12.17., szombat [20:51]
Most mind okosak vagytok mindent jobban tudtok hogy mi tortent akkor es ott de ti vagy a szuleitek hol voltak mit tettek vagy tettetek hogy igazi forradalom legyenven peldaul lottem mert katona voltam es azt sem tudtuk hogy kire es miert csak armata e cu noi de ott Tokes egy peldakep volt nem ellenseg sem romannak sem magyarnak voltunk egy paran es nem lettunk sem ezredesek sem forradalmarok csak egyszeru polgarok es most azt akarjatok megertetni velunk hogy az nemis ugy volt
22.
negyvennyolcas
2016.12.17., szombat [20:43]
A funkcionális analfabéta szöveget értelmezni nem tud, ezért csak mindig kérdez. A rendszerváltozás idézet a cikkből, tehát nem én írtam. Az ajánlás meg nem kötelező, ezt illene tudni a ma gyakorlatban lévő nemzetközi jogból.
Rendszerváltozás nem volt, így változás nélkül éltük túl a rendszerváltozást.
Erdélyi 2016, az évből van még tizennégy nap, és Erdélyi 2017 leszel. Ez már változás.
21.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [19:51]
A helyzet az, hogy inkább legyen az egyik epertolvaj gyerkőc, mint az, aki másnap őket elárulta. Nem?
20.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [19:48]
Köszi! Vajon csak anekdota vagy tuti, ahogy Tőkés új hazájában kérdezik?
19.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [19:43]
Mi vaan? Te írsz rendszerváltozásról s ilyesmikről, és meg akarod itt szabni nekem, hogy kiről írjak, kiről ne írjak? Hát akkor mégis ki élte túl a rendszerváltozást változás nélkül? Én vagy TE?
18.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [19:41]
Kedves Drusza!
Tőkés László Vállalást (Ángázsáment) írt alá a Securitate szerveinek, hogy nem tesz semmi olyant, ami sértené a Románia Szocialista Köztársaság állambiztonságát, a román állam érdekeit, s ha ilyesmit észlel, hát igyekszik megakadályozni. Nem is egyszer írt és alá-rt ilyent, saját kezűleg. Amikor az ember egy-két ilyen hivatalos papírt aláír a Szerveknek, akkor kicsivel bátrabb, s vele is egy kicsit elnézőbbek.
Úgyhogy papondekli hősöket itt ne állítsunk. Jó?
17.
negyvennyolcas
2016.12.17., szombat [19:36]
A mai hozzászólók is meggyőztek arról, hogy valóban a "Securitate túlélte a rendszerváltozást". Ők azok, akik ma is fizetett bértollnokokként a nagy testvéri egyetértésben még anyanyelvükön sem tudnak fogalmazni és írni. A "mai ige" is elárulja, hogy "onantól kezte el vesziteni a hitelét", és "Q7", "Erdélyi 2016", akik csak mindig kérdeznek. Érdekes módon csak Tőkés szálka a szemükben. Ajánlom, hogy egyenlő bánásmódban részesítsék a román parlament Kánaánjában mindig megérkező, soha el nem tévedő gaz-dikat is.
16.
politika
2016.12.17., szombat [19:28]
Azt nevezed egyenes,gerinces embernek,aki már a negyedik párt tagja?
15.
duplavé
2016.12.17., szombat [19:12]
Biztos te voltál az egyik epertolvaj gyerkőc, ezért maradt meg ennyire élénken a sztori...
Abban is igazad van, hogy a szőr elhullik, de a szokás marad. Ezek alapján, végkövetkeztetésként most is a máséból csalamádézol.
14.
karak
2016.12.17., szombat [18:53]
Van egy gyerekkori történetem T.L ról,ha érdekel.A testvérével és egy szomszéd gyerekkel elmentek a papkertbe epret lopni.Amikor oda értek T vissza lépett, nem ment be lopni.Másnap a pap gondnoka szedte az epret és megkinálta a szomszédban játszó gyerek sereget.Ekkor oda állt T,hogy a tegnap amely két társa lopott azoknak ne adjon ,mert ök már ettek belőle a tegnap.A kutya a szőrit elhydja de a szokását nem.
13.
bandita
2016.12.17., szombat [18:39]
Nem ott kutakodsz ahol kellene és nem azt olvasol amit kellene, erdélyi2016! Jól tudod ezt te is, csak Tőkés fóbiások vagytok, meg irigyek, hogy gerinces, egyenes ember, szemben veletek, apró lépéses árulókkal! Pofátlanok!
12.
erdélyi2017
2016.12.17., szombat [18:31]
A valóságról beszél, mint első számú átélője az átrendeződésnek, visszarendeződésnek. Azt mi nem éltük át, -szemtől szembe a farkas torkával, másodperceken, hajszálon függött az élete. Ezt a veszélyt önként vállalta, mint Márton Áron, Mindszenty és sorstársai. Természetes, hogy másként látja a történéseket mint az eddigi hozzászólók, akik nem vállalják a szűk kapujárást, az igazság útját. Azt nem mondhatja az első 11 hozzászóló, hogy az erdélyi magyarság a lelki és anyagi gyarapodás útjára lépett, azzal, hogy 6%-al jutott be a parlamentbe az összefonódott két párt. De az egész Romániának nevezett ország sínylődik, hánykolódik.
11.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [17:29]
Egyetértek. A minimális, amit megtehet, mert akkor legalább nem árt. De azonnal árt, ha kinyitja a száját. Én még jót mondani nem hallottam, nem olvastam. De keresem, kutatom, könyvtárak mélyén...
10.
Györi
2016.12.17., szombat [17:04]
Amíg Tőkés a magyar egység első számú bomlasztója, addig fogja be a száját !
9.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [16:41]
Orvost? De kinek?
8.
dorbi
2016.12.17., szombat [16:01]
Ez már klinikai eset, gyorsan hivj orvost.
7.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [15:25]
@Q7:
Valaki nem tudná megmondani, az iskolában is ilyen volt? Az elemiben, általánosban, középiskolában, a teológián? Merthogy lelkészként már ilyen volt, az tudjuk 1989 előttről és 1989 után is.
6.
Q7
2016.12.17., szombat [14:58]
Az erdélyi magyarság mindig tudta mit akar és mindig az úton volt és van! Tőkés László futkározott össze-vissza minden irányba az utúbbi 26 évben és folyton próbálta lejáratni az épp aktuákis vezetőt. Nem mintha azok tökéletesek lettek volna, de ezekről már elmondtam a véleményem és továbbra is el fogom mondani. De tele a hócipőm ezzel a nemzeti bohóccal!
5.
)))))
2016.12.17., szombat [14:55]
Egyet értek veled,Szilágyitól meg egyenesen hányingerem van.
4.
mai ige
2016.12.17., szombat [14:55]
Hát Tőkés is azóta vándorol -
-na de lejár az EU-os képviselői mandátuma, utána hol fog okoskodni....Jobb lett volna ,ha maradott volna LELKÉSZ--nem püspök. mert.onantól kezte el vesziteni a hitelét-----most is nagy becsülete lenne,és rengetegen felnéznének rá..Ahol eddig megfordult azt utólag megszólta, vagy kioktatta-
1, RMDSZ
2 .püspöksége után az egyházát
3, MPP,s fogja hamarosan EMNP-t,ott is már csak szilagyival maradnak.
s utoljára a FIDESZ-t is kikezdi.
SAJNOS
3.
kozponti
2016.12.17., szombat [13:13]
EZ A TOKES OLYAN .............MAR NEM TALALOK SZAVAKAT RA ESKUSZOM SAJNALOM ROSSZABB MIND GURCSANYEK MEGEGYSZER SAJNALOM
2.
sik
2016.12.17., szombat [13:08]
Miért nem került egy más személy oda , miért pont Domokos Géza
1.
erdélyi2016
2016.12.17., szombat [12:48]
De jól mondja Borbély Imre! Pontosan úgy történt. A puccsot ráépítették Tőkés Lászlóra, a parókiánál kialakult tüntetésre. Amúgy az ott tüntetők közül azóta is keveset azonosítottak, közülük sokan azóta már nyugdíjasok lehetnek a szovjet utódállamok valamelyikében, főleg Oroszországban. Éppen Borbély Imre mondja el egy tévéinterjúban, hogy december 22 előtt ő is hallott Temesváron orosz beszédet. Egy részük a híres temesvári bolhapiac miatti szabadabb átjárásnak köszönhetően érkeztek Jugoszlávia felől. Nem kell sokat foglalkozni azzal az érdemrenddel, Tőkés úr.
Amúgy pedig ha 27 éve tart az erdélyi magyarság útkeresése, feltevődik a kérdés, hogy személyesen Tőkés László hogyan és hová vezette?
Hozzászólások71