Sürgősségi ellátásra szorul az egészségügy – számos városban tiltakoztak a kórházak alkalmazottai

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. május 07., 16:26

Országszerte több ezer alkalmazott csatlakozott hétfőn a figyelmeztető egészségügyi sztrájkhoz. A legtöbb erdélyi városban a kétórás akció alatt csak a sürgősségi eseteket látták el, olyan kórház is volt azonban, ahol csak karszalaggal jelezték elégedetlenségüket.

Csíkszereda Fotó: Gecse Noémi

Több ezer egészségügyi alkalmazott csatlakozott hétfőn a Sanitas szakszervezet által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkhoz:

9 és 11 óra között számos kórházban csak a sürgősségi osztályban zajlott a munka, és a többi részlegen, illetve a járóbeteg-rendelőkben elhalasztották a műtéteket, kivizsgálásokat.

Sok intézményben az alkalmazottak kivonultak az épület elé vagy az udvarra, és tiltakozó táblákat tartva a magasba követelték az illetékes miniszterek lemondását.

A legaggasztóbb helyzet ugyanakkor Nagyváradon alakult ki, ahol hétfő reggel

a megyei és a városi kórház sürgősségi osztálya, illetve a rohammentő-szolgálat (SMURD) mind a 39 orvosa és az asszisztensek 80 százaléka mégis benyújtotta kollektív felmondását,

noha hétvégén még úgy tűnt, sikerült megoldani – legalábbis ideiglenesen – az ehhez vezető konfliktust.

Az alkalmazottak a megyei kórház titkárságán iktatták közös felmondásukat, amelyen feltüntették mindannyiuk adatait és aláírását, tájékoztatásuk szerint pedig a dokumentum május 14-én reggeltől lép érvénybe – írja az Ebihoreanul.ro hírportál.

Szatmárnémeti Fotó: Facebook/Sanitas

Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója azonban leszögezte: a benyújtott irat nem tesz eleget a törvényes előírásoknak, hiszen a munkaszerződéseket egyénileg kötötték meg, így a felmondás is csak egyéni lehet.

Amennyiben döntésük végleges, külön-külön meg kell írniuk a felmondásukat”

– magyarázta a menedzser, aki szerint egyelőre sem a megyei, sem a városi kórházban nem állt le a sürgősségi ellátás.

Bolojan a kormányban bízik

A kollektív felmondásra Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere sajtótájékoztatón reagált, amelyen

elhamarkodottnak nevezte a döntést.

Úgy fogalmazott: reméli, hogy a váradi kórházakban „legalább” keddig, a Viorica Dăncilă kormányfő és a Sanitas vezetői közötti tárgyalások lezajlásáig nem lesznek fennakadások. Bolojan már hétvégén is egyértelművé tette, hogy a helyzet megoldását a miniszterelnöktől, illetve a kormánytól várja.

Marosvásárhely Fotó: Facebook/Sanitas

„Remélem, a következő napokban a kabinet feloldja az anomáliát, ez az egyetlen megoldás. Várjunk holnapig, holnaputánig, lássuk, mit tesz a kormány, aztán eldöntjük, hogy mi mit lépünk” – fogalmazott az elöljáró hétfőn.

Nagyváradon annak nyomán döntöttek a kollektív felmondás mellett a sürgősségi orvosok és asszisztensek még pénteken, hogy a helyi önkormányzat csütörtöki ülésén az alkalmazottaknak járó pótlékok csökkenéséről szavazott. Bolojan szombaton azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy a kieső összeget egy speciálisan erre a célra létrehozott kórházi alapból fedezik ebben a hónapban, ennek nyomán úgy tűnt, hogy ideig-óráig sikerült elkerülni a kollektív felmondást.

Sepsiszentgyörgy Fotó: Facebook/Sanitas

Csíkszeredában csak karszalaggal tiltakoztak

Az ország többi részében eközben figyelmeztető sztrájkkal igyekeztek felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy az új bértörvény és a pótlékszabályozás alkalmazása okozta problémák megoldása egyre sürgetőbb. Kovászna megyében mindegyik kórház csatlakozott a kétórás akcióhoz – közölte a Krónikával Vasile Neagovici, a Sanitas megyei elnöke.

Ennek megfelelően 9 és 11 óra között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban és a járóbeteg-rendelőkben is beszüntették a munkát. András-Nagy Róbert kórházigazgató lapunknak elmondta,

a sürgősségen dolgoztak, ott minden esetet elláttak, sőt a poliklinikán is megvizsgálták a sürgős eseteket, a figyelmeztető sztrájk így incidens nélkül zajlott le.

Arad Fotó: Facebook/Sanitas

A műtéteket viszont elhalasztották, és a járóbeteg-rendelőkben is későbbi időpontra hívták vissza a pácienseket, akik nem sürgősségi esettel jelentkeztek.

Az igazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a munkabeszüntetés anyagi kiesést jelent a kórház számára, hiszen a két óra alatt el nem végzett vizsgálatokat nem tudják elszámolni az egészségbiztosítási pénztárnak. Csak a poliklinikán 30 rendelő működik, egy óra alatt pedig egy rendelőben átlagosan négy beteget tudnak ellátni, két óra alatt ez összesen több mint 200 el nem számolható esetet jelent, részletezte.

Brassó Fotó: Facebook/Sanitas

András-Nagy Róbert bízik benne, hogy nem kerül sor a Sanitas által péntekre meghirdetett általános munkabeszüntetésre, de arra is kevés esélyt lát, hogy a szakszervezetek és a kormány dűlőre jut a mai újabb egyeztetés során.

„Jogos a felháborodás. Méltánytalan a bérezés. Nem lehet, hogy egy orvosnak akkora a pótléka, mint egy nagyobb felelősségű munkát végző másik orvos alapfizetése” – magyarázta a menedzser. Rámutatott, az egészségügyben szorosan összefügg minden, az új rendszer alapján azonban az ugyanazon kórházban dolgozók bére között most hatalmas szakadék tátong.

Kolozsvár Fotó: Facebook/Sanitas

„Az adminisztratív személyzet bérét nem növelték, a beszerző milliókért vállal felelősséget, mégis kevesebbet keres, mint egy asszisztens, holott egyik sem dolgozhat a másik nélkül. Nem lehet, hogy egy családban az egyik gyereket csak simogatjuk, a másikat meg folyamatosan szidjuk” – fogalmazott az igazgató.

Hargita megyében az orvosok nem csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, a többi egészségügyi alkalmazott egy része pedig a kórházak előterébe vonult a kétórás sztrájk alatt, de olyan is volt, aki csak karszalaggal jelezte elégedetlenségét, így tettek például a csíkszeredai megyei kórház, illetve a járóbeteg-rendelő ügyeletesei. Nyulas Emma, a Sanitas megyei vezetője hangsúlyozta: a beutalt páciensek nem látták kárát az akciónak, hiszen mindegyik osztályon elegendő alkalmazott dolgozott a munka ellátásához.

Temesvár Fotó: Facebook/Sanitas

Több százan vonultak a kórház udvarára

Kolozs megyében több mint háromezer egészségügyi alkalmazott vett részt a figyelmeztető sztrájkon. A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint számos kórházban az általános munkabeszüntetés kirobbantását szorgalmazták, máshol Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterre utalva azt skandálták, hogy

Olguţa, ne feledd, az egészségügy nem a tied!”

Zilah Fotó: Facebook/Sanitas

Ştefan Roman, a Sanitas megyei vezetője ugyancsak arról számolt be, hogy a két óra alatt csak a sürgősségi eseteket látták el. A kolozsvári kardiológiai intézet többtucatnyi alkalmazottja az épület elé vonult, ahol a döntéshozók tudtára hozták: amennyiben folytatódnak a megaláztatások, ne csodálkozzanak, hogy egyre többen külföldre emigrálnak.

Sajnos a tiltakozások ellenére semmi nem oldódott meg, arrogánsan és rosszindulattal viszonyulnak hozzánk, sőt nem is figyelnek ránk”

– panaszolta Liana Rusu, a szívkórház szakszervezeti tagjainak vezetője. Látványos akció zajlott a kolozsvári megyei sürgősségi kórháznál is, ahol közel 400-an gyűltek össze, az alkalmazottak pedig az udvarra toltak egy kórházi ágyat, amelyen egy asszisztens feküdt, míg a körülötte állók szolidaritásra buzdító szövegeket tartottak a magasba.

Nagyszeben Fotó: Facebook/Sanitas

Vuvuzelákkal és sípokkal tiltakoztak

Aradon is figyelmeztető sztrájkot tartottak mindegyik állami kórházban: sok helyen vuvuzelákkal és sípokkal vonultak az intézmény elé, a skandálók pedig tolvajnak és hazugnak nevezték a kormány tagjait, illetve a bírálat elsősorban Lia Olguţa Vasilescunak szólt. A News.ro hírügynökség beszámolója szerint

a megyei sürgősségi kórházban dolgozók mintegy harmadának, azaz a 2000 alkalmazottból több mint 700-nak csökkent a fizetése.

Máramaros megye Fotó: Facebook/Sanitas

A tiltakozó akcióhoz csatlakozott egyebek mellett a nagyszebeni megyei, a tüdőgyógyászati és a pszichiátriai kórház, a medgyesi városi kórház, és a temesvári intézményekben is többtucatnyi alkalmazott vonult ki az udvarra. A tiltakozók között azok voltak többségben, akik csökkent a juttatásuk az új előírások alkalmazása nyomán, de jellemzően az orvosok és az asszisztensek is szolidarizáltak kollegáikkal. A Sanitas vezetőit eközben tárgyalni hívta Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat