Rajt elõtt a Kolozsvári Magyar Napok

Kiss Előd-Gergely 2015. augusztus 13., 19:59

Kiállításmegnyitókkal kezdõdik szombaton Erdély legnagyobb magyar kulturális fesztiválja, a Kolozsvári Magyar Napok. 

Amint a szervezõk csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, augusztus 23-ig több mint ötszáz programmal várják a kolozsvári magyarokat, a városból elszármazottakat és mindenkit, aki érdeklõdik a magyar kultúra és a kínálatban szereplõ programok iránt. Gergely Balázs fõszervezõ, a rendezvény ötletgazdája közölte: a „Minden(t) rendben!” mottóval, hatodik alkalommal megrendezett magyar napok az ifjúságot és Kárpátalját állítja a rendezvények középpontjába.  Kolozsvár ugyanis idén Európa ifjúsági fõvárosa, és a rendezvényekkel empátiát szeretnének ébreszteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe jutott kárpátaljai népek iránt.

Gergely Balázs fõszervezõ, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, az augusztustól októberig mûködõ 8843-as adományvonalra küldött SMS-sel két euróval lehet támogatni a kárpátaljai iskolás gyermekeket, de a rendezvénysorozat egész ideje alatt más módon is gyûjtik az adományokat.

A figyelemfelkeltést hivatott szolgálni az is, hogy a hétfõi nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja címû mûsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek hagyományaiból építkezik. Gergely hozzátette: a magyar programfüzetek kikerültek a nyomdából, a román nyelvû változatot pedig péntektõl osztogatják.

Bevonják az iskolákat, a civileket

A rendezvénysorozat keretében idén is lehetõséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni, mint a történeti múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépmûvészeti Múzeum. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen hétfõn az MTI fotóiból válogatott Magyar szemmel a Kárpát-medencében címû kiállítást nyitják meg.

A magyar napok keretében adják át vasárnap a teljes egészében felújított Farkas utcai gótikus református templomot, amely a rendezvénysorozat minden napján orgonahangversenynek ad otthont. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán az intézmény zenekara kíséretével lépnek fel a Virtuózok tehetségkutatójának a nyertesei. A Kolozsvárra látogatók idén is tematikus városnézõ sétákon vehetnek részt, magyar, román vagy angol idegenvezetést is választhatnak.

Év végén folytatnák

A magyar napok idején filmeket, színházi elõadásokat is látogathat a közönség, és az érdeklõdõk közéleti témákról folytatott pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg. Szó esik nemzetpolitikáról és arról is, hogy miért lenne hasznos a kolozsváriak számára is a Székelyföld területi autonómiája.

Gergely Balázs fõszervezõ büszkén jelentette ki, hogy a Kolozsvári Magyar Napok olyan rendezvény, amely évente összegyûjti és egymás mellé ülteti a különbözõ nézeteket valló erdélyi magyar pártok vezetõit. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a tavalyi 130 ezer lej után idén 300 ezer lejjel támogatta a város a szervezõ Kincses Kolozsvár Egyesületet, így az önkormányzat már nemcsak szimbolikus támogatója a rendezvénynek.

Gergely Balázs hozzátette, a jelentõs támogatás lehetõvé teszi, hogy az év végére is szervezzenek kisebb szabású rendezvénysorozatot Kolozsváron.

Szabó Lilla programigazgató közölte továbbá, jó néhány rendezvényre elõzetesen regisztrálniuk kell a résztvevõknek. Mint részletezte, ilyen az elsõ alkalommal megrendezett jövõ szombati sakkverseny. Regisztrálni a helyszínen kell reggel 9 és 9.45 között a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György Dísztermében. Szintén elõzetes bejelentkezéshez kötött a magyar szakosok elsõ nagy találkozója, a fõzõverseny és természetesen valamennyi sportverseny.

A Kolozsvár fõterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon idén olyan együttesek, elõadók lépnek fel, mint a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyõ Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa. A szervezõk becslése szerint idén is több mint százezren vesznek részt a rendezvénysorozaton.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat