Parkfelújítás a barokk kalandban – megszépül a restaurálás alatt álló nagyváradi püspöki palota kertje is

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. november 16., 10:49 utolsó módosítás: 2018. november 16., 10:57

Felújított kertben sétálhatnak két év múlva a püspöki palotához ellátogató nagyváradiak, ugyanis a barokk palota tatarozásával párhuzamosan az épületet körülvevő parkot is kicsinosítja a római katolikus egyház. A magnóliafáiról híres hathektáros terület újrarendezését összehangolják a műemlék épület korszerűsítésével.

Harmóniára törekednek. A megvalósítás is úgy halad előre, hogy az egyik felújításánál tekintettel tudnak lenni a másikra, így az egységet képez Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Üdén festett az őszi napsütésben a felújítás alatt álló nagyváradi római katolikus püspöki palota már elkészült homlokzata, mint ahogyan a restaurált díszítőelemek és az új ablakok is messziről kitűntek, amikor az illetékesek csütörtökön körbevezették a sajtó képviselőit az ingatlanban. A műemlék épületben tavaly év vége óta már jelentősen előrehaladtak a munkálatokkal – bár akadtak nehézségek az egyes korabeli elemek beszerzésével, mégis megfelelő ütemben zajlik a tatarozás, az eddigi eredményekkel pedig elégedettek.

„Az igazság az, hogy néha majdnem türelmetlen vagyok, hogy nem látok elég változást, de próbálok megértő is lenni a kivitelezőkkel, a tervezőkkel és a menedzseri csapattal, mert az is nagyon fontos, hogy ne elhamarkodottan cselekedjünk. Fontos, hogy amit menet közben feltárunk, azt megfelelően tudjuk kezelni, megfelelő megoldásokat tudjunk alkalmazni. Éppen ezért hétről hétre összeül a csapat, és kiértékeli az aktuális kérdéseket. Ez egy nagy felfedezés, egy kaland: izgalmas, sok időt és energiát vesz el, de biztos, hogy megéri” – mondta lapunknak Böcskei László. A megyés püspök ezt az alkalmat ragadta meg ahhoz, hogy bejelentse:

az ingatlan felújításán kívül egy teljesen új projektbe is belekezdenek, mivel egy határon átívelő pályázat révén fel tudják újítani a palotát körülvevő hathektáros parkjukat is.

Ehhez mintegy 773 ezer eurós támogatást kapnak az Interregio Románia–Magyarország program révén, amely pénzalapjaira a szarvasi arborétummal partnerségben pályáztak.

Virágzó harmónia

Emődi Tamás helyi építész tájékoztatása szerint a parkról nem maradtak részletes feljegyzések, de miközben jelenleg inkább angolszász stílusjegyeket hordoz magában, még fellelhetőek a barokkos elemek is a területrendezésben. Ez utóbbit szeretnék hangsúlyozni a kétéves időtartamra tervezett újrarendezés során, ugyanakkor az előzetesen elkészített dendrológiai tanulmány alapján a növényállomány ápolása is fontos szerepet képvisel a projektben.

Az elképzelés szerint lesz egy bibliai növényekkel szegélyezett sétány a székesegyház mellett, amelyet Böcskei elmondása alapján inkább a meditálás, az elmélkedés céljára szánnak majd.

Megőrzik viszont az amfiteátrumot, amely eseményszervezésre is lehetőséget kínál majd, továbbá újratervezik a sétányokat, hogy az a barokkos komplexum arculatába illeszkedjék.

„Ennek a barokk épületegyüttesnek a felújítása egy nagy csomagot képez. A székesegyházzal kezdtük, és párhuzamosan készítettük elő a püspöki palota felújításának terveit. Természetesen gondoltunk a kertre is, de nem úgy, hogy az része legyen a palota felújítási tervének. Ezért is kerestünk ehhez külön pályázati lehetőséget, és örülök, hogy egy időben tudjuk ezt a két elemet egyensúlyban tartani – ecsetelte lapunknak a püspök. – A megvalósítás is úgy halad előre, hogy az egyik felújításánál tekintettel tudunk lenni a másikra, ami fontos, mert ez egy egységet képez. A székesegyház, a palota és a kert együtt harmóniát kell eredményezzen, és mi erre törekszünk.”

Jövőépítés hagyományőrzéssel

A püspöki palota felújítása kapcsán Emődi Tamás közölte: a fedélszék helyreállításának kétharmada már befejeződött, a déli oldalon pedig már teljesen megerősítették a tetőszerkezetet. Kiemelte, hogy ez nem volt egyszerű feladat, mivel helyenként épp tartógerendákat kellett cserélni az eső okozta károsodás miatt. „Mintha a marokkó játékban az alsó elemet kellene kivenni” – ábrázolta Böcskei. A püspök megjegyezte, annak viszont örül, hogy az épület szerkezete megnyugtatóan stabil állapotban van, a repedéseket korrigálni tudják. Kiemelte: igyekeznek minél több eredeti felületet megmenteni, arra pedig vigyáznak, hogy a jelenleg zajló tatarozás során ne károsítsák a már korábban felújított részeket.

Vigyáznak, hogy a jelenleg zajló tatarozás során ne károsítsák a már korábban felújított részeket Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A megyés püspök jelezte: amikor végeznek a munkálatokkal, bizonyos szabályok szerint a park és a palota is közösségi célt szolgál majd. Szeretné, ha az épület nem pusztán egy múzeum lenne, hanem olyan kulturális és vallási teret képzel el, amely a múltat beépíti a jelenbe.

Már a most elért eredmények is arra biztatnak, hogy ezt folytatni kell, mert ahogy a napokban a papoknak is elmondtam egy szenátusi ülésen: felelősséggel tartozunk ezért az örökségért, és úgy kell kezelnünk, hogy ez megmaradjon. Egyrészt a gyökerekre mutat rá, másrészt úgy szeretnénk a mai idők mindennapi életébe integrálni, hogy hasznos legyen számunkra, hogy mi is tudjunk továbbalkotni”

– magyarázta Böcskei László.

A Nagyvárad egyik legimpozánsabb épületének számító barokk palotát 2004-ben kapta vissza a római katolikus egyház, és bár a törvény szerint az épületet korábban használó Körösvidéki Múzeumnak öt év után el kellett volna költöznie, új székhely hiányában maradt. A tényleges kiköltözés csupán idén zárult le. Az 1762 és 1776 között épült püspöki palota monumentális külsejével, belső eleganciájával Délkelet-Európa legjelentősebb barokk műemléke. A magyar kormány tavaly közel kétmilliárd forintos támogatást szavazott meg a váradi műemlék épület felújítására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat