Megerősítés: a tanfelügyelőség a Bolyainak „adta” a katolikus iskola osztályait

Krónika 2017. szeptember 08., 13:44 utolsó módosítás: 2017. szeptember 08., 15:08

A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta pénteken a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot – közölte az Agerpres hírügynökség.

Befogadó szárnyak. A Bolyai Farkas Gimnázium intézi a katolikus iskola adminisztratív ügyeit Fotó: Boda L. Gergely

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpresnek elmondta: a Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek.

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta:

a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást.

Hozzátette: ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az illetékes intézmények immár minden részletre figyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön.

Nem tölt el örömmel, hogy ez egyet jelent a katolikus iskola jogi státusának a megszüntetésével, de a gyerekek megvannak, a tanárok megvannak, az infrastruktúra megvan, csak éppen az iskola jogi személyisége hiányzik”

– részletezte. Úgy vélte: átmeneti tanév következik az iskola diákjai számára, amely a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának az ernyője alatt telik el. 

Csíky Csengele emlékeztetett rá:

júniusban egyszer már ugyanezt a megoldást az önkormányzat is elfogadta, de az akkori határozatot formai hibákra hivatkozva a prefektus megtámadta, és ezáltal hatályon kívül helyezte.

A szülői csoport szóvivője úgy vélte: sok tényező szerencsés együttállása vezetett el a pozitív megoldáshoz. E tényezők közé sorolta azt, hogy hétfőn kezdődik a tanév, és nem lehetett már tovább halogatni a döntést, de szerinte a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a római katolikus egyház tüntetése és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást.

A katolikus iskola diákjainak és tanárainak a más iskola ernyője alá történő besorolását Liviu Pop oktatási miniszter rendelte el csütörtökön. Az anyaintézmény kiválasztása azonban péntekre és a Maros megyei tanfelügyelőségre maradt. Ioan Macarie főtanfelügyelő korábban azt az álláspontját hangoztatta, hogy az iskola osztályainak egy részét a Bolyai Farkas Gimnázium alá, másik részét pedig a román tannyelvű Unirea Főgimnázium alá kell rendelni.

A szülők elfogadhatatlannak tartották, hogy gyerekeik a magyar iskola ügyéhez mindvégig ellenségesen viszonyuló, perek sorozatát elindító Unirea Főgimnázium diákjai legyenek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, és a megszűnés határára sodorta az intézményt.

A Római Katolikus Gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis az iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.

Cáfolják a katolikusok a román külügy állítását

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány csütörtöki közleményében cáfolta a román külügyminisztérium korábbi állítását, miszerint a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításának és működésének körülményei „a romániai igazságszolgáltatás hatáskörébe tartoznak”. A közlemény szerint „bíróságok szintjén, alapfokon kizárólag a Maros megyei főtanfelügyelőség 1385/2015 és 70/2017 számú határozatainak érvénytelenítése történt meg”.

A Maros megyei főtanfelügyelőség 1385/2015 számú határozata, amely kimondta bizonyos osztályok áttelepítését, nem a líceumot létrehozó okirat, így a sajtónyilatkozatban megfogalmazott vélemény ellenére, nem befolyásolhatja a líceum létezését és működését – áll az alapítvány közleményében. „Ugyanakkor a Maros Megyei Főtanfelügyelőség 70/2017 számú határozatát, amely megtiltotta a cikluskezdő osztályokba való iratkozást, a bíróság érvénytelenítette, bizonyítva a tilalomra vonatkozó határozat törvénytelenségét. A fenn említett két törvényszéki határozatból tehát, semmiképp nem következik a líceum működésének törvénytelensége” – írják a közleményben.

Következtetéskéépen az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány megállapította, hogy a külügyminisztérium sajtónyilatkozatával ellentétben nem volt biztosítva sem a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumba iratkozott diákok tanulási joga, sem az oda iratkozni szándékozó gyerekek szabad iskolaválasztáshoz való joga.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat