Leírhatóvá tennék az adóból a bölcsőde és az óvoda költségeit

Krónika 2018. november 20., 19:41

Az adóból írhatnák le az alkalmazottaik bölcsődével vagy óvodával járó költségeit vagy annak egy részét a vállalkozások, az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet értelmében – derül ki a szövetség tegnapi közleményéből.

Fotó: Kristó Róbert

Az erdélyi vállalkozói szférával folytatott egyeztetéseket követően kidolgozott jogszabályjavaslat ugyanis a kisgyerekes szülőknek 1500 lejes adójóváírást tenne lehetővé.

Az RMDSZ közleménye szerint

a jogszabályjavaslat másik fontos előírása kedvezményeket nyújtana a középiskolain kívül a duális egyetemi oktatásban való részvétel után is.

A tervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője és Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor dolgozta ki.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyekért felelős szakpolitikusa elmondta, a cégek alkalmazottaik bölcsődei és óvodai oktatásban résztvevő gyermekei után 1500 lej értékig adójukból fedezhetik a korai oktatás költségeit. „A rendelkezésnek több szempontból is pozitív hozadéka van, nemcsak az államnak, de a gazdasági szereplőknek és nem utolsósorban a szülőknek kedvez. Serkenti az anyák munkahelyükre történő visszatérését hiszen, amennyiben egy szülő hamarabb tér vissza a gyermeknevelési szabadságról, akkor a bölcsődei költséget egészében fedezi az a cég, ahol dolgozik, ugyanakkor a teljes fizetést és nem annak 85 százalékát kapja meg, ráadásul még a havi 650 lejes állami támogatás is jár” – részletezte Szabó.

Hozzátette:

az előírás az államnak is jó, hiszen például egy átlagfizetés esetében, ha kifizeti a gyedként járó 85 százalékot, az 1800 lej körül van, a javaslat nyomán pedig csak 1500 lejt adót enged el a bölcsődei és óvodai oktatásra.

„A gazdasági szereplők pedig az összeget adójukból fedezik és hamarabb visszakapják munkatársukat, így mindenki nyer a kezdeményezésen” – vallja a képviselő, aki szerint ezekből az összegekből, ahol erre igény van, akár saját bölcsődéket is létrehozhatnak a nagyobb vállalatok.

A tervezet második módosításáról a szakpolitikus elmondta, mostanáig csak a középiskolákban volt szabályozva a duális oktatási adóalap-csökkentés lehetősége, azonban – emelte ki – fontos ezt a felsőoktatási tanintézményeknek is elérhetővé tenni: „A tervezetünk lehetővé tenné, hogy azok a felsőoktatási intézmények, amelyek a duális képzés mellett döntenek az adóalapjukból leírhatják az ezzel járó költségeket. Eddig csak a középiskolákban volt ez lehetséges.”

A tervezet hamarosan bekerül a parlamenti szakbizottságokba. A témában a szenátus az első megkeresett ház, a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat