Ismét utcára vonultak a kolozsváriak a Verespatak-projekt ellen

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 01., 21:39

Több mint 200 személy tüntetett péntek este Kolozsváron Mihai Tudose miniszterelnök lemondását kérve, amiért a kormány azt tervezi, hogy visszavonja Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára.

Archív

„Nem bízunk már a politikusokban. Reméltük, hogy lezártnak tekinthetjük a Verespatak-ügyet, de úgy tűnik, minden a feje tetejére áll. Rendkívül fontos, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára, most pedig a miniszterelnök olyasmire készül, amire még nem volt példa: vissza akarja vonni a felterjesztést, amely oly sok erőfeszítést igényelt.

A miniszterelnöknek mennie kell, kérjük az ő és a kormány lemondását”

- mondta az egyik tiltakozó. Az Agerpres beszámolója szerint a Kolozsvár főterén összegyűltek kormányellenes rigmusokat skandáltak és táblákat tartottak a magasba többek között ilyen felirattal:

„Nem adjuk Verespatakot!” „Mentsétek meg Verespatakot”, „Verespataknak az UNESCO-listán a helye”.

A jelenlegi kormány nem óvná Verespatakot, inkább kiaknázná az aranyat
Nem kíván lemondani a jelenlegi román kormány a verespataki színesfémlelőhely kiaknázásáról. A Mihai Tudose vezette kabinet azon fáradozik, hogy visszavonja azt a felterjesztést, amellyel Románia az UNESCO világörökségi listájára javasolja a Fehér megyei települést.

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta a héten egy televíziós műsorban, hogy a kormány megpróbálja visszavonni a felterjesztést, amellyel Románia az UNESCO világörökségi listájára javasolja Verespatakot, mivel amennyiben védelmi övezetté nyilvánítják azt, nem lehet majd kitermelni az altalajkincseit. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat