HIRDETÉS

Fülöp Tímea vezeti a vásárhelyi Kultúrpalotát

Szász Cs. Emese 2016. december 16., 18:13

Új vezetője van hétfőtől a marosvásárhelyi Kultúrpalotának: Vasile Naste nyugdíjba vonulása után Fülöp Tímea veszi át Maros megye legfontosabb kulturális intézményének vezetését. 

Évtizedek óta nem volt magyar vezetője a marosvásárhelyi magyarság szimbólumának számító intézménynek. A terület nem teljesen ismeretlen a fiatal szakember előtt, ugyanis Fülöp Tímea évek óta a Maros Megyei Múzeum munkatársa, s több mint egy évig a közönségkapcsolatokért és marketingért felelős muzeológusként dolgozott az intézményben, így a Kultúrpalotával is gyakran kapcsolatba került. Az osztályvezetői állás – mint mondta – tulajdonképpen amolyan bővített adminisztratív munkakör: egyrészt az épület állagmegőrzése, karbantartása, a személyzet koordinálása a feladata, de az épület különböző termeinek bérbeadása, valamint a kulturális intézmény népszerűsítése is hozzátartozik.

Az új vezető többek közt egy fejlesztési projekttel pályázott az állásra, amely szerinte jó néhány hiányosságot pótolna és különböző lehetőségeket aknázna ki, hogy népszerűbb legyen a Kultúrpalota, és gördülékenyebb benne az ügyintézés, látogatás. „Azt szeretném, hogy legyenek többnyelvű ismertetőanyagok a Kultúrpalota minden termében, hogy plusz információt kapjon a látogató. Emellett szeretnék egy továbbképzést a személyzetnek, nyelvképzést is, hogy bárki hozzájuk fordul, tudjanak három nyelven – románul, magyarul és angolul – legalább alapszintű információt elmondani, mert a Kultúrpalota legtöbb látogatója az országon belülről, Magyarországról, valamint Izraelből érkezik, így mindhárom nyelvre szükség van” – vázolta terveit Fülöp Tímea.

Hozzátette, bár a személyzetet illetően meg van kötve a keze, nem tud felvenni több alkalmazottat, ezért bevezetné a múzeumi önkéntes szolgálatot. Ám nemcsak a fiatalokat, hanem az aktív nyugdíjasokat is szeretné bevonni majd az önkénteskedésbe, ezzel is pótolva a személyzeti hiányosságokat. Ugyanakkor a Kultúrpalotában eddig még nem működő múzeumpedagógiai tevékenységeket is szeretné bevezetni. Az új osztályvezető azt szeretné elérni, hogy Marosvásárhely és Maros megye egyik legfontosabb, európai szintű kulturális intézménye megfeleljen a mai korkövetelményeknek, hogy ne csak az épület, de a benne található szolgáltatás is európai színvonalú legyen.

Egyébként idén tavasszal Ciprian Dobre, akkor még Maros megyei tanácselnökként azt szerette volna elérni, hogy a Kultúrpalotát a jövőben nem a Soós Zoltán által vezetett múzeum, hanem egy újonnan létrehozott művelődési központ adminisztrálja. Dobre nevesítette is a Transilvania Művelődési Központ vezetőjét, Sergiu Zereşt, őt szerette volna a Kultúrpalota vezetőjének, a tanácselnöknek azonban már nem sikerült kiviteleznie a tervét.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS