Nem kell osztályokat összevonni Négyfaluban az RMDSZ városi tanácsosa szerint

Krónika 2018. június 28., 10:50 utolsó módosítás: 2018. június 28., 12:13

Nem merül fel Négyfaluban a magyar osztályok összevonásának veszélye – közölte lapunkkal Géczi Gellért, a Brassó megyei város képviselő-testületének tagja.

Géczi Gellért városi tanácsos, az RMDSZ négyfalusi szervezetének elnöke

Az RMDSZ négyfalusi szervezetének elnöki tisztségét is betöltő tanácsos a Krónika június 21-i számában megjelent anyagunkra reagált, amelyben arról cikkeztünk, hogy miniszteri beavatkozásra vár az RMDSZ a Brassó megyei magyar osztályösszevonások ügyében.

Megírtuk, hogy az apadó gyereklétszám és a pedagógusi bérekre fordítandó források hiánya miatt számos oktatási intézménynél csak a kis létszámú osztályok összevonásával tudják orvosolni a helyzetet. Szabó Mária Magdolna magyar szakos tanfelügyelő lapunknak elmondta, a brassói tanfelügyelőség több iskola esetében kezdeményezte azon magyar osztályok összevonását, ahol az oktatási törvény által előírt 12-nél kevesebb gyermek tanul, ugyanakkor beszámoltunk Ambrus Izabella RMDSZ-es képviselőnek a témában tett parlamenti interpellációjáról. Itt említettük meg – a tanfelügyelőtől kapott adatokra hivatkozva –, hogy Négyfaluban is veszélybe kerültek magyar osztályok.

Géczi Gellért lapunkat úgy tájékoztatta, tény és való, hogy a gyereklétszám csökkenése az utóbbi években náluk is gondot okoz, szerinte azonban nem állnak ott, hogy osztályokat vonjanak össze, vagy párhuzamos oktatási rendszert vezessenek be Négyfaluban.

Közölte, igaz, hogy az egy diákra eső fejkvóta nem fedi a szükséges költségeket, de a városvezetés, a városi tanács mindig tett róla, hogy a hiányzó összegeket pótolja; ez szerinte nagy valószínűséggel ezentúl is így fog történni. „Amennyiben a nyers számadatokat nézzük, ahogyan ezeket önöknek Szabó Mária magyar szakos tanfelügyelő bemutatta, állítható az, hogy veszélyben van a négyfalusi magyar oktatás, és összevonásra lehet számítani, folyamat, melyet már régóta figyelünk és folyamatosan tárgyalunk róla. De ma azt állítani, hogy ez meg is történik, az egyáltalán nem fedi a valóságot" – fogalmazott a négyfalusi tanácsos.

Géczi Gellért felidézte, hogy a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola líceumi osztályai közül 2011-ben két évfolyam még hiányzott a négyből, emiatt fennállt a tanintézet teljes felszámolásának a veszélye. Mégis beindult a kilencedik osztály, azóta pedig az intézmény sokat fejlődött, egyetlen esztendőben sem fordult elő, hogy évfolyamok kimaradjanak. „Az iskola jó hírnévnek örvend, a végzős diákok java része sikeresen érettségizett, és az intézmény felkelti az ide kívánkozó diákok figyelmét. Az idei kisérettségin a zajzonis nyolcadikos diákok átmenő, azaz ötösnél nagyobb átlaga magyar vonatkozásban megyei szinten a legnagyobb, jóval meghaladja a kilencven százalékot" – hangsúlyozta lapunkhoz eljuttatott pontosításában a négyfalusi RMDSZ-es önkormányzati képviselő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat