Áll a bál az EMNP és az RMDSZ között a nagyváradi zászlóügyben

Krónika 2019. január 09., 14:50 utolsó módosítás: 2019. január 09., 14:56

Heves pengeváltás folyik a magyar politikai alakulatok között a tavalyi év utolsó előtti napján Nagyváradon történt zászlóégetési kísérlet kapcsán, amely újabb ürügyet teremtett az EMNP és az RMDSZ közötti csatározásra.

Az RMDSZ Bihar megyei székháza Nagyváradon a magasabbra költöztetett lobogókkal Fotó: RMDSZ

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke szerdán elutasította Cseke Attilának, az RMDSZ Bihar megyei elnökének egy nappal korábban tett kijelentését, miszerint a néppárti politikus közösségi oldalán azt írta: a magyar zászlót provokációra használja az RMDSZ. Az RMDSZ szenátora keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy akkor ilyen alapon a Tőkés László európai parlamenti váradi irodájára kitűzött magyar lobogó is provokációnak számít.

Az Ilie Bolojan magyarságügyi tanácsadójaként is tevékenykedő Zatykó szerint Cseke a magyar nemzeti lobogó védelmében megfogalmazott Facebook-bejegyzésével ellentétes, rosszindulatú értelmezést magyarázott bele a szövegébe.

„Hogy a további félreértést, vagy szándékos félremagyarázást eloszlassam, egyértelműsítem, hogy zászlónk védelmében közölt bejegyzésemben azt írtam, nem szeretném, ha a zászlót bárki is provokációra használná és ki is fejtettem, hogy nacionalizmusuktól megrészegült „hazafiak”, vagy az éjszakai szórakozóhelyeken elfogyasztott alkoholtól „beindult" fiatalok provokációjára gondoltam” – szögezte le közleményében a néppárti politikus.

Zatykó Gyula hozzátette, a bukaresti törvényhozásban 1990 óta jelen lévő RMDSZ-t egy dologban tartja felelősnek, mégpedig abban, hogy a román parlament jogilag a mai napig nem biztosította a magyarság nemzeti jelképeinek szabad használatát, dacára annak, hogy a szövetség képviselői majd minden kormányt kiszolgáltak. Az EMNP alelnöke leszögezte, felelőtlenségnek tartja, hogy a nagyváradi éjszakai élet központjában, kocsmák tőszomszédságában, bárki számára elérhető magasságba tűzte ki székházára az RMDSZ a magyar zászlót. Ezáltal ugyanis szerinte megfosztották méltóságától, kitéve a részeg randalírozók rongálásának.

Az EMNP és az RMDSZ közötti politikai ellentét Nagyváradon a legmélyebb, amit többek között az is táplál, hogy miközben a néppárt együttműködik Ilie Bolojannal, a megyeszékhely liberális (PNL) polgármesterével (Zatykó ennek alapján lát el tanácsadói teendőket az elöljáró oldalán), az RMDSZ ellenzékben politizál a PNL-es többség irányította helyi képviselő-testületben, és fagyos viszonyt ápol Bolojannal.

Mint ismert, december 30-ára virradóra megpróbálták felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas Palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon. Az RMDSZ területi szervezete videófelvételt is közölt, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. Az incidens után az RMDSZ ipari alpinista segítségével magasabbra tetette a zászlót; a rendőrség azóta sem azonosította a tettest.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat