A nagyváradi zászlórongáló felelősségre vonását sürgeti, és toleranciára int az RMDSZ

Krónika 2019. január 08., 14:17 utolsó módosítás: 2019. január 08., 16:08

Létezik törvényes alapja annak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete szabadon használja – akár a székháza bejáratához tűzve – a magyar lobogót – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor.

Cseke Attila rámutatott, hogy a magyarországi románok közintézményekre is kitűzhetik a román trikolórt Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetét irányító politikus azokra a híresztelésekre reagált, melyek szerint a szövetség törvénytelen módon helyezte ki a magyar nemzeti színű lobogót, amelyet december 30-ára virradóra egy lány igyekezett meggyújtani az alakulat nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli székházának bejáratánál. Mint ismert, az esetről a világhálóra felkerült egy videófelvétel, és ennek készítője akadályozta meg, hogy tettét véghezvigye az elkövető.

Cseke Attila felidézte, hogy a Fekete Sas-palota átjárója modern kamerarendszerrel van felszerelve, a rendőrség pedig hozzáfér ezekhez a felvételekhez.

„De emellett rendelkezésre áll a december 30-ai videó is, az elkövető felismerhető, reméljük, hogy a rendőrség könnyedén azonosítja az elkövetőt. Eddig azonban semmilyen választ nem kaptunk a nyomozó hatóságtól” – fogalmazott Cseke Attila. A Bihar megyei szenátor ugyanakkor ismertette, hogy a 2001/1157-es számú kormányhatározat egyértelműen fogalmaz a zászlóhasználat ügyében: a szervezett formában tömörülő nemzeti kisebbségek önazonosságuk kifejezéseképpen használhatják sajátos, nemzeti jelképeiket.

A RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke számos nemzetközi példával illusztrálta, hogy másutt biztosított a nemzeti kisebbségek számára a jelképeik használatának joga, és ezzel élhetnek is. Közölte, a magyar-román határ mentén fekvő Méhkeréken – ahol a legnagyobb magyarországi román közösség él – az iskolán, a kultúrházon, de még a polgármesteri hivatal, illetve községháza homlokzatán is ott lobog a román zászló. „És ez senkit sem zavar, és nem is kell zavarnia. Természetes kellene legyen az, hogy elfogadjuk és tiszteletben tartjuk egymás kultúráját, hagyományait és jelképeinek használatát” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ hírlevele. Hozzátette, most a magyar zászló használatának jogosultságát kérdőjelezi meg a román sajtó egy része, holott ezt törvényes keret teszi lehetővé. Így használhatja például az Élesd melletti, sólyomkővári (Șinteu) szlovák kisebbség saját zászlaját, ráadásul a községházára kitűzve.

Az RMDSZ nagyváradi központi székházára kitűzött magyar zászlót korábban már négy alkalommal rongálták meg az utóbbi fél évben. Augusztus végén, az ősz folyamán, továbbá december 1-jére és 17-re virradóra kitörték a zászlót a tartóból. Az első esetekben a lobogó el is tűnt, míg utóbb letörve, a bejárat fölött lógva találtak rá. „Az augusztusi és a december 1-jei eset után hivatalos feljelentést tettünk, és megtettük ezt a december 30-ai zászlóégetési kísérlet nyomán is. A hatóságoktól mindeddig semmilyen válasz nem érkezett beadványainkra” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az RMDSZ felsőházi frakcióvezetői teendőit ellátó Cseke Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat