Vádat emeltek Valeriu Zgonea, a képviselőház volt elnöke ellen befolyással üzérkedés miatt

Balogh Levente 2018. január 03., 19:09

Vádat emelt szerdán a DNA Valeriu Zgonea, a képviselőház volt szociáldemokrata elnöke ellen befolyással üzérkedés miatt.

Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Valeriu Zgonea, a képviselőház volt szociáldemokrata párti (PSD) elnöke ellen. Zgoneát még tavaly februárban hatósági felügyelet alá helyezték.

A DNA közleménye szerint ugyanebben az ügyben kivizsgálás indult Dumitru Dobrică üzletember, a Buzău Megyei Tanács volt tagja ellen is, akit befolyás vásárlásával gyanúsítottak. Ügyészségi források szerint Dobrică 2012-ben anyagi javakat ajánlott fel Zgoneának azért, hogy a szociáldemokrata politikus közbenjárjon néhány köztisztviselőnél – akikkel kapcsolatban az egykori házelnök azt a látszatot keltette, hogy befolyással bír rájuk – annak érdekében, hogy a vállalkozó lányát egy fontos köztisztségbe nevezzék ki.

Az ügyészség szerint erre sor is került, az üzletember lánya a távközlési minisztérium államtitkára lett.

Az ügyészek szerint szolgálatai fejében Valeriu Zgonea egy négynapos bécsi üdülésben részesült és megkapta egy Kovászna megyei nyaraló építésének előlegét. A politikus összesen 62 ezer lej értékben részesült meg nem érdemelt javakban.

A DNA közleménye szerint Dobrică vádalkut kötött, amelyben elismerte bűnösségét. Mint ismeretes, Zgonea korábban a PSD alelnöke volt, ám miután nyilvánosan követelte Liviu Dragnea pártelnök lemondását, 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson kampányfőnökként elkövetett választási csalás miatt, megvonták a párttagságát, és a képviselőház éléről is leváltották.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat