Újabb hatáskörétől fosztotta meg a kormánykoalíció Johannist

MTI 2017. május 16., 19:33

A román kormánykoalíció újabb hatáskörétől fosztotta meg Klaus Johannis elnököt, miután a szenátus úgy módosított egy kormányrendeletet, hogy az államfő által irányított Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak nem lesz többet beleszólása a belügyminisztériumi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésébe.

Mădălina Dobrovolschi, az elnök szóvivője kedden elmondta: a döntés aggasztó a „román jogállamiság épségére" nézve. Emlékeztetett, hogy a kabinet nemrég a telekommunikációs hatóság vezetőjének kinevezésében játszott szerepétől is megfosztotta az elnököt, ami

azt sejteti, hogy jól kitervelt politikai akció az elnök hatáskörének korlátozása

– mondta a szóvivő.

A telekommunikációs hatóság vezetőjének kinevezése esetében a jobbközép pártok politikai támogatásával elnöki székbe juttatott Johannist a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány fosztotta meg hatáskörétől április végén. Akkor egy sürgősségi rendeletet fogadtak el, amely szerint a parlamentnek kell döntenie a hatóság vezetőjéről, nem az elnöknek.

Dobrovolschi szerint a kormány azóta sem adott magyarázatot. Hozzátette: a belügyi titkosszolgálat vezetője esetében azért indokolatlan a védelmi tanács és az elnök megkerülése, mert

az intézménynek fontos szerepe van Románia védelmében és nemzetbiztonságának szavatolásában.

A román szenátus hétfőn módosított egy sürgősségi kormányrendeletet, amely a belügyi titkosszolgálat belső szervezéséről rendelkezett. A rendeletet tavaly fogadta el a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány. A rendeletet a szenátus a tavaly leköszönt kormány szándékával ellentétesen módosította úgy, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésében a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak nem lesz többet szerepe. A testületet Johannis vezeti, tagjai között van többek között a miniszterelnök és több miniszter.

A román ellenzéki média úgy kommentálta a szenátus döntését, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésében Carmen Dan belügyminiszternek lesz döntő szava, aki Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egyik bizalmasának számít.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat