Több tízezren tüntettek országszerte a Tudose-kormány intézkedései ellen

Hírösszefoglaló 2017. november 26., 21:25 utolsó módosítás: 2017. november 26., 21:57

Ismét utcára vonult több tízezer ember vasárnap este Románia több nagyvárosában a kormány által tervezett igazságügyi reform, valamint az adótörvény átfogó módosítása ellen tiltakozva.

Tüntetők tömege hömpölyög Bukarest sugárútján vasárnap este Fotó: Dan Mihai Bălănescu

A Mihai Tudose vezette balliberális kormánnyal szemben kritikus média szerint a tüntetők száma országszerte meghaladta a 40 ezret, Bukarestben mintegy 20 ezren tüntettek. Legutóbb november 5-én vonultak utcára nagy létszámban szintén az igazságügyi reformtervezet ellen.

A tüntetők attól tartanak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai befolyás alá vonja az igazságszolgáltatást, hogy a korrupcióval gyanúsított vezetőik megússzák a felelősségre vonást.

Az MTI emlékeztet, hogy a vasárnap esti megmozdulást a nagy szakszervezeti tömörülések is támogatták. Ők ellenzik, hogy a kormány az alkalmazottakra akarja hárítani teljes mértékben a társadalombiztosítási járulékokat.

A tüntetést a Facebookon hirdették meg, a szervezők Bukaresten kívül több megyében, de Milánóban, Zürichben, Birminghamben és Párizsban is tiltakozó megmozdulásokra biztatták az ott élő román állampolgárokat. Negyvenkét civil szervezet, valamint az Országos Szakszervezeti Tömb és az Alfa Kartell tagszervezetei szólították utcára a lakosságot, hogy az igazságügyi törvények módosítása és az adóügyi reform ellen tiltakozzanak és követeljék a kormány, valamint a képviselőházi és a szenátusi elnök lemondását.

A bukaresti tiltakozó akció a kormány épülete előtt kezdődött, onnan a tömeg a parlamenthez vonult, de az alkotmánybíróságnál és az igazságügyi minisztériumnál is tiltakoztak. A bukaresti média szerint a mostani akcióban többen vettek részt, mint november 5-én. A politikusok közül Dacian Cioloș volt miniszterelnököt lehetett látni a tömegben. A mostani tüntetésnek is az egyik fő jelszava az volt, hogy „Nem vagyunk tolvaj nemzet!”, a szervezők ezzel a felhívással hirdették meg a megmozdulást.

A szociálliberális kormánykoalíció december közepéig akarja elfogadni az igazságszolgáltatás működését szabályozó több törvény módosítását.

Az igazságszolgáltatás szakmai szervezetének számító Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), valamint a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyaránt ellenzi a módosításokat. A kormánykoalíció arra hivatkozik, hogy a hatályos büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvény több mint ötven cikkelye alkotmányellenes, ezért nem tűr halasztást a jogszabályok módosítása.

A kormánykoalíció egyebek mellett szigorúbb feltételeket szabna a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, felelősségre vonhatóvá tenné a bírákat, illetve korlátozni akarja az államelnöknek a vezető ügyészek és a legfelsőbb bíróság vezetői kinevezésében játszott szerepét. Az adótörvény átfogó módosítása révén a nyugdíj- és az egészségügyi járulékot teljes mértékben az alkalmazottakra hárítják, ugyanakkor a személyi jövedelemadót hat százalékponttal 10 százalékra mérsékelik. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a dolgozók nettó bére csökkenni fog a változtatások következtében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat