Toader reméli, nem nő a bűnözési ráta a miniamnesztia miatt

Hírösszefoglaló 2017. október 23., 17:30 utolsó módosítás: 2017. október 23., 17:39

Tudorel Toader reméli, hogy nem fog nőni a bűnözési arány a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye miatt, amelynek alapján minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal rövidül le a foglyok büntetése.

Fotó: Pixabay.com

Az igazságügyi miniszter Iaşi-ban újságírói kérdésre válaszolva az Agerpres szerint azt mondta: nem tudja, de „reméli”, hogy nem fog nőni a bűnözési ráta az intézkedés nyomán, ennek érdekében

a 2017/169-es törvény alapján szabadon bocsátott fogvatartottakat első perctől kezdve figyelemmel követik az erre szakosodott igazgatóságok.

A miniszter ismét hangot adott azon véleményének, hogy egy törvény hatását nem a gyakorlatba ültetése után kell felmérni, hanem még a tervezet kidolgozásának fázisában. Azt is elmondta, hogy az eredeti javaslat szerint három nappal rövidült volna le a büntetés minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 nap után, a parlamentben azonban ezt hat napra módosították. Így a törvény hatályba lépésének első napján 529 fogvatartott szabadult, és további 3349 lett jogosult arra, hogy kérje feltételes szabadlábra helyezését.

Ez még nem jelenti azt, hogy ki is fognak jönni.

Ez csak azt jelenti, hogy bizottság elé járulhatnak, a bíróság elé, ott kielemzik a kérést, és a bíró fogja eldönteni, kit és mikor helyez feltételesen szabadlábra” – magyarázta a miniszter.

Toader azt is megerősítette, hogy kárpótlásra jogosultak azok a volt fogvatartottak, akik nem megfelelő körülmények között töltötték le büntetésüket. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat