Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Tismăneanu: történelemhamisítás az érdemrend visszavonása

MTI | 2016.03.04. [19:57] | Utolsó módosítás: 2016.03.04. [19:58]

Románia és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismăneanu román politológus a Hotnews.ro portálon pénteken közölt publicisztikájában azt, hogy Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát.

tismaneanu_bVladimir Tismăneanu

„Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Johannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án, de tudom, mit tett Tőkés László lelkész: nem volt hajlandó elhagyni temesvári parókiáját, amelyet rendőrök ostromoltak és szekusok” – kezdi írását a politológus, rámutatva, hogy a különböző korú és nemzetiségű emberek ott élő láncot alkottak azzal a valószerűtlen hittel, hogy a legyőzhetetlennek és örökkévalónak látszó rendszert képesek meghaladni.

Tismăneanu szerint Temesvár akkor megmentette a románok becsületét és méltóságát, a temesvári forradalom pedig elválaszthatatlan attól, akitől „a visszanyert európaiság nevében megválasztott” Klaus Johannis visszavonta Románia Csillagát.

Megjegyzi: Johannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között. „Legalább emiatt – mondjuk történelmi szemérmességből – tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort” – írja Tismăneanu. Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Johannis „az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal. „Fogadja ezt a szöveget tiltakozásként az ország és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisítása ellen” – zárja a román elnöknek címzett sorait a szerző.

Vladimir Tismăneanu az Egyesült Államokban élő román politológus, egyetemi oktató. Az általa vezetett elnöki különbizottság készítette azt a 660 oldalas átfogó jelentést a romániai kommunizmus bűneiről, amelynek alapján 2006-ban Traian Băsescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.

Klaus Johannis csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
László S
2016.03.11., péntek [01:26]
Az érdemrendek sorozatos visszkérése folyamatban van több érintett személytöl ...Románia mig nem rendezi múltját útjában áll saját demokratikus folyamatának kiszélesitésében.Érvényes a titkolt dokumentumok feltárása is annak a 12 millió ügynök és besugói hálózatnak közszemléletre 1989 december 22-ig függetlenül milyen szinten végezték el feladatukat... Tökés László,lelkész szerepének tisztázása a temesvári eseményekben és az okok feltárása az érdemrend visszavételének nyilvánosságra hozásában ...Mig nem tisztázódik a köztudatban az államcsiny vagy a forradalom értelmezése megoszlik ennek társadalmi értékelése és visszhangjának jelentösége az igaszságtételben és a társadalmi átrendezödésben...Mindez egymással szembeállitja az egyre növekedö nacionalista mozgalmakat és békétlenséget hoz az állampolgárokra...
1.
Rocket
2016.03.05., szombat [09:12]
No, ennek sem lesz itt nagy visszahangja, hisz Tismaneanut a legtöbb román megveti: egyrészt, azért, mert szülei illegalisták voltak, másrészt, mert zsidó származású. Harmadsorban, az említett jelentés miatt, ami felér egy a nemzet orra elé dugott tükörrel, amiben nem szívesen nézegeti magát.
Hozzászólások2