Távközlési elnökké nevezte ki a parlament Sorin Grindeanu volt kormányfőt

MTI 2017. november 07., 16:37

A román távközlési hatóság (ANCOM) elnökévé választották a kétkamarás román parlament keddi együttes ülésén Sorin Grindeanu volt miniszterelnököt.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A tisztségre csak politikailag független szakembert jelölhetett Mihai Tudose miniszterelnök: Grindeanu azáltal vált „alkalmassá” az ANCOM elnökségére, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kizárta őt soraiból, amikor nem volt hajlandó lemondani a miniszterelnöki tisztségről azt követően, hogy a pártvezetés megvonta tőle a politikai bizalmat.

A kormányfőként „túlságosan önállóvá vált”, Liviu Dragnea pártelnök akaratával is szembeszálló Grindeanut a PSD-nek csak bizalmatlansági indítvánnyal sikerült eltávolítania a kormány éléről. Most ugyanaz a parlamenti többség tette ANCOM-elnökké, amely júniusban leváltotta őt a kormány éléről. 

A korábban kiközösített politikusnak felajánlott tisztségből a román elemzők arra következtetnek, hogy Grindeanut „rehabilitálta” a PSD, Liviu Dragnea pártelnök megbocsátott neki.

Grindeanut – frissen szerzett pártfüggetlensége mellett – a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi képesítése és a Ponta-kormányban szerzett csaknem egyéves távközlési miniszteri tapasztalata tette alkalmassá arra, hogy a több mint hárommilliárd eurós távközlési piac tevékenységét szabályozó hatóságot vezesse.

Grindeanut 270 vokssal 117 ellenében választották az ANCOM elnökévé a keddi titkos szavazáson. A jobbközép ellenzéki pártok előzetesen bejelentették, hogy nem támogatják kinevezését, ugyanis a hatóság bújtatott politikai befolyás alá vonását látják az eljárásban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat