Szexbotrány az ortodoxoknál: kizárhatják a huşi-i püspököt

Rostás Szabolcs 2017. július 16., 18:53

Lemondatni készül az ortodox egyház Huşi püspökét, miután bizonyosságot nyert, hogy Corneliu Bârlădeanu látható egy kiszivárgott felvételen, amint szexuális kapcsolatot létesít egy teológiai hallgatóval.

Kizárhatják az egyházból Huși püspökét (középen) Fotó: Flux24.ro

Példátlan szexbotrány dúl a román ortodox egyházban, miután egy bukaresti bulvárlap videót tett közzé arról, amint egy püspök szexuálisan molesztál egy teológust. A Cancan című lap a múlt héten hozta nyilvánosságra a huszonkét perces, az intim együttlétet is magában foglaló felvételt, amelynek szereplői kitakart arccal jelennek meg.

Vasile Bănescu, a bukaresti patriarchátus szóvivője pénteken az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta: megtekintette a felvételt, és meg tudja erősíteni, hogy azon Corneliu Bârlădeanu, a moldvai Huşi püspöke szerepel.

Ez előzmény nélküli helyzet, az ortodox egyház ilyen szinten még nem szembesült ilyen esettel. Ilyen botrány után a püspök nem maradhat a tisztségében, valószínűleg azt tanácsoljuk neki, hogy vonuljon vissza"

– nyilatkozta a szóvivő. Közben a püspökség tagadja a felvétel hitelességét, Bârlădeanu közvetlen egyházi felettesei, a moldovai érsekség képviselői pedig közölték, csak ma fogják megtekinteni a videót, és azután döntenek.

Egyébként az évekkel ezelőtt készült felvétel per tárgyát képezi, júniusban ugyanis

az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zsarolás miatt vádat emelt három Vaslui megyei pap ellen, akik megfenyegették a püspököt:

elküldik a sajtónak a birtokukban lévő kompromittáló videókat, ha nem járul hozzá egyházi előmenetelükhöz. A DNA vádirata szerint a házi őrizetbe helyezett pópáktól összesen nyolc felvételt foglaltak le, és valamennyi szexuális kapcsolat létesítése közben ábrázolja a püspököt.

Meg nem erősített hírek szerint Bârlădeanu partnerei olyan fiatal hallgatók, akiket tanított a teológián.

Nem a mostani az első, homoszexualitással tarkított botrány a görögkeleti egyházban. Nemrég ideiglenesen megfosztották palástjogától a főként énekesként közismert Cristian Pomohaci Maros megyei lelkészt, miután egy hangfelvétel tanúsága szerint intim kapcsolat létesítéséért pénzt ígért egy 17 éves fiatalnak.

Az ortodox egyház számára különösen azért kényesek ezek az ügyek, mivel erőteljesen ellenzi a homoszexualitást és a melegházasságot.

Ráadásul a felekezet élére állt annak az alkotmánymódosító kezdeményezésnek, amely szeretné, ha a román alaptörvény rögzítené, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat