HIRDETÉS

Székelyföldre látogat Klaus Johannis államfő

MTI 2017. július 11., 12:55 utolsó módosítás: 2017. július 11., 16:38

Hargita és Kovászna megyébe – Románia két magyar többségű megyéjébe – látogat július 18-án Klaus Johannis román államfő.

A székelyföldi látogatást Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője jelentette be kedden, amikor az államfő programját ismertette.

Az elnök egyebek mellett felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

HIRDETÉS

Dobrovolschi Románia egyik legismertebb, Kelet-Európa legnagyobb zarándokhelyeként jellemezte Csíksomlyót, ahova Romániából és más országokból és érkeznek hívők.

Az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat,

valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget – tette hozzá.

Johannis felkeresi a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy

Hargita és Kovászna megye fejlődése szempontjából, de romániai „brand”-ként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást.

Dobrovolschi szerint az államfő Sepsiszentgyörgyön fejezi be látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

A szóvivő szerint

Johannis személyében hosszú idő óta először látogat román államfő ebbe a két megyébe,

célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

Az elnök július 18-ai programját Vrancea megyében, a mărăști-i mauzóleumban fejezi be, ahol részt vesz az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén, hogy az első világháborúban elesett román katonák emléke előtt tisztelegjen – mutatott rá az elnöki hivatal szóvivője.

Hozzátette: fontos megemlékezni a román hadsereg dicsőséges pillanatairól, az államfő szerint pedig most már

ideje komolyabban venni a felkészülést a „nagy egyesülés” centenáriumára,

vagyis Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS