Sebastian Ghiţă elmenekülése okáról: vissszaélt hatalmával a DNA-ügyész

Balogh Levente 2018. március 15., 16:01 utolsó módosítás: 2018. március 15., 16:21

Sebastian Ghiţă szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ploieşti-i ügyésze, Mircea Negulescu, aki az ügyével foglalkozott, visszaélt a hatalmával, és minden áron börtönbe akarta juttatni, ezrt döntött úgy, hogy elmenekül aaz országból.

Sebastian Ghiță (archív felvétel) Fotó: Facebook/Sebastian Ghita

A többrendbeli korrupcióval vádolt üzletember-politikus, volt szociáldemokrata parlamenti képviselő erről az Evenimentul Zilei című napilapnak adott, Belgrádban készített interjúban beszélt.
Ghiţă állítása szerint eredetileg nem tervezte, hogy elhagyja az országot, ám félt Negulescutól.

Nem vagyok szökésben. (...) De nem tudtam úgy tenni, mintha nem tudtam volna arról, hogy bunyósokkal teli cellát készít elő,

hogy elköltöztette Blejnart (Sorin Blejnar volt adóhivatali igazgatót – szerk. megj.), hogy helyet csináljon, hogy ellátogatott Câmpinára a börtönbe, mert biztos volt benne, hogy a bírók oda küldik Ghiţát. Azzal dicsekedett Andreea Cosma előtt, hogy kicsinál, hogy végem, élőhalott vagyok. Ha egyszer nem tudtam senkit sem meggyőzni arról Bukarestben, hogy ez az ember őrült, nem volt más választásom, csak az, hogy távozom” – mondta Ghiţă.

Elmondta, a szökése után a tulajdonában levő tévécsatornán levetített, Florian Coldea volt SRI-igazgatóhelyettest és Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze által állítólag elkövetett törvénytelenségeket leleplező videófelvételeket ő készítette, és egy borítékban otthagyta a România TV szerkesztőségében.

Elmondta, a célja nem az volt, hogy lemondassa Coldeát, de végül bebizonyosodott, hogy ebben az esetben működtek az intézményi mechanizmusok.

Jól ismerem ezt a két embert, tudom, milyen nagykövetségekkel dolgoztak együtt, tudom, milyen erős támogatást élveznek, és egyértelmű számomra, miért nem mond le Kövesi”

– mondta Ghiţă.

Mint megírtuk, Ghiţă 2016 végén szökött el az országból, miután lejárt a képviselői mandátuma. Később Belgrádban fogták el, Bukarest pedig kérte a kiadatását. Az üzletember szökése után leleplezőnek szánt videókban azt állította, hogy Coldea és Kövesi összejátszottak, és légből kapott vádak alapján fabrikáltak bűnvádi dossziékat a számukra kényelmetlen politikusok és üzletemberek ellen. Coldeának ennek nyomán távoznia kellett tisztségéből.

Egyébként a képviselőház kulturális bizottságának ellenzéki, nemzeti liberális elnöke, Gigel Ştirbu csütörtökön közölte: behívta a bizottság elé Doina Gradeát, a közszolgálati televízió elnökét, hogy adjon magyarázatot: miért közölték le főműsoridőben a nemzetközi körözés alatt álló Ghiţával készült interjút.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat