Rábólintott a kormány Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzésére

MTI 2017. november 08., 17:14

Hét Patriot típusú rakétavédelmi üteg beszerzéséről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén a román kormány.

A jogszabály, ha a parlament is megerősíti majd, felhatalmazza a védelmi minisztériumot, hogy még 2017-ben megkösse az első üteg megvásárlásáról szóló szerződést az Egyesült Államok kormányával, áfa nélkül 765 millió dollár értékben.

A 3,9 milliárd dolláros keretösszegért beszerzendő hét Patriot rakétaüteg közül négy a román légierőhöz, három pedig a szárazföldi csapatokhoz kerül.

A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi.

A törvénytervezet leszögezi: az ország alapvető biztonsági érdeke a szárazföldi telepítésű légelhárítási képességek fejlesztése, a Patriot-rendszerek beszerzése pedig az ország és térség biztonságának megerősítése mellett a Románia és Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megszilárdítását is szolgálja.

Bukaresti tervek szerint a parlament sürgősségi eljárással fogja megszavazni a törvénytervezetet, mert különben nem tudná tartani azt a vállalását, hogy már ettől az évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat